Bagmandspolitiet har i snart fem måneder efterforsket, hvad der ser ud til at være den største danske bestikkelsessag i nyere tid.
Men selvom myndighederne arbejder på højtryk med at endevende et stort materiale, kommer der formentlig til at stå 2016 i kalenderen, før politi og anklagemyndighed er klar til at sende sagen videre til domstolene.
13 personer er sigtet i sagen, som tager sit udgangspunkt i Region Sjælland, hvor et stort EU-udbud endte med at udløse den omfattende sag.
Her får du overblikket over forløbet i sagen, som allerede har haft dramatiske økonomiske og personlige konsekvenser for både firmaer og personer, der er involveret i sagen.
13 personer sigtet
Sagen blev offentlig kendt den 9. juni i år, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i samarbejde med Bagmandspolitiet anholdt og sigtede i alt 13 personer fra blandt andet Region Sjælland, Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it.
En række af de sigtede har ifølge politiet givet og modtaget penge, dyre middage og eksklusive rejser. Som modydelse har flere af de sigtede angiveligt udvekslet oplysninger om konkurrerende firmaers priser ved Region Sjællands it-udbud.
En del af politiets sigtelser handler om forhold, der går helt tilbage til 2007, og det er derfor ikke utænkeligt, at sigtelserne i sagen vil blive udvidet.
Bagmandspolitiet har mørkelagt efterforskningen og har undervejs været meget sparsomme med informationer til offentligheden.
Læs også:
13 anholdt i stor it-bestikkelses-sag i Region Sjælland
Politiet ransager Ateas hovedkvarter i Ballerup
Bag kulisserne spidser sagen allerede til i maj 2014, da Morten Felding tiltræder som ny direktør i Atea Danmark.
Allerede en uge efter politiets aktion afslørede Morten Felding i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten, at han selv var blandt de sigtede i sagen. I interviewet fremgik det, at Felding "kort efter" sin tiltræden blev opmærksom på nogle af de forhold, som senere fik politiet til at gå ind i sagen.
Et af de centrale punkter i sagen er en særlig konto med navnet "2840". Kontoen er angiveligt blevet brugt til at kanalisere penge fra Ateas salg til Region Sjælland videre til en gruppe af it-ansvarlige i regionen.
Der skulle dog gå et helt år og ikke mindst en tabt storordre til, før Felding valgte at indvie nogen uden for Atea i sagen.
Regionen gik til politiet
Den langsomme reaktion er også en forklaringerne på, at Morten Felding selv er blevet sigtet i sagen. Efter politiets opfattelse burde han have grebet hurtigere ind over for de påståede ulovligheder.
Helt konkret henvendte Atea-direktøren sig maj i år til Region Sjælland med sin mistanke om, at den nystartede konkurrent 3A-it havde brugt ufine metoder til at vinde et stort hardwareudbud i regionen.
Efter at have undersøgt sagen valgte Region Sjælland at gå til politiet. Samtidig annullerede regionen den store hardware-kontrakt, hvor 3A-it meget overraskende havde vundet foran Atea.
Læs også:
Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser
Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag
To uger efter Morten Feldings optræden i pressen var det så firmaet 3A-its tur til at give sin version af sagen.
Direktør hos 3A-IT, Peter Trans, var på det tidspunkt netop blevet løsladt efter at have siddet i politiets varetægt i to uger.
Han mente, at hele sagen var udtryk for Ateas utilfredshed med at have tabt det store hardware udbud til 3A-it. Peter Trans pegede desuden på, at Ateas direktør havde kendt til den særlige konto 2840 længe, før han valgte at inddrage Region Sjælland.
Peter Trans mente, at pengene på den særlige konto var blevet brugt til en bonus-ordning på samme måde, som man kender det fra loyalitets-programmer hos flyselskaber.
Desuden var der ifølge Peter Trans ikke tale om bestikkelse, fordi pengene på kontoen tilhørte regionen. Han erkendte dog, at brugen af pengene var gået over gevind, men at det måtte være en sag mellem de ansatte i Region Sjælland og deres chefer.
Læs også:
Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen
På en anden led fik bestikkelsessagen også hurtigt konsekvenser. På bare 10 dage faldt Ateas aktiekurs på børsen i Oslo med mere end 20 procent. Det svarer til at aktionærerne mistede mere end halvanden milliard kroner.
Men også i den helt konkrete forretning har sagen sat sig voldsomme spor i form af mistet omsætning og faldende overskud. Både private og offentlige kunder har annulleret ordrer.
Allerede da selskabet midt i juli fremlagde kvartalsregnskab viste det sig, at bestikkelsessagen på bare en måned havde stoppet væksten i Ateas danske forretning, og på bundlinien var indtjeningen faldet brat.
Billedet gentog sig da Atea tidligere i denne måned fremlagde sit seneste kvartalsregnskab.
Læs også:
Atea: Vi taber ordrer efter bestikkelsessag
Ateas omsætning styrtdykker efter bestikkelsessag
Bestikkelsessag får Atea-kunder til at kigge sig om efter nye leverandører
Midt i august kom der igen gang i sagerne da Berlingske Tidende kunne offentliggøre en lydfil, hvor Ateas Morten Felding på et internt møde i efteråret 2014 sammenlignede brugen af den særlige konto 2840 "som at vaske penge hvide for Stein Bagger".
Af lydfilen fremgik det, at man i Atea var pinligt klar over, at sagen kunne bringe firmaet på forsiden af landets aviser.
Læs også:
Bestikkelsessag: Lydfil belaster Ateas danske topchef
3A-it tager til genmæle i bestikkelssesag: Anklager er 'voldsomme og usande'
Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af
Bestikkelsessagen har også vist sig at række ind i systemet af indkøbsaftaler under Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).
Kort efter at sagen brød ud, krævede SKI en redegørelse fra Atea med den slet skjulte trussel om, at SKI ville annullere de rammeaftaler, som man havde indgået med Atea.
Samtidig bad Region Sjælland konsulentfirmaet Rambøll om at kulegrave regionens indkøb hos Atea. I sidste måned viste Rambølls rapport, at en stor del af Ateas salg til Region Sjælland langt fra er foregået efter reglerne.
It-indkøb i Region Sjælland for et trecifret millionbeløb er angiveligt foregået udenom SKI's aftaler, selvom regionen på de interne linier troede, at indkøbene skete gennem SKI. En stor del af Region Sjællands indkøb hos Atea har desuden ikke været "behørigt konkurrenceudsat", som rambøll formulerede det. Det er i strid med udbudsreglerne
Udover den foreløbige rapport fik Region Sjælland også et fortroligt notat fra Rambøll, som senere lækket til Weekendavisen.
Ifølge notatet har regionen betalt fakturaer fra Atea for op mod 40 millioner kroner. Problemet er bare, at Rambøll ikke har kunnet finde hverken fakturaer eller penge i Ateas bogholderi.
Rambølls undersøgelse viser også, at varer fra Atea er blevet leveret til adresser, som umiddelbart ikke har nogen tilknytning til regionen.
Læs også:
Ny rapport afslører: Store it-indkøb i Region Sjælland kom aldrig i udbud
Hvor er de blevet af? Millioner af kroner forsvundet i Atea-sag
For to af de sigtede har bestikkelsessagen allerede haft helt håndfaste konsekvenser. En it-chef i Region Sjælland og en højtstående medarbejder i Rigspolitiet, som var blandt de varetægtsfængslede, er ble vallerede i juni bortvist fra deres job.
Læs også:
Topchef i politiet bortvist efter bedrageri-sag i Region Sjælland
It-chef i Region Sjælland blev bortvist for bestikkelse