Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Nutidens it-budgetter er under konstant pres.
I takt med at virksomheder og organisationer bliver mere og mere digitaliserede, bliver de afhængige af software, hvis licensomkostninger stiger støt.
Det, der engang var en overskuelig udgift, er nu blevet en økonomisk byrde, som risikerer at kvæle innovationen. En byrde, der vokser år for år.
I stedet for at investere i nye løsninger og forbedret funktionalitet er mange it-afdelinger tvunget til at bruge en stadig større del af deres budgetter på blot at vedligeholde eksisterende systemer.
Situationen med en potentiel handelskrig med kraftigt forhøjede toldsatser gør situationen endnu mere akut.
Det er på tide at sætte spørgsmålstegn ved denne tendens og se på alternativer, der kan frigøre ressourcer til innovation. En sådan mulighed er open source.
Øgede licensomkostninger koster it-ansatte jobbet
Digital innovation er afgørende for, at enkeltpersoner, virksomheder og samfund kan udvikle sig og imødekomme fremtidens udfordringer.
Men denne mulighed er nu truet af skyhøje it-omkostninger.
Analysefirmaet Gartner rapporterer, at it-omkostningerne forventes at stige med ni procent i år, og disse stigninger ligger næsten udelukkende i eksisterende teknologier som licenser, hardware, cloud-miljøer og datacentre.
Samtidig står organisationer over for historiske investeringer i kunstig intelligens for at drive innovation og produktivitet - i et år, hvor de danske it-budgetter kun forventes at stige marginalt.
Resultatet er, at investeringsrummet for digital innovation skrumper.
Organisationer tvinges også til at afskedige it-medarbejdere som et direkte resultat af øgede licensomkostninger.
Rigspolitiet meddelte for nylig, at hver tiende medarbejder i deres it-afdeling skal afskediges på grund af øgede omkostninger til Microsoft-licenser. Tidligere har Region Hovedstaden afskediget op mod 150 personer af samme årsag.
Nogle fortalere for branchen foreslår, at virksomheder skal fremrykke investeringer i nye licenser for at undgå yderligere prisstigninger.
Men det er en farlig strategi, som kun gavner de store tech-giganter, at øge afhængigheden af nogle få udbydere og dermed låse sig endnu mere fast.
I stedet skal vi være smartere i vores brug af it-budgettet.
Open source er vejen frem
Open source-digitalisering er en vej frem.
Disse løsninger er ofte overkommelige, mere fleksible og giver organisationer mulighed for at skifte leverandør, hvis de ikke er tilfredse.
Den åbne tilgang reducerer også risikoen for lock-in og øger kontrollen over systemerne.
Open source skaber også forudsætningerne for at dele omkostningerne ved innovation.
Det sker allerede til en vis grad i den offentlige sektor, men det kunne være meget mere effektivt.
Den private industri kan også drage fordel af at dele noget innovation. Ved at dele innovationsomkostningerne kan vi frigøre ressourcer og øge innovationstempoet.
For nylig har vi set initiativer i den europæiske bilindustri til at samarbejde om grundlæggende softwareudvikling og dermed reducere omkostningerne og bevare konkurrenceevnen.
Der findes allerede mange færdigpakkede open source-løsninger til for eksempel databaser, arbejdspladser og integration, som it-indkøbere kan bruge.
Ved at skifte fra monolitiske løsninger til open source-tjenester kan man frigøre penge til innovation. Open source-tjenester gør det også muligt at dele administration og vedligeholdelse af systemer, hvilket sparer både penge og menneskelige ressourcer.
Eksempler fra udlandet
Internationalt er der gode eksempler at lære af.
I Schweiz blev der i 2024 indført en lov under sloganet "Public Money - Public Code".
Al digital udvikling, der finansieres af offentlige midler, skal resultere i open source-tjenester, som andre kan bruge.
Lignende initiativer er på vej i Holland og i flere tyske delstater.
Vi er overbeviste om, at den danske regering kan lære af disse eksempler og evaluere, hvordan brugen af open source kan øges i Danmark, hvilket vil bidrage til at reducere afhængigheden af nogle få tech-giganter og samtidig frigøre flere ressourcer til digital innovation.
Ved at frigøre flere penge til digital innovation og bryde den usunde afhængighed af amerikanske tech-giganter kan vi styrke Europas konkurrenceevne og selvforsyning.
Det er især vigtigt i en tid med øget usikkerhed, hvor kunstig intelligens og andre nye teknologier skaber enorme muligheder for nye innovationer, der opbygger et bedre samfund.
Fremtiden er i vores hænder - lad os vælge en vej, der fremmer innovation, omkostningseffektivitet og selvstændighed.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.