Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Prosa trådte på den ømme tå: Det offentliges digitale dovenskab

Klumme: Techgiganterne er altså ikke en forudsætning for en fremsynet digital understøttelse af den offentlige sektor. Der er brug for en aktør, der kan påpege, at der er rigeligt med muligheder for selv at tage ejerskab og udvikle innovative og lovlige løsninger til den offentlige sektor.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Techgiganterne er ikke en forudsætning for en fremsynet digital understøttelse af den offentlige sektor.

De er den nemme løsning, og det er præcis det, deres forretningsmodel bygger på.

Spørgsmålet er, om vores offentlige digitale infrastruktur skal være defineret af digital dovenskab?

Prosas formand, Niels Bertelsen, sad med på det lukkede samråd 11. juni om Chromebook-sagen og alle de relaterede udfordringer ved at benytte techgiganterne.

I den forbindelse trådte han i en kommentar i Prosabladet på den ømme tå – nemlig at det offentlige Danmark alt for ofte vælger den nemme løsning, og at man kunne undgå mange problemer, hvis man gik alternative veje og selv byggede løsninger, der er designet til at undgå indsamling af persondata.

Han uddybede det i en anden klumme, hvor han påpegede nødvendigheden af, at offentlige myndigheder har fuldt ejerskab over kildekoden.

Det er en rigtig god pointe.

Hvis vi skal sikre fuld gennemsigtighed, mulighed for i fællesskab at udvikle den offentlige digitale infrastruktur og ikke mindst kunne overholde både de nuværende og fremtidige lovkrav for compliance, er en ny tilgang til den offentlige digitalisering nødvendig.

Og anvendelse af open source er måden at opnå det. Og det er jo ikke så svært.

Vi behøver ikke bygge løsningerne fra bunden.

Der er virkelig meget god open source-kode at bygge videre på. Det har vi gjort i 25 år, og gevinsterne er ikke til at komme udenom.

Men det er ikke der, vi er i dag.

Når det kommer til det offentliges håndtering og implementering af den digitale understøttelse af hele den offentlige sektor, har man i stort set alle sammenhænge lænket sig til de store techgiganter.

Eller måske rettere: Man har puttet sig ind til dem og taget sig en meget lang lur.

Men nu har vækkeuret ringet – det har Datatilsynet blandt andet hjulpet med til – og virkeligheden kalder.

I listeform kan konsekvenserne opregnes til:

• Manglende indflydelse på de offentlige løsninger: Man tager, hvad man kan få og ikke nødvendigvis, hvad man har brug for.

• Stavnsbinding til en eller meget få leverandører, der mere eller mindre kan diktere prisen (som konstant stiger).

• Udfordringer i forhold til overholdelse af lovgivningen: Intet overblik eller viden om hvor og hvordan data håndteres.

Det ved alle, der beskæftiger sig professionelt med it.

Og de ved også, at det er en falsk præmis, når KL og muligvis regeringen hævder, at vi bliver nødt til at sælge vores uafhængighed til techgiganterne, hvis vi skal have den nødvendige digitale understøttelse.

Det er velgørende, at fagforeningen Prosa kommer på banen.

For der er brug for en aktør, der kan udfordre den falske præmis om manglende alternativer og påpege, at der er rigeligt med muligheder for selv at tage ejerskab og udvikle innovative og lovlige løsninger til den offentlige sektor.

Hvis man ellers er klar til at gå i it-køkkenet og ikke bare snuppe en færdigret i frysedisken.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering