Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Prøvekørt: Der er mange gode grunde til at kalde BMW i5 for den bedste el-stationcar til dato

BMW i5 Tourer er stor og mægtig, og sådan føler man sig også selv, når man skuler ud over den lange kølerhjelm, som jo ret beset er helt unødvendig, da motoreren sidder bagi.

Dengang BMW i5 sidste svingede forbi Computerworld-redaktionens test-garage, var der ikke meget at udsætte på den store tysker.

Det skulle dog lige være, at bilen om muligt kunne blive endnu bedre af, at den kom som stationcar.

Men samtidig er konkurrencen skærpet blandt de elektriske drevne stationcar. Fra for blot et par år siden at være en sjældenhed, er der nu en håndfuld stærke bud fra Tyskland fra både Audi, VW og altså dagens test-emne, BMW i5 Touring.

Imposant størrelse

Ligesom den almindelige BMW i5’er er Touring-varianten en tand større end konkurrenterne.

Hvor Audi A6 E-tron, Mercedes EQE og VW ID.7 holder sig under de fem meters længde, strækker i5 Touring sig over 5,06 meter gange 1,9 meters bredde.

Den er endda længere end selv topmodellen BMW iX og kun overgået af den magistrale ministerbil i7.

Al den volumen omsættes til masser af kabineplads, hvor de to forreste pladser er eminente, mens der er masser af plads til to bagi.

Skal den bagerste sæderække deles af tre, begynder der dog at være mere trangt, mens der desuden ikke er mulighed for at læne sæder tilbage.

Den største gevinst ved Touring ligger naturligvis i bagagerummet, som er i stand til at sluge 80 liter mere bagage: 570 liter i alt.

Lægger man bagsæderne ned, kan der klemmes hele 1.700 liter igennem den store, brede og regulere åbning.

Er det stadig ikke nok, kan du trække halvanden tons på krogen i denne eDrive 40. I xDrive-modellerne med firhjulstræk kan du slæbe to tons med.

Vejens konge

BMW i5 er stor og mægtig, hvilket man også selv føler sig, når man skuler ud over den lange kølerhjelm, som ret beset ikke bør være nødvendig her, hvor motoren rent faktisk sidder ud ved baghjulene.

Det indtryk styrkes af, at kabinen oser af kvalitet og fører-orienteret instrumentering.

Flere af betjeningselementerne vrager dog generelt knapper til fordel for kapacitive knapper og touch-skærme.

Sidstnævnte er der to store flotte af med 12 tommer til instrumentering og en 15 tommers panorama-skærm til navigation og apps. I denne her model følger desuden et effektiv heads-up display med et stort synsfelt.

Et par andre forbilledlige opgraderinger, der er værd at fremhæve, er det sublime B&W højttaler-anlæg samt det store lange panorama-glastag, som strækker sig i hele kabinens længde, men som samtidig kan skærmes efter behov.

Selve integrationen af apps og trådløs smartphone-kontrol igennem Apples Carplay eller Android Auto fungerer ganske ubesværet, mens man glædes over, at BMW tilbyder knapper til hurtigadgang til både Carplay-navigation og musik-styring.

Til korte og noget længere ture

BMW i5 Tourer er som så mange andre BMW’er indstillet til at please føreren med livlige køreegenskaber og glimrende performance.

Det opleves da også her, selv om der er tale om grundmodelen eDrive 40. Den har ’alene’ 340 hestekræfter, hvilket nu er rigeligt til at animere kørslen og skyde en fra nul til 100 på godt seks sekunder.

Køredynamisk er BMW en fornøjelse, da affjedringen synes at holde den 2,3 tons tunge karet i kort snor.

Den formår den svære kunst det er at reagere prompte på ujævnheder uden at blive for hård, når du rammer brosten eller et bump på vejen.

Selve styretøjet reagerer lige så kontant og selvsikkert, hvilket vækker glæde på snoede veje.

Når det kommer til de længere ture, skal de 81,2 kWh gøre sig gældende i et felt, hvor konkurrenterne fra Mercedes og Audi har 10 procent mere at rute med, mens de samtidig er mere aerodynamiske.

BMW i5 gør det heldigvis godt og kan under de fleste forhold holde sig over de fem kilometer per kWh ved 110 i timen, svarende til godt 400 motorvejskilometer, før tanken er tømt for elektroner.

Ved nænsom øko-kørsel og ideelle køreforhold kunne jeg endda strække det til 5,5 km per kWh ved 110 kilometer i timen.

Her skal der også lyde en generel ros til BMW's kørselsassistenter, som formår at være effektive uden at være anmasende, når farten eller vejbanen skal holdes i trafikken.

Når du rammer ladestanderen, kan der hældes op til 200 kW strøm på, så 10-80 disciplinen kan klares på lige under en halv time. Her er også mulighed for 22 kW opladning, hvilket også er ganske godkendt.

Den ultimative stationcar

Hvis du leger bilkort med BMW i5 Touring, vil du bemærke, at den på papiret ofte bliver slået af modeller som den nye Audi A6 E-tron Avant eller endda den billigere Volkswagen ID.7 Tourer.

ID.7 kører længere og lynlader hurtigere, mens A6 E-tron kører væsentligt længere og lynlader væsentligt hurtigere.

Når det kommer til den køremæssige og kvalitetsmæssige oplevelse, hæver BMW’en sig imidlertid lidt over Audien og langt over ID.7’en, mens den tilmed tilbyder mere plads end Audien.

BMW’en vinder derfor i både de praktiske discipliner, og når det gælder køreglæde – noget, der ikke lige kan læses på bilkortene. Skal du køre langt og hurtigt, er Audien dog den bedste elbil.

Prismæssigt debuterer i5 Tourer ved 565.000 kroner – stort set samme pris som A6 Avant E-tron, hvor du dog alene får det lille batteri med i købet.

Som med Audi A6 E-tron kan i5-prisen hurtig løbe løbsk i takt med, at udstyrslisten krydses af.

Den testede model med blandt innovations-, travel- og komfortpakke samt B&W lyd, 22 kW-lader og glastag koster 776.000 kroner.


Loading ikon