Artikel top billede

AI-lab #2: Sådan får du fuld udnyttelse af Microsoft Office med nem programmering - og lær om super-prompts

Velkommen til anden udgave af AI-lab, der hver 14. dag giver dig et par gode, praktiske råd til, hvordan man på få minutter får meget mere ud af AI-revolutionen.

Sidste gang handlede det om at gøre en tekst til en podcast eller video. Denne gang skal det handle om to meget lav-praktiske ting, som jeg synes gør en kæmpe forskel i mit arbejde: Fuld udnyttelse af mulighederne i Microsoft Office med programmering, og derefter super-prompts.

(For en god ordens skyld: Jeg bruger oftest ChatGPT, men i stigende grad også Google Gemini og nu også Grok3. De har hver deres styrker og svagheder, og det er interessant at lære dem at kende. I denne klumme bruger jeg kun ChatGPT til eksemplerne, men det kunne ligeså godt være en af de andre).

Siden sidst: NotebookLM & Deep Research

Men før vi går igang vil jeg gerne lige lave en opsamling og opdatering om det jeg talte om sidst: Jeg har nu fået oprettet en del notebooks i Google NotebookLM, som gør det meget nemmere at håndtere dokumenter mv. om et emne eller et fag, hvilket har gjort det til et kæmpehit blandt studerende her i landet.

Jeg kombinerer ofte NotebookLM med Grundig Research, aka. Deep Research, i både ChatGPT og Google Gemini. Hvis du endnu ikke har leget med Deep Research er du gået glip af noget, kan jeg roligt sige. Det er helt fantastisk, hvad den kan grave frem og skrive en fyldig rapport om.

Jeg ved, at det er blevet vildt populært blandt journalister, fordi de nu kan finde ting på få minutter, som de formentlig enten aldrig ville finde eller måske tilfældigt falde over efter mange dages søgninger på må og få på Google.

Når man f.eks. laver Deep Research begge steder (ChatGPT og Google) om et emne og lægger resultatet i en notebook er man rigtig godt begyndt mht. emnet, og man kan også bede NotebookLM foreslå nye kilder mm., som den så finder for én, hvorefter man kan vælge hvilke af dem man vil inkludere.

På nogle måder er Deep Research-muligheden så god, at man er fristet til nogle gange at bruge den i stedet for en god, gammeldags, helt almindelig prompt, men der er en grænse for, hvor mange man kan bruge per måned, og det er forståeligt nok med det resource-træk de medfører.

Tilbage til nutiden:

VBA: Den skjulte superkraft i Office-produkterne

Det bedste sted for mig at søge hjælp og support er ikke Google længere, men ChatGPT. Uanset om det er indstilling af mit Casio-ur, brug af Windows-V i stedet for Control-V og andre shortcuts (Windows-V holder de seneste 25 ting du har kopieret), levende foder eller ej til vores guppyer i akvariet eller forklaring på en advarselslampe i bilen, så er det nu ChatGPT jeg starter med. Det gælder også brug af Windows-funktioner, Office-funktioner og alt muligt andet.

Når det f.eks. gælder Microsoft Office-produkterne og brug af kode for at få dem til at gøre “umulige” ting, er det SÅ nemt at bruge ChatGPT som din helt egen super-assistent.

Tæl ned i Powerpoint

Jeg synes, som så mange andre, at Powerpoint-præsentationer kan være ret rædselsfulde at se på i længden (!), og jeg ville inderligt ønske, at de var nummererede, så man kunne se, hvor mange, der er tilbage. “Husk dog, at uanset hvor lang en Powerpoint-præsentation forekommer, så KAN de ikke stoppe tiden”, som min ven Claes siger.

Man kan ikke “bare” lige indstille Powerpoint til at tælle ned i stedet for op på sine slides. Men det kan man få den til ved hjælp af programmeringssproget VBA (Visual Basic for Applications), og “din usynlige hjælper” ChatGPT:

Jeg starter med at spørge, om den kender VBA og Office-produkterne:

Meget nemmere bliver det da ikke! Prøv også at spørge den om User Forms i Excel eller automatiske mail-svar i Outlook. Det er din fantasi, der sætter grænser her - men du kan jo altid bede ChatGPT, Grok3 eller Gemini om nogle idéer 🙂…

Superprompts!

Og det bringer os til det næste emne, som nok virker helt banalt, men ikke desto mindre både er vigtigt og ofte overses af AI-brugere: Super-prompts. Det er ikke et officielt begreb, men blot et udtryk jeg har opfundet til lejligheden. Andre taler om “Master prompts”, som ikke helt er det samme, men ligner.

Det dækker over en prompt, der er så god, at man gerne vil gemme den og bruge den i flere forskellige sammenhænge, fordi den (ofte!) gør flere ting på én gang og derfor kan minde om en slags meget primitiv “agent”.

Jeg har f.eks. en prompt til idé-generering, som jeg har brugt over 20 gange i vidt forskellige sammenhænge:

Jeg har også en “superprompt”, der kan lære mig et vilkårligt emne, dvs. være min guide, tutor og instruktør på samme tid:

Skriv en bog!

Det var dét! Nyd jeres Påskeferie og benyt evt. lejligheden til at lære noget helt nyt, gøre arbejdslivet lettere med nogle automatiseringer eller skriv den bog om dit liv, som du aldrig fik skrevet.

Du kan jo “bare” indtale alle mulige episoder og betragtninger på din smartphone (eller interviewe de vigtige mennesker i dit liv!), transskribere optagelserne og derefter bede en AI om at få noget underholdende og læsbart ud af det, inkl. forslag til illustrationer, andre aspekter af dit liv du burde fortælle om, osv osv osv. AI’erne kan hæve dig fra at være forfatter til at være redaktør i dit eget liv!

God fornøjelse med din hverdagsbrug af AI ☺️.