Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Apples discount-iPad giver meget for pengene – men du bør vide, hvad det er du går glip af

Apples billigste iPad byder ikke på nogen revolutioner. Den skal købes for prisen.

Det er egentlig lidt synd for Apples iPad-brand – for det er den enhed, der for alvor skabte tablet-revolutionen for 15 år siden.

Nu er vi dog oppe på 11. generation, af tabletten, der startede det hele, som dog af flere omgange må sig blive puffet ned i Apples tablet-hierarki.

Først kom Air-serien og placerede sig over og siden nu kan man endda spendere ekstra og få sig iPad Pro. Selv iPad mini er nu en cru over Apples iPad, på alt hvad angår styrke, evner og pris – med undtagelse af skærmstørrelsen.

Det betyder dog ikke, iPad’en er blevet ringere af den grund.

Med denne overhaling er den blevet større hurtigere og mere kapabel – og så er den fortsat den billigste adgangsbillet til Apples frodige app-økosystem.

Perfekt dimensioneret

At der her er tale om en af Apples billigste enheder, er dog ikke noget man bemærker ved første øjekast.

Her diskes op ligesom med al andet fra Apple med nydeligt forarbejdet letvægtsmetal.

Størrelsesmæssigt er den stort set identisk med iPad Air, om end den er en lille millimeter tykkere på grund af en lidt anden skærmteknologi. Skærm er dog vokset en smule, så den nu strækker sig over 11 tommer og dermed matcher basis-modellen i både Pro og Air serien.

I forhold til forgængeren fra 2022 er der en bestemt ting, der afslører, at her er tale om den reviderede model: Lightning-stikket er nu afløst af det langt mere udbredte USB-C stik, hvilket er lidt af en gevinst i sig selv.

Den er dog begrænset til halvsløje USB-hastigheder, hvorfor man skal undvære

En anden streg regning er, at man skal også undvære Apples dyre, men geniale Magic Keyboard, men i stedet må bruge det nærmest lige så dyre og noget mere kejtede Magic Keyboard Folio.

Første svaghedstegn

Der hvor man for alvor bemærker, at Apple har sparet er på skærmen.

Selvom den på papiret er ’liquid retina’ og dermed lige så skarp og farverig som i iPad Air, er skærmen desværre ikke lamineret, som den er på den øvrige kollektion.

Det introducerer en hulhed i skærmen og noget luft mellem det du trykker på og det du ser, som gør at skærmen virker mindre præcis. Det er dog mest tydeligt, når man bruger Apples Pencil, hvor du mister noget præcision og hvor pennen afgiver en hul lyd, hver gang den rører skærmen.

Lydmæssigt diskes op med et stereo-setup, som lyder godt, men som er nedgraderet i både kvalitet og dybde sammenlignet med Pro-modellerne.

Undladelsessynd

Det er dog inde i maskinrummet, at Apple disker op med de største overhalinger. Det manglede da også bare, når nu forgængeren er to et halvt år gammel.

Den nye iPad er dog ikke blevet begunstiget med nogen M-processor, som i den øvrige iPad-kollektion. Den må leve med en mere ydmyg A16 Bionic processor, som altså er et par generationer nyere end forgængeren A14 Bionic.

Her skal man dog bemærke, at den nye iPad har fået amputeret en af performance-kernerne, hvorfor den i benchmark kun løfter sig ca 25 procent over sin forgænger. Her er er den nye M4-baserede iPad Air ligaer over discount-iPad’en.

Selv den mindre og ældre iPad mini fra 2024 er kvikkere.

En anden skuffelse ved opdateringen er, at den kun kommer med seks gigabyte hukommelse – kun halvanden gange mere end i sidste års model, hvilket afskriver iPad’en fra at kunne benytte Apple Intelligence. Altså bliver det den eneste nye enhed fra selskabet, som må undvære den kunstige intelligens. En AI, som vi danskere dog har til gode, hvad angår dansk understøttelse.

Kameramæssigt bydes der ikke på noget nævneværdigt nyt bagpå. Frontkameraet nyder derimod af den store ’Center Stage’ opdatering, som vil sikre langt bedre kvalitet i video-chat.

En billig adgangsbillet

Der er altså ikke meget nyt at melde om i Apples nye begynder-iPad, hvilket Apple på indirekte vis måske også indrømmer, ved at prissætte den nye model noget skarpere end sin forgænger.

Hvor der i sin tid blev opkrævet 4.499 kroner for en model med magre 64 gigabytes lagerplads, tager Apple nu blot 3.299 kroner for billigste variant med 128 gigabyte lager.

Det er dermed med flere banelængder den billigste indgang til Apples rige app-økosystem, mens iPadOS i al stilhed har udviklet sig til et styresystem som kan brillere i alt fra produktive apps til spil og andre app-drevne forlystelser.

Når det er sagt, er det fristende at skele i retning af den nye iPad Air, eller endda sidste års model, hvis man kan finde tilbud på den, da man der får en bedre skærm, langt højere ydelse og adgang til Apples gryende AI-univers.


Loading ikon