Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Hurra - den billigste Mac er nu faktisk også den bedste

Apples billigste og mindste Mac er det oplagte valg. Selv om man er klejn, kan man godt være mægtig.

Apple er altid gået egne veje, når det gælder hardware til skrivebordet.

Design og materialevalg er altid i top, mens der samtidig er kælet for, hvordan enhederne skal indgå i ens arbejds- og hjemmeliv.

Nyeste Mac fra selskabet er ingen undtagelse – det unikke ved den nye udgave af Mac mini er dog hvor stærk og hurtig den er for pengene – samtidig med, at den fylder mindre end ingenting.

Det er ikke set før.

En mini-mini

Mac mini har altid været en fiks sag, men i sin nyeste mundering er den noget af en miniature-enhed selv for en mini at være.

I forhold til sin forgænger fra 2022 fylder den nye model mindre end det halve, mens den dog er vokset en halvanden centimeters penge i højden.

I praksis bliver den nye model blot endnu lettere at gemme af vejen.

Miniaturiseringen betyder dog, at der er forsvundet nogle porte i farten. Jeg savner nogle klassiske USB-A porte, da det jo stadigvæk er aktuelt i et bredt udvalg af tilbehør.

Power-knappens placering under selve enheden kan også diskuteres, omend enheden lægger op til at leve en tilværelse som enten tændt eller i dvale-tilstand.

Ellers er her fem USB-C porte, hvoraf de tre giver Thunderbolt 4 eller 5-hastigheder, alt efter hvorvidt man har tilkøbt den dyrere ’M4 Pro’-processor.

Har du i sinde at knytte mere end to skærme til enheden, bør du også overveje en ’Pro’-processor.

Power-maskineri

Selv om man er klejn, kan man godt være mægtig, hvilket Mac Mini da også er til trods for at den fylder mindre end de fleste madkasser.

I sin grundmodel, som jeg tester her, er der dog et stærkt udgangspunkt: Apples nye M4-processor med 10 processor-kerner og 10 grafik-kerner.

I rå kræfter svarer det omtrent til hvad en Ryzen 5 9600X desktop-processor kan levere – grafikdelen på M4-processoren er dog noget mere potent.

Hvor der tidligere blev tilbudt magre otte gigabyte hukommelse til enheden, får man nu 16, 24 eller 32 i grundmodellen, mens M4 Pro varianten kan rute med op til hele 64 gigabyte til dennes 12- eller 14-kerners CPU og 16/20-kernede GPU.

Så længe vi taler almindelige kontoropgaver er den almindelige M4-processor dog mere end rigelig, da den også er parret op med lynhurtig lager.

Medmindre du har nogle heftige video- eller renderingsprojekter samt 3D-spil i tankerne, skal du nok kunne klare dig med M4’eren.

Støjmæssigt er der ikke det store at udsætte på M4'eren. Blæseren er for det meste ikke til at høre, medmindre processoren sættes i sving.

Apple Intelligence indeni

Den styrkede processor giver også adgang til Apples AI-univers, som kan tilgås allerede nu modsat selskabets iPhone og iPad.

Funktionerne er indtil videre begrænset til at virke på engelsk og er kun den første runde af AI-features, som står til at forsøde og forbedre livet med ens Mac og øvrige Apple-enheder.

Disse består af ’Writing Tools’ som lader en markere og redigere, omskrive eller opsummere tekst overalt i systemet mens sprogmodellers evne til at opsummere, sammenskrive og transskribere benyttes i mail-appen, notes-appen og til at organisere notifikationer.

Siri forstår samtidig langt mere komplekse henvendelse og kan give mere komplekse – og rigtige – svar retur.

Priser i alle niveauer

Apples Mac mini har altid været yderst prisvenlige, når man ellers holder sig til grundkonfigurationen.

Den gode nyhed her er, at grundkonfigurationen til 5.499 kroner er yderst kompetent, så længe man kan nøjes med de 256 gigabyte lagerplads.

Skal man bruge mere plads løber regningen lynhurtigt op og inden man har set sig om er man strøget forbi de 10.000 kroner.

Her vil jeg kraftigt råde de budgetbevidste til at se på eksternt USB-C lager, før der spenderes eksempelvis 3.600 kroner på en 1,0 terabyte disk.

Vil du smide flere penge efter din Mac mini, skal det være fordi du kan udnytte de vilde kræfter, som en M4 Pro enhed tilbyder.

Denne begynder ved 12.699 kroner, mens den stærkeste variant flirter med de 20.000 kroner.

Denne processor fik jeg fornøjelsen af at teste i en Macbook Pro, hvor den langt hen ad vejen viste sig at bide skeer med en M3 Max. Vi taler altså seriøse kræfter, som matcher det, der i dag er i Apples vilde Studio-maskiner.


Loading ikon