Er det vaner eller reelle krav, der driver os? Faktisk er hele 6 ud af de 9 planetære grænser overskredet i dag – og i morgen er det desværre endnu værre. Hvis alle forbruger som vi gør her i kongeriget Danmark, ja så har vi behov for 4 kloder for at holde trit med ressourcerne. *
Som branche har vi historisk set været dygtige til at skubbe til de eksisterende og latente behov, der måtte være i markedet hos forbrugerne, ”for det kan altid blive hurtigere, vildere og langt mere effektivt, hvis du skifter dit udstyr til den nye model”, kære kunde.
For at understøtte behovet for udskiftning af selve IT-produktet, har mange producenter valgt at bundle produkterne med garantier, som udløber efter 3-5 år fra produkterne erhverves. Herefter er virksomheden overladt til sig selv, med udsigt til potentiel ustabil drift og på samme tid usikkerhed om den økonomi, der er forbundet med at holde selve produktet i live. Og hvad koster nedetid?
Men er der i virkeligheden behov for at udskifte det meste af vores udstyr så hyppigt som vi gør i dag? Eller er det vanens magt, der hindrer at vi ikke tør gøre mere eller andet, end det vi har gjort de sidste 20+ år?
Behovsstyret adfærd
Udviklingen indenfor computere har nærmest været eksponentielt stigende siden computerens oprindelse. Det samme har behovet. Men i dag er rigtig mange applikationer browserbaserede, og behovet for den konstante teknologiske forbedring, er stille og roligt faldet.
Når vi vælger at indkøbe nye computere, er udfordringen ofte, at vi tager afsæt i de brugere, som har de største krav og behov for ny teknologi. Vi undlader at sætte spørgsmålstegn ved, hvad det reelle behov faktisk er for langt de fleste administrative brugeres vedkommende.
Mit personlige behov for teknologisk performance på min Laptop er relativt gennemsnitligt. Jeg bruger Outlook, Teams, Excel og Word – i øvrigt via O365: Alt sammen applikationer, som på ingen måde belaster min 1 år gamle computer på en sådan måde, at det kan retfærdiggøre en teknologisk opgradering lige nu – Ej heller om 3 år.
Jeg tænker at mit behov repræsenterer 80-85% af alle administrative brugere i Danmark, og resten af verden i øvrigt. Alligevel oplever jeg, at virksomheder i høj grad vælger at udskifte deres computere efter 3-4 år, fordi ”så er vi på den sikre side, og garantien er også udløbet”.
Påstår jeg dermed at behovene for ny teknologi er gået i stå? Nej – Absolut ikke, men jeg adresserer at vi må kunne indkøbe og forbruge smartere, mere cirkulært og langt mindre ressourceforbrugende.
En cirkulær løsning med afsæt i stabil drift
Mit bedste bud på at løse denne problemstilling, er at vi skal levetidsforlænge det udstyr, der faktisk teknologisk kan forsvares levetidsforlænget, før vi bare udskifter til nyt. Det kan gøres på mange måder, bl.a. ved at adskille det og genopbygge det efter standarden BS8887. Dermed er man sikker på at det er tilbageført til den standard og kvalitet, som udstyret havde da det var nyt. Tilføj så dertil en 3 eller 4 års garanti, der i øvrigt udføres af selv samme teknikere, som reparerer udstyret når det har sin første livscyklus. Så er vi i mål med en løsning der 1:1 erstatter behovet for køb af nyt udstyr.
Mette Alberg Mosgaard, Lektor ved Aalborg Universitet, med erfaring i cirkulære indkøb og adfærd omkring IT i den offentlige sektor, fortæller følgende:
”Første skridt for flere offentlige organisationer var ikke at ’brændemærke’ deres udstyr i forbindelse med tyverisikring. Det gør det umuligt for de virksomheder, der arbejder med levetidsforlængelse af IT-udstyr, at sælge det til en ny bruger. Meget af det udstyr der bruges professionelt kan genbruges hos andre offentlige eller private virksomheder i produktets anden brugsfase. Det er også oplagt at købe som privat forbruger, da det er langt billigere at erhverve sig.” fortæller hun og tilføjer:
”Næste skridt er at få levetiden på produkterne sat op hos det offentlige. Både ved at sørge for nødvendigt vedligehold, men også ved at produkter ikke udskiftes automatisk på grund af alder. I stedet skiftes det først, når det ikke længere er teknologisk eller standsmæssigt anvendeligt. Et af de problemer vi ofte møder er, at ældre funktionelt udstyr ikke kan køre det nye software, eller ikke kan opdateres længere, og derfor udskiftes af sikkerhedsmæssige grunde.” siger Mette Alberg Mosgaard.
Det er helt korrekt at man skal være selektiv ift., hvilket udstyr man levetidsforlænger, og at det er områder vi har haft meget fokus på at blive skarpe på ifm. vores rådgivning. På den måde tilsikrer vi at udstyr, som ikke kan opdateres så det kan fungere på Windows 11, og - eller ikke lever op til IT-sikkerhedens krav hos de enkelte virksomheder, tages ud af ligningen. Hertil skal man dog huske, at en Laptop faktisk kan benyttes som 100% browserbaseret, hvilket gør det til en oplagt mulighed at benytte som skolecomputer. Dette kunne være via ChromeOS Flex. Dermed kan vi rent faktisk også genbruge udstyr, der ellers normalt ville være sendt til Recycling.
Mette Alberg Mosgaard håber da også på, at de offentlige organisationer fremadrettet tør tage nætste skridt:
”Jeg ser frem til at nogle af de offentlige organisationer tør tage et skridt mere, hvad nu hvis vores dygtige IT-folk havde KPI’er der ikke kun handlede om servicetid eller tilgængelighed, men også havde fokus på den gennemsnitlige levealder af udstyr.” – Mette Alberg Mosgaard, Lektor ved Aalborg Universitet.
Tag kontrol over din værdikæde
Der findes d.d. software på markedet, der har til formål at synliggøre, hvordan IT-udstyr opfører sig, hvordan helbredet på batteriet er og ikke mindst, hvor hårdt udstyret er belastet.
Hvis vi investerer lidt tid og penge i at undersøge tilstanden på det allerede eksisterende, kan vi langt bedre vurdere behovet for teknologisk opgradering, eller blot hardware service.
Vi kan ligefrem begynde at arbejde med muligheden for at cirkulere vores eget eksisterende udstyr, blandt de brugere som vi nu kan måle os frem til, sagtens kan bruge computere, der er +4 år gamle. Dermed bliver vi ikke alene langt mere cirkulære i vores forbrug. Vi tager også kontrol over vores egen værdikæde. Hvad er budskabet?
Køb kun nyt når der er behov herfor og levetidsforlæng det udstyr, du kan se ikke trænger til en teknologisk udskiftning men alene standsmæssig opgradering.
Husk den teknologiske fremtidssikring
Når behovet for nyt udstyr nu engang opstår, for det gør det helt sikkert, så kan man med fordel tænke længere ud i fremtiden når der udarbejdes en kravsspecifikationen til det nye udstyr, der skal indkøbes. Man kan altså fremtidssikre sit indkøb ved at være aligned med den resterende del af forretningen ift. strategi og behov for ny teknologi såsom AI. Investeringen bliver selvsagt det tungere på kort sigt, men på den lange bane burde investeringen tjene sig selv hjem op til flere gange. Forbruget af ressourcer, samt udledning af CO2 til produktion af nyt udstyr, vil naturligt falde kraftigt og pynte på virksomhedernes CSRD-regnskab.
Spørgsmålet er bare om vores mod, vaner og tankesæt hindrer os i at gøre noget andet i morgen - end det vi gjorde i dag?
Har du brug for hjælp til din cirkulære transformation?
Hvis du har brug for mere viden og information om, hvilke tiltag du kan implementere for at overvinde vanens magt og i stedet imødekomme det reelle behov i din virksomhed? Så er du meget velkommen til at kontakte mig, Morten Holm Henriksen, Head of Circular IT, og mit team for en uforpligtende dialog.
Skriv eller ring på: holm@comm2ig.dk +45 31 55 07 08.
*Kilder
Overshoot Day – WWF Danmark
forbrugere-skal-aendre-adfaerd-for-klimaets-skyld
Derfor skal du som CIO forholde dig til bæredygtighed – IT-Branchen (itb.dk)