Flere førende økonomer advarer nu mod at overvurdere, hvor stor betydning kunstig intelligens reelt får for samfundets produktivitet.
Det gælder blandt andet Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på CBS, som i sin nye bog stiller sig skeptisk over for de himmelflugter, der ofte tegnes i debatten om AI, skriver Berlingske.
Jesper Rangvid siger blandt andet, at han "ikke tror, at kunstig intelligens skulle føre til en helt vild vækst i vores produktivitet."
Han sammenligner med tidligere teknologiske gennembrud som computeren og internettet, hvor effekten i produktivitetsstatistikkerne ifølge ham har været begrænset.
Produktionsgevinst på 0,5 procent
CBS-professoren henviser til forskning fra MIT-professor og Nobelprisvinder Daron Acemoglu, der sidste år vurderede, at AI i løbet af det næste årti kun vil påvirke fem procent af de nuværende arbejdsopgaver og kun øge produktivitetsgevinsten med blot 0,5 procent.
Også Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, deler Jesper Rangvids forbehold.
I Berlingske kalder han det noget vrøvl, når nogen siger, at kunstig intelligens vil ændre alt.
Han understreger dog, at AI kan øge produktiviteten i sektorer, hvor det hidtil har været svært, som for eksempel finans, jura og uddannelse.
Natasha Friis Saxberg, der er direktør i IT-Branchen, erkender, at usikkerheden er reel, men hun advarer samtidig mod at afskrive teknologien for tidligt.
Ifølge hende er der en tendens til at undervurdere, hvad der sker over en periode på 10 år, mens man overvurderer effekten på kort sigt, siger hun til mediet.