Artikel top billede

(Foto: Bogdan Hoyaux / Bogdan Hoyaux)

EU truer: Vil opkræve mere i skat fra amerikanske tech-firmaer, hvis Trump fastholder told

Hvis ikke EU får indrømmelser fra Donald Trump under told-forhandlingerne, vil EU pålægge ekstra skatter på USA’s tech-giganter lyder det fra kommissionens formand.

Toldkrigen kan ende med at gå ud over tech-giganterne.

Det er gået meget op og ned i den amerikanske præsident Donald Trumps toldkrig mod resten af verden, men det står stadig, at der er told på vej til USA på varer fra EU med 20 procent og særlige toldsatser på en række brancher, som EU eksporterer meget af.

Nu har Donald Trump annonceret en 90 dages pause på en række af tolderne, men der er ikke tale om en annullering, men blot en pause.

Denne pause vil EU-Kommissionen bruge på at forhandle med den amerikanske præsident i forhold til at få en mere gunstig toldaftale.

Hvis EU ikke får indrømmelser fra USA’s præsident, så er unionen klar til at slå igen ved at ramme USA’s største og mest værdifulde virksomheder – nemlig tech-giganterne.

De største spillere på teknologimarkedet kommer fra USA.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har fortalt Financial Times, at EU er parat til at lægge skatter og afgifter på de amerikanske tech-virksomheder og deres tjenesteydelser.

Konkret nævner hun, at det potentielt kunne være ved en skat på digitale annonceindtægter, hvilket ville ramme tech-giganter som Metas sociale medier som Instagram og Facebook samt Alphabets Google.

Hun håber dog, at det ikke behøver at komme så langt.

"Virksomheder, der tilbyder tjenester, gør gode forretninger på dette marked. Og langt de fleste tjenester, 80 procent, kommer fra USA. Så igen ønsker vi en forhandlingsløsning, der er bedst for os – for os alle sammen," siger Ursula von der Leyen til mediet.

Hun har også tidligere ytret planer om både told på fysiske varer og en mulig særskat eller told på digitale tjenester.

Hun omtaler toldkrigen som "et komplet vendepunkt i global handel."

"Det er et vendepunkt i forholdet til USA – uden tvivl," siger hun og fortsætter:

"Vi vender aldrig tilbage til status quo."

Ifølge den franske regeringsrepræsentant Sophie Primas arbejder EU nu aktivt med scenarier, hvor told eller særskatter på onlinetjenester kan indgå i et samlet svar, skriver det franske RTL.

Tiltagene skal dog vedtages med opbakning fra alle medlemslande og ventes at være klar senest i slutningen af april.

Disse tiltag kan dog støde på forhindringer fra især irsk side, da mange af de amerikanske tech-giganter har europæisk hovedsæde i landet.

EU ruster op

EU har på det seneste sat gang i en række initiativer for i højere grad at kunne klare sig selv med mindre afhængighed af amerikansk tech.

Blandt andet har Kommissionen lanceret Konkurrencekompasset, der er en stor plan for at gøre unionen mere konkurrencedygtig.

På AI-fronten har Kommissionen netop lanceret AI Continent Action Plan, som skal sikre en ordentlig infrastruktur og data til at blive konkurrencedygtige på AI-fronten.

Planen skal styrke EU’s AI-innovationskapacitet, forskning og økosystem for startups.

Planen omhandler en udbygning af den digitale infrastruktur, bedre adgang til data, afregulering og bedre vejledning om reglerne og en generel opkvalificering af borgere og arbejdsstyrken i forhold til AI.

"Vi arbejder hen imod en fremtid, hvor teknologisk innovation driver industri og offentlige tjenester fremad og bringer konkrete fordele til vores borgere og virksomheder gennem troværdig AI. Det betyder en stærkere økonomi, gennembrud inden for sundhedsvæsenet, nye job, øget produktivitet, bedre transport og uddannelse, stærkere beskyttelse mod cybertrusler og støtte til at tackle klimaændringer."

Det udtaler Henna Virkkunen, der er EU-Kommissionens ledende næstformand og kommissær for teknologisk suverænitet, sikkerhed og demokrati, i forbindelse med planen.