Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Skal vi satse på open source eller amerikansk big tech i denne urolige tid?

Klumme: Er det i denne tid bedst at være afhængig af en kæmpebiks - formodentlig amerikansk - eller noget gratis software udviklet af frivillige, der måske bliver sure i morgen over ét eller andet og går i fosterstilling på sofaen? Tja bom bom.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

God fredag. God weekend. Verden har det fint, men pressen er i vildt oprør, så alle går rundt og lider af FUT (Frygt, Usikkerhed og Tvivl).

Derfor denne, min nytårstale nr. 2 - hvem sagde, at man kun kunne holde én?

Kammerater! Det er T minus 4, før trumpisterne indtager alt muligt, inklusive McDonald’s-mad, Grønland og snart også humble pie (fordi de ikke lige kan få fred i Ukraine).

Men husk: Verden bliver hele tiden et bedre sted.

Lidt bump er der på vejen, javel, men lad nu ikke journalisterne, lobby-organisationerne, venstrefløjen, højrefløjen, trumpisterne eller intellektuelt dovne mennesker i øvrigt lede jer til at tro, at hele verden brænder, endsige, at verden bliver et værre sted.

Alarmister, journalister og populister har altid haft en fest med at fodre hinanden.

En populist råber noget åndssvagt fra hustagene, som journalisterne laver en kæmpeoverskrift på, som alarmisten derefter læser højt som bevis på, at han har haft ret hele tiden, osv.

Københavns Brand

Et godt eksempel er Københavns Brand: Efter afstemningen om Maastricht-traktaten 18. maj 1993 syntes nogle åndsamøber, at de skulle lave bål midt på Sankt Hans Torv på Nørrebro.

Jeg kom kørende i en taxa fra Holte, hvor jeg havde holdt valgaften med nogle venner og havde en veninde fra Californien med i bilen.

Chaufføren fik øje på bålene, da vi var omkring Panum-instituttet, og vendte bilen og kørte en anden vej mod min lejlighed på Vesterbro.

Da vi kom hjem til lejligheden, kunne vi på et indslag på CNN se, at HELE København brændte, da indslaget jo kørte i én uendelig båndsløjfe.

Veninden ringede hjem til sin mor, som IKKE var totalt panikslagen over, at hendes datter befandt sig midt i en brændende by - thi hun så ikke CNN.

Find en dramatisk vinkel

På samme måde stormede hele verdenspressen fra Danmark ned i friluftsbutikkerne på Frederiksborggade for at købe en fed parka fra Fjällräven, før de endelig kunne flyve direkte til Nuuk - og hvordan gør man sig så fortjent til sådan en virkelig dyr tur?

Ved at “finde en vinkel”, og ved, som følge deraf, at spørge nogle ligegyldige mennesker om, hvordan de har det - og gentage spørgsmålet nogle gange, fordi det skal udfylde de to-tre minutter, som de har fået besked på for at retfærdiggøre parkaen og kameramanden.

Jeg ville holde øje med aktiekursen på Hotel Hans Egede deroppe, hvis jeg var jer. Og på Air Greenland.

Hot tip: Tag kontakt til en snescooter-klub, hvis I skal derop, og spørg om I må få en tur ud i fjeldet.

Min ven Gunnar på Island har jo for mange år siden udtalt de udødelige ord: “They say you can’t buy happiness. That’s because they don’t own a snowmobile".

Det går da godt

Vær dog glade: Der dør færre mennesker i krige og konflikter end af selvmord. Der dør flere af overvægt end af sult, og fattigdom begynder vi at se en ende på:

1975: 3,5 milliarder mennesker, heraf to milliarder fattige.

2010: 7,0 milliarder mennesker, heraf en milliard fattige.

2100: 10,5 milliarder mennesker, heraf nul milliarder fattige.

Siden 1990 har vi i snit trukket 137.000 mennesker ud af fattigdom i døgnet. Året rundt.

Men alt skal jo altid se forfærdende og forfærdeligt ud, og journalisterne elsker folk, der kan sætte lus i skindpelsen, for der skal jo kun rapporteres om skrækkelige ting, for ellers bliver man hånet af kollegerne nede på Bobi Bar.

Gode nyheder er IKKE nyheder for journalister.

Vær ikke som dem. Glæd jer. Alt var værre. Alt er godt. Alt bliver bedre.

Det var min nytårstale nr. 2.

Skriv til mig på mogensxy@gmail.com, hvis I vil have endnu flere gode nyheder om verden og dens befolkning eller dokumentation for det med fattigdommen. Folk har typisk svært ved at tro på de tal. Fortravlede. Forsamlede. Forvirrede.

Og nu videre

Nu til det rigtige indhold: Undskyldninger, forsvaret af vores land, it-nyheder, mit farvel til Copilot og andre gode AI-nyheder, samt et fantastisk PS med Krasse Krasnik & Egon Olsen.

Undskyld!

1. Det hedder Glock, ikke Glogg. Undskyld.

2. Det hedder sælskinD, ikke sælskin. Undskyld.

3. Tak til læser K, der trods alt mente, at jeg måske havde tænkt på “glögg”, mens jeg skrev klummen i sidste uge, og at det næsten var en undskyldning i sig selv.

Med papir skal land forsvares

Civilforsvaret (Beredskabsstyrelsen) har fået sin første pose penge af Folketinget.

Styyrelsen valgte selvfølgelig at give alle pengene til sig selv og lade smulerne dryppe på sine venner i staten.

Godt nok er det kommunerne, der har mest brug for pengene, men de fik - siger og skriver - nul kroner. Selvfølgelig.

Ingen af pengene skal bruges til indkøb af dimser, der kan hjælpe civile i tilfælde af krig og katastrofer.

Først skal de lige ansætte nogle flere, der kan skrive nogle ting ned.

Så kan vi altid lave et udbud om indkøb af pumper, tæpper og beskyttelseshjelme om nogle år.

Prisen for indførelse af NIS2 i energisektoren er nu estimeret: 400 millioner kroner for papirarbejdet, 800 millioner kroner for de rigtige ting.

På et tidspunkt må vi nå det punkt, hvor vi får papirarbejdet genereret af generativ AI og hastigt kan gå direkte til de rigtige ting, men vi er der bestemt ikke endnu.

Militæret har stadig ikke fået en krone af 2-300 milliarder. Ikke én.

Alle skriver og ingen gør noget

Det er derfor rimeligt at konstatere: Alle skriver og skriver og ingen gør noget.

Big smoke, no fire, som indianerne sagde.

Brancheorganisationernes udvalg og råd sniksnakker og kalder hele tiden til action i form af udvalg, opfordringer, skrivelser og møder.

For at forstå, hvorfor der intet som helst sker ud over frigivelse af varme og CO2 i utallige mødelokaler og skrivestuer, skal man forstå to fundamentale sandheder:

- I staten er intet vigtigt og intet haster.

- Og staten er et sted, hvor ambitiøse minutter går hen for at blive til måneder.

It: Open source eller Big Tech?
Inden for it aner ingen heller, hvad man skal gøre:

De tre lande, som vi er afhængige af i forhold til de store tech-bikse, er Kina, Indien og USA, og selv om det har fungeret godt i mange år, er alle selvfølgelig nervøse for, hvad der mon sker i fremtiden.

Som man jo altid bare kan være.

"Bekymringer" er omkostningsfri og konsekvensløse, så dem kan alle jo bare smovse i.

Nørderne foreslår at skifte fra Windows til Linux, eller bare til noget andet end Windows, og kæmper en uendelig kamp mod vindmøllerne for at få knap-så-brugbare open-source-løsninger til bare at virke så nogenlunde.

Andre mener, at det er bedre at have en kæmpebiks (Microsoft, OpenAI, Google, Amazon, Apple) til at passe på os end en flok nørder iført shorts i kælderen, der hele tiden liiiige skal finde en ekstra software-dims for at få det til at virke i dag, selv om det (Ama’r! Jeg sværger!) virkede fint i går.

Så hvad er bedst?

At være afhængig af en kæmpebiks, der er afhængig af stadigt flere penge fra en masse kunder, og som holdes i ørerne af aktionærerne og bestyrelsen, eller noget gratis software udviklet af frivillige, der måske bliver sure i morgen over ét eller andet og går i fosterstilling på sofaen?

Så blev de uvenner

Kan I huske, da seks gutter hos Twitter omkring 2012 skrev noget fantastisk software til at lave real-time analytics i datastrømmen?

De forlod Twitter, lavede en biks og et år senere var de blevet uvenner, og folk kunne ikke mere få programmet til at virke.

Men så kom der nogle andre open source-løsninger man kunne kigge på. Og migrere til. Og patche. Og prøve at få til at virke.

Nå, men så længe ChatGPT virker, har man da i det mindste en chance for at få alt det andet til at virke, tøhø.

AI, Ai, ai

Jeg holder nogle AI-småkurser på næsten daglig basism, og det er godt, for på den måde opdager jeg de nye features.

“Hov! Den mulighed var der ikke i går!” er en af mine hyppigste læresætninger.

Forleden holdt jeg et kursus om formiddagen og et om eftermiddagen - hvor der var dukket en ny beta-feature op i ChatGPT: Reminders.

Nå, men så må man jo prøve den.

Når det drejer sig om AI, må man aldrig glemme den engelske standupper Billy Connollys helt, helt geniale Business Plan, en 24 sekunders ægte morsom video, som kan ses her.

“And the demands will all change tomorrow, so f….. stay awake”.

Claus Nygaards nyhedsbrev nr. 27 har nogle FEDE tricks med hensyn til at få lavet MEGET bedre AI-billeder via blandt andet en CustomGPT (en app), som en god mand har lavet.

Man tager sin egen prompt (“lav et billede af en mand, der læser avis i en skov”) og CustomGPT’en “tilsætter” alt muligt til prompten, så der kommer et flot billede ud af det. Wow.

Jeg tillader mig at citere Claus Nygaard fra det lange, gode og grundige nyhedsbrev:

“Jeg er stærkt inspireret af det banebrydende arbejde, som Julian Bent Singh og Rory Flynn har lavet inden for AI-billedgenerering. Julians “Real Beauty MJ Prompter” har hjulpet mig med at skabe gode portrætfotos, mens Rory Flynns teknikker med MidJourney har været uvurderlige i at forstå, hvordan man maksimerer en AI billedgenerators potentiale.”

Det måtte jeg prøve

Nå, jeg prøvede: Hvis man søger på Google efter “Real Beauty MJ prompter” finder man den på chatgpt.ai og så ryger man direkte ind i sin egen ChatGPT og kan for eksempel skrive følgende (som jeg gjorde):

“billede af en ældre mand, der fisker ved en bæk”, og så kommer der tre forslag til prompts man kan bruge.

Her er ét eksempel:

“Wide-angle shot, older white Danish man in his late 70s, weathered face with wrinkles and crow's feet, silver-gray stubble, balding with wispy white hair, wearing a traditional Nordic wool sweater in navy and white patterns, beige fishing vest, baggy green waders, standing knee-deep in a clear, shallow brook, calm and focused expression, hands holding a fishing rod mid-cast, freckles on hands, lush green forest backdrop with sunlight filtering through the trees, soft ripples in water, Sony Alpha A7R IV, FE 24-70mm f/2.8 GM lens, 50mm, f/3.5, 1/250s, ISO 200, natural warm daylight, tranquil and serene atmosphere --style raw”

Virkelig smart.

Ud med Copilot

In other news:

Jeg har annulleret min private Copilot-licens til M365.

Jeg kunne kun finde én ting, hvor den var god: Den kunne direkte generere Powerpoint-præsentationer, og det har jeg ikke SÅ meget brug for til dagligt.

Ellers lignede det for mig bare GPT4o fra for et halvt år siden eller mere, og det har jeg jo alligevel.

Og værst af alt: Hvis jeg skulle lave en agent, skulle jeg først købe Copilot Studio til 1.400 kroner eller deromkring.

På én eller anden måde er OpenAI de smås ven, mens Microsoft som altid er de stores.

Jeg håber, at jeg har misforstået ét eller andet, og at en behjertet læser kan fortælle mig på mogensxy@gmail.com, at det er meget bedre, end jeg tror.

For så fornyer jeg med det samme mit abonnement på Copilot og siger undskyld.

Indtil da vil jeg fortsætte med at bruge ChatGPT.

Det var det! Det er kun den 17., og der burde stadig være penge på budgettet til et godt glas vin eller en G&T, mens I overværer Trumps tiltræden.

Det bliver fantastisk. Skål.

PS: Krasnik går fuldt Egon Olsen (som har fået NOK)...
I en podcast-episode kaldet “Avistid med Bennike: Mette Frederiksen gør det eneste rigtige” (Link) , som handler om, at hun ikke lige farer ud med bål og brand over for GrønlandsTrumpisterne, inklusive den landsskadelige Messerschmidt, har chefredaktør Martin Krasnik pludselig fået nok af vores halvbarnlige opposition til højre og venstre, og fyrer den her salve af, som ville have gjort Egon Olsen til KÆMPE fan af Weekendavisen:

“Det er simpelthen bare en opvisning i bullshit og amatørisme. Det er som at se sådan en flok gymnasiepolitikere, der er til debatkonkurrence på Folkemødet. Det er næsten pinligt.

Et er, at både Enhedslisten og Alternativet er sådan noget anti-amerikansk gagalak, som kommer til udtryk en gang imellem på den her måde.

Det er Pelle Dragsted, der siger det, og selvfølgelig må han jo mene det, ikke?

Men også Dansk Folkeparti, altså Morten Messerschmidt, han siger jo bare alt muligt, som kan skabe opmærksomhed.

Men altså, Konservative siger lidt det samme. Vanopslagh, altså, de siger det samme.

Det er jo partier, som påstår, de kan varetage Danmarks interesse og kan indgå i en regering. Altså at stå i samme situation som Mette Frederiksen, som gør det eneste rigtige, at tage den med ro og skabe alliancer og udtænke en fornuftig strategi.

Det gør man jo ikke på 48 timer. Den der kritik, synes jeg bare, at altså, hold kæft, mand - hvis man nogensinde har tænkt, at det har været åndssvagt med den her regering, der har påberåbt sig at være fornuftens stemme, eller sådan noget, så gør man det ikke nemmere for sig selv at opføre sig så latterligt, som oppositionen gør lige nu.”

Som en service har jeg også transskriberet en af de mest legendariske skideballer fra Egon Olsen:

“Ja, det er storartet! Det er fantastisk! Det er utroligt! Det er det samme hver gang.

Det er det samme hver eneste gang. Det er lige meget om det er i Valby eller på Mallorca, om det er i Jylland eller i Paris. Det er det samme hver eneste gang. Man har en plan. En genial plan, som ikke kan slå fejl.

Og så er man omgivet af hundehoveder, hængerøve, lusede amatører, elendige træhuggere, liderlige svin og latterlige skidesprællere.

Og så skal man være menneskelig. Man sætter sit liv på spil. Man stiller sig i en højere sags tjeneste. Man kæmper for verdensfreden, for fred på jorden og blandt andre folkeslag. Også Afrika. Og så vil du have, at man skal være menneskelig?!”

De to citater er nu gemt et sted på min mobil, så jeg kan finde dem frem igen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.