Artikel top billede

Fem forudsigelser om AI-værktøjernes indtog i software-udviklingen

Klumme: Her er fem forudsigelser om, hvordan AI kommer til at påvirke fremtiden for softwareudvikling.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

De fleste kender nok godt udfordringen med manuelt at skulle synkronisere forskellige kalendere for at få et troværdigt overblik over sin dag.

Ens private kalender skal synces med ens arbejdskalender, som så igen skal synces med den kalender, man har på sin kunde-account; Med andre ord et værre administrativt bakseri.

For et par uger siden fik jeg nok og besluttede at undersøge, hvad AI kunne gøre ved min udfordring.

Resultatet af mit forsøg var mildest talt imponerende, og det gav mig anledning til at komme med et par vovede forudsigelser om AI-værktøjernes indtog i softwareudviklingsindustrien.

Før jeg giver mig i kast med spådommene, vil jeg dog lige indvie jer i mit forsøg med at bygge en 100 procent AI-genereret software-løsning til automatisk syncing af mine kalendere.

Prompting is everything

For at etablere en baseline, som jeg kunne måle min AI-løsning mod, udviklede jeg først løsningen på gammeldags manér og noterede, hvor lang tid jeg brugte på det.

Det skal i denne forbindelse siges, at selvom det er en lille løsning, så indeholder den alligevel en del forskellige tekniske elementer.

Heraf en backend, et API baseret på OpenAPI, en Postgress Database, anvendelse af både WebDAV og iCal, kode i Python og Outlook VBA og så videre.

Da baselinen var etableret, brugte jeg ChatGPT o1 Pro-modellen (200 dollar om måneden) til at prompte mig frem til løsningen.

Det vil sige, at jeg skrev nogle få velformulerede prompts, og så kopierede jeg svarene ind i den AWS-cloud, der kører det hele. Hvor meget tid sparede jeg ved dette?

90 procent.

Det gik altså 10 gange hurtigere at udvikle løsningen ved brug af o1 Pro-modellen end ved min egen håndkraft.

Da jeg var kommet mig over den initiale fornærmelse ved at opleve at blive sat til dørs af AI, gav det mig også anledning til at tænke videre over, hvad værktøjet kan bruges til.

Grobund for reel disruption af industrien?

Siden o1 Pro-modellen blev frigivet 5. december, har jeg brugt en del tid på at finde ud af, hvordan man bedst prompter den til at lave kode med mere for mig.

Da jeg først havde luret det, har jeg fået den til rigtig mange ting udover min lille kalenderløsning.

For eksempel refactoring af hele apps, hele websites og API’er, SaaS-løsninger, Forex trading-algoritmer og faktisk også fået den til at optimere database performance.

Med det in mente, og min +40-årige erfaring med alt, hvad der rører sig inden for udviklingsværktøjer, programmeringssprog, frameworks og tools i bagagen, tillader jeg mig at komme med nogle forudsigelser, som, hvis de går i opfyldelse, nok kommer til at disrupte software-udviklingsindustrien ret drastisk.

Specielt fordi OpenAI’s ChatGPT o3-model er lige på trapperne og efter sigende er endnu bedre til at kode.

Forudsigelse 1: Det kommer til at gå lidt langsomt i begyndelsen
De fleste programmører har prøvet AI-kodeassistenter de sidste par år, men stemningen er ikke så overvældende i forhold til, hvor brugbare de er.

Rigtig mange synes, at de skal bruge så meget tid på at rette det, som AI spytter ud, at der ikke er den store gevinst i praksis.

Det tager lidt tid, før den holdning når at ændre sig, blandt andet også fordi programmører jo ikke ligefrem har incitament til at fortæller deres chef og deres kunder, at ChatGPT kan lave meget af deres arbejde.

Dertil kommer, at mange, der prøver, vil fejle, fordi de gør det forkert.

Forudsigelse 2: Der kommer kæmpe efterspørgsel efter re-factoring opgaver
Når femøren så først er faldet, vil markedet fange, at hvis man refactorerer sine it-systemer (store som små), så står man bagefter med en kæmpe besparelse på drift og vedligeholdelse og en kæmpe effektivitetsforbedring samtidigt.

Det vil naturligvis skabe en stor efterspørgsel på noget, som ellers aldrig har været så populært at bruge penge på (re-factoring).

Forudsigelse 3: Best practices og rammeværk kommer til at ændre sig
QA bliver så meget nemmere at automatisere, når koden er skrevet af AI, for så beder man bare AI om at konstruere de automatiske tests også.

Derudover vil de agile rammeværk, som anvendes meget i udvikler-teams, nok skulle gentænkes.

Forudsigelse 4: Tekniske frameworks vil begynde at forsvinde
React, Vue, Angular, NextJS, NuxtJS, jQuery – og jeg kunne blive ved.

Der findes et utal af frameworks og tools, der er konstrueret - af programmører - til at gøre livet nemmere for programmører.

Det har industrien også haft meget gavn af, men at bruge libraries, frameworks og andre tools er ikke altid uden udfordringer.

Det ses ofte, at de kan medføre vendor-lockin, dependency-hell, lav performance eller helt andre ting.

Nu kigger vi ind i en fremtid, hvor koden bare bliver genereret, og så er det ligegyldigt, om den fylder mere, for der er jo ikke brugt programmør-tid på at skrive den.

Det vil sige, at man kan holde sig til build-in features, som eksempelvis rå Javascript (VanillaJS) i web-løsninger.

Forudsigelse 5: Programmører bliver ikke arbejdsløse
Du skal ikke være bekymret, hvis du er programmør.

Man kommer bare til at arbejde på en anden måde, for man skal stadig være programmør for at kunne få noget godt programmering ud af AI.

Jeg gætter faktisk på, at antallet af aktive programmører vil stige, men at der kommer en ny kategori, som hedder prompt developer, der overtid får højere status end eksempelvis en full stack developer. Som Lins Thorvalds, opfinder af Linux og Git, for nylig har sagt:

“This could mean that in the future, the role of human developers might shift from writing code to managing AI systems that generate and refine it. It’s like moving from being a chef to a restaurant manager you still need to know how things work, but you’re more focused on overseeing the process rather than chopping the vegetables yourself”.

Om mine forudsigelser holder vand, er ikke til at sige endnu.

Der går dog nok ikke særlig lang tid, før vi får svarene, for udviklingen går, som vi alle nok er bevidste om, rigtig stærkt lige nu.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.