Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Her er min liste over ugens største fjolser og ugens største nyheder

Klumme: Mange moderne kontorbygninger med deres kontorlandskaber er som det gamle anlæg til chimpanserne og lavlandsgorillaerne i Københavns Zoologiske Have.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Ugens klumme består af Ugens Citat, Ugens Nyhed (AGI), Ugens Rant (Storrum), Ugens Fjolser (DOGE) og Ugens AI-tips nummmer 1 og 2.

Dertil en opdatering på Project Tramp (flydende trampolin på Folkemødet). Det er da et meget passende program at gå til weekenden på.

Ugens citat

“Benchmarks, benchmarks, blah blah blah. Maybe AGI is like porn — I know it when I see it.” Tyler Cowen.

Ugens nyhed: AGI

AGI er kommet - hvad AGI så end er. Det er vel noget, der er bedre end mennesker på langt de fleste områder langt det meste af tiden. Eller noget.

Uden en definition er det svært at konstatere, om man opfylder definitionen. Eller som salig Dave Ensor altid sagde: “It really is absurdly difficult to fully meet totally unknown requirements”.

Men det gik pludselig stærkt, og det kom som et påskeæg på Dronning Margrethes fødselsdag (16. april): Den fulde o3-model, mine damer og herrer.

Og den er vitterligt imponerende. Mit bedste råd til alle er at skifte til den som standard.

Efter lang tids intensiv brug kan man dog løbe tør, fordi man kun kan bruge den et (stort) antal gange.

Hvis man er i gang med en stor opgave og løber tør undervejs, skifter den til den ligeledes nye o4-mini-high, og den er også ganske udmærket og blev ligeledes lanceret 16. april.

Nerd alert: I ChatGPT’s “back office” - https://platform.openai.com - bør man skifte til de ligeledes helt nye 4.1-modeller, hvis man har lavet API-løsninger og deslige.

Men altså: o3 (jeg kalder den IKKE “Ring 3”, men Janus kalder den “Åhh 3”) føles AGI-agtig, det må jeg indrømme. Meget passende, at den ankom på dronningens og min morbror Arnes fødselsdag.

Og ja, Google Gemini 2.5 (175 kroner om måneden) føles også AGI-agtig, og jeg bruger den ofte, specielt dens Deep Research-ting og NotebookLM. Ikke engang SuperGrok kan være med her.

Og nu vi er ved det: SuperGrok et er en af xAI’s betalingsversioner (250 kroner per måned), som jeg har testet i en måneds tid nu.

Den er lynhurtig, den er fantastisk til Twitter-søgninger med mere, men der mangler bare nogle ting, som jeg nu har vænnet mig til, så jeg har opsagt den.

Folk siger i øvrigt, at gratis-versionen inklusive appen er helt fin, så det er nok det, som jeg vil nøjes med.

Ugens rant: Storrum igen, igen - nu med grøn cement
Det er længe siden, at jeg har skrevet noget om storrum, og min NotebookLM med alle mine klummer siger, at jeg konsekvent har været kritisk overfor dem.

Dens opsummering kan læses i mit PS nedenfor, hvis I skulle have svært ved at falde i søvn, og den starter således:

“Dine omtaler af storrum er konsekvent negative og præget af skepsis og kritik. Du har direkte udtrykt, at du er en "ikke-fan af storrumskontorer".”

Jamen, det er nok ikke helt forkert.

Men forleden slog en tanke ned i mig:

Mange moderne kontorbygninger med deres kontorlandskaber (bare ordet er Orwellsk) er som det gamle anlæg til chimpanserne og lavlandsgorillaerne i Københavns Zoologiske Have.

Aberne sad på beton i et meget lille indelukke, mens tilskuerne stod blandt grønne træer og buske udenfor panserglasset og fortalte hinanden, at gorillaerne havde det FANTASTISK i det nye anlæg, hvor de kunne slå sig løs på cirka 42 kvadratmeter.

Cementen, som de sad på, var jo også malet grøn, og der var smidt en stor gren fra et træ derind. Bum. Trivsel og aktivering på samme tid, mine damer og herrer.

Alligevel gik den store silverback Samson amok på tilskuerne nogle gange og hamrede sine næver mod det tre-dobbelte panserglas - og han lykkedes faktisk med at smadre det hele tre gange i løbet af sin karriere.

Det sker trods alt ikke i storrummene, selv om tanken kan være fristende.

Men i stedet for at gå amok, går man stille og roligt, nærmest glidende, ind i en polstret, lyddød celle på størrelse med en telefonboks, taler måske med en ven i et stykke tid i telefonen, før man atter sætter sig ud på den grøn-malede cement og lader sig beglo af forbipasserende.

Fun, not fun, fact: Da man endelig befriede de arme aber fra det forfærdelige sted, som Københavns Zoo var SÅ stolt af, og flyttede dem til mere rimelige forhold i Givskud, hvor de fik et ret stort areal, rigtige træer, osv., turde Samson - den mægtige silverback - simpelthen ikke komme udenfor i de første seks måneder. Så knækket var han.

Det kan ikke undre, at folk elsker deres hjemmearbejdsdage, hvor de godt må have billeder af familien stående på bordet og transistorradioen tændt.

Ugens fjolser: DOGE
DOGE er vitterligt nogle fjolser, der hjælper russerne. Det i sig selv har de vel lært af Trump.

Men enten er de “bare” nogle lusede amatører, og/eller nogle stiv-pik-og-håret-tilbage-teenagere og/eller de tager ketamin ligesom Musk.

‘Jeg er egentlig ligeglad med, hvad de er og hvorfor de er det: Man er bare ikke SÅ skødesløs med sikkerhed, konti, logning og privilegier, som det dokumenteres her.

Russerne var åbenbart og pudsigt nok SÅ klar og forsøgte logins 20 minutter efter med de logins, som DOGE-knallerterne lige havde tiltvunget sig adgang til.

Sådan en flok lusede amatører og impotente grødbønder.

Giv dem nogle smæk i deres bare numse med en våd søndagsberlinger og fyr dem så på gråt papir.

Skriv tydeligt og stort på det grå papir - det er ikke sikkert, at de er gode til at læse. You’re fired.

Ugens AI-tip #1 (en feel-good historie)

Jeg talte med Rasmus forleden.

Han er færdig som læge om et års tid, og han bruger AI både i sit studie og ude på afdelingerne, når noget kan være svært at finde ud af.

Han fortalte, at de havde en patient med nogle ret komplicerede symptomer, og selv efter en “konference” mellem meget erfarne læger var der ikke rigtigt nogen opklaring af årsagen.

Rasmus stillede så de otte slags medicin op ved siden af hinanden, tog et billede og bad ChatGPT bedømme sandsynligheder for dårlig interaktion mv. (i et kompliceret lægesprog, som jeg ikke kan huske), og så fandt de forsamlede læger ud af, hvad årsagen til patientens problemer var.

Det havde også været muligt ved at lave grundige studier i deres medicin-database, men dér skal man tage én slags medicin af gangen, skrive ned, osv, osv., og det er ikke sikkert, at man kan opklare problemer med interaktioner mellem de forskellige typer medicin alligevel - men AI’en gjorde det bare, og alle blev klogere i forløbet.

I kan også gøre det: Tag et samlet billede af jeres medicin og bed om en grundig vurdering af den samlede cocktail - eventuelt kan I jo bede om en Deep Research. Bed eventuelt AI’en om at foreslå en grundig prompt, der kan hjælpe jer med at besvare jeres spørgsmål. Det er den god til.

Ugens AI-tip #2: TED talks-videoer som datakilde
Jeg fik oprindeligt idéen af Claus Nygaard: Han gav mig et magisk link og fortalte, at han brugte transskriptionen af en hel YouTube-video som input til at lave Deep Research i for eksempel ChatGPT.

Med andre ord: Du kan for eksempel få transskriberet de fantastiske TED Talks-videoer på sekunder og dernæst proppe hele teksten ind i ChatGPT - det har jeg skrevet lidt om på min AI-blog, hvor I også kan læse en fantastisk historie om, hvad det fantastiske Khan Academy tænker om AI i undervisningen (aka Khanmigo).

Det kan du læse mere om her: Få opsummeret lange videoer på sekunder

Project Tramp: Bornholm, Folkemødet & demo.
Jeg har en hel del vinposer nede i skuret. Jeg kunne godt bruge flere, og jeg betaler fem kroner stykket (det er min gave til folket: En unilateral pant på vinposer).

Trampolinen mangler, men det er til at løse. Så er der det med tilladelsen til at afholde en demo under Folkemødet, hvor vi protesterer mod nedskæringerne i Søværnet.

Det skal gerne foregå i vandet lige bag hovedscenen.

Bornholms Politi er på sagen og er venligt vendt tilbage forleden for at få lidt flere oplysninger. Stay tuned.

Det var dét! Hvis I har tomme vinposer eller en billig havetrampolin, så hører jeg gerne fra jer på mogensxy@gmail.com.

PS: Hvad NotebookLM siger, at jeg historisk har skrevet om storrum
Baseret på kilderne og vores samtalehistorik har du skrevet om "storrum" flere gange i dine klummer.

Emnet dukker op i klummer fra januar 2022, december 2022, september 2023, juli 2024, og november 2024.

Dine omtaler af storrum er konsekvent negative og præget af skepsis og kritik. Du har direkte udtrykt, at du er en "ikke-fan af storrumskontorer".

Her er nogle af de centrale punkter, du har rejst vedrørende storrum:

- Du henviser til undersøgelser, der angiveligt viser, at storrum sænker folks produktivitet med 40 procent.

- Du ser storrum som et muligt bidrag til stress og kalder dem en del af den måde, som vi tvinges til at arbejde på. Du nævner også en sammenhæng med en stigning i diagnoser som ADHD.

- Du beskriver medarbejdere i storrum som "galejslaver" og moderne storrumskontorer som "moderne slavegalejer."

- Du bemærker, at folk ofte må arbejde hjemmefra for at få noget lavet og bruger "noget i ørene" (hovedtelefoner) for at finde arbejdsro.

- Du kritiserer, at storrum fører til mange regler.

- Du har spurgt læsere om "fiduser" til at simulere arbejde eller "fedtspille" i storrummene.

- Du har søgt eksempler fra læsere på virksomheder, der har bevæget sig væk fra storrum og skabt mere privatsfære på arbejdspladsen, gerne med eget kontor.

- Du har fundet humor i emnet, for eksempel ved at nævne tanken om en bog om, hvordan man "fedtspiller i storrummet" eller ved at henvise til en bog om "kunsten og nødvendigheden af at lave mindst muligt på jobbet" i forbindelse med den moderne arbejdsplads "med to skærme," hvilket er en del af billedet af storrum.

- Du har bemærket, at selv en repræsentant fra Arbejdstilsynet, der selv arbejder i storrum, arbejder så meget hjemmefra som muligt.

Selvom udtrykket "storrumsdatabaser" nævnes, refererer de fleste omtaler specifikt til den fysiske arbejdsplads og kontormiljøet.

Emnet storrum er således et tilbagevendende tema i dine klummer over flere år, og din holdning til dem er tydeligt kritisk.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.