Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

I tvivl om implementeringen af AI? Her er tre tips til at komme i gang nu

Klumme: Gassen er gået af AI-begejstringen blandt de danske virksomheder, viser en undersøgelse. Men der er ingen grund til at undgå emnet, bare fordi det måske virker komplekst. Her er tre tips til at komme i gang med AI nu.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

AI-feberen er ifølge vores seneste Azets Barometer-undersøgelse dalet en smule blandt danske virksomheder, men det er ingen grund til at droppe implementeringen.

Tværtimod er det vigtigere end nogensinde at handle. AI er her for at blive, og virksomheder, der ignorerer udviklingen, risikerer at sakke bagud.

Undersøgelsen viser, at selvom implementeringen af AI skrider frem, er den stadig begrænset på tværs af brancher og virksomhedsstørrelser.

AI-paratheden er i teorien høj, men i praksis lav.

Finansbranchen er forrest i feltet, men selv her har kun otte procent dyb implementering af AI i deres kerneprocesser. Bred anvendelse af AI ligger på blot 18 procent for virksomheder med mere end 250 ansatte. Også set i relation til Europa er Danmark ikke på niveau.

Det er ikke nok, hvis vi skal holde trit med den globale udvikling.

Kerneforretningen skal være konkurrencedygtig, og AI er et nøgleelement i den indsats. Det er også essensen af eksperttilkendegivelser på tværs af alle brancher. I Danmark bør vi holde fast og genfinde momentum.

Brug AI, hvor det skaber værdi for jer

Jeg er stor tilhænger af rettidig omhu og af ikke kaste sig ud i projekter og investeringer, der kan koste ressourcer. Men at ignorere, hvad der sker globalt, og hvad der tydeligvis er kommet for at blive, er ikke en strategi.

Derfor er det vigtigere at gøre noget nu end blot at vente på, at der kommer et bedre tidspunkt. For det gør der sjældent, og i dette tilfælde har AI-toget så meget fart på overalt, at det bare er med at hoppe ombord.

Er man ikke klar eller usikker, kan man alliere sig med nogen, der kan hjælpe med at løse ens udfordring eller rådgive om, hvordan man lettest kommer i gang.

Desværre er der mange steder et stort fokus på angsten for ikke at være med på de seneste og mest avancerede muligheder. Så hellere undgå at lave fejl og lade helt være.

Men det springende punkt er ikke, om det er avanceret, men at sikre, at ens AI-fokusområde skaber værdi.

Start med automatisering af manuelt arbejde

Implementeringen af AI behøver ikke at være svært og de store spillere har gjort det nemmere end nogensinde.

I dag findes mange systemer til AI-baseret tekstgenkendelse hvor en OCR-motor med lethed kan håndtere fakturaer og andre dokumenter. Dette kan frigøre en masse tid i en bogholderiafdeling, hvor manuel håndtering kan være en tidsrøver.

Derudover kan man også starte med de gængse modeller som ChatGPT og CoPilot som meget nemt kan bruges som et personligt effektiviseringsværktøj. Særligt hvis vi taler agentic AI.

Agentic AI er et varmt emne, og med god grund. Men er man ikke på forkant med AI, er det ikke stedet at starte. Det er dog værd at blive informeret om, for det er den muligvis nemmeste måde at få tilpasset løsninger til behov, og skalere kompleksitetsniveauet.

Der er også andre områder af AI, hvor det er nemt at komme i gang og spare de enkelte medarbejdere for meget arbejde i dagligdagen. Eksempelvis brainstorming, oversættelse, summeringen af tekster og så videre.

Man kan sågar bruge disse til at analysere sine regnearksdata, f.eks. i forbindelse med forudsigelse af lagerbehov eller churn, så man kan starte i det små og ikke behøver en stor løsning til det fra start.

Med det er tærsklen til at anvende kunstig intelligens sænket, og man kan komme i gang og bygge på derfra. Men hvordan kommer man så egentlig i gang? Her er tre simple skridt til at få sat AI på dagsordenen i din virksomhed:

1. Start simpelt – men start nu

Mange virksomheder blokeres af tanken om, at AI er noget enormt og komplekst. Men AI behøver ikke at være en altomfattende transformation fra dag ét.

2. Fokuser på værdi, ikke det sidste nye

Mange virksomheder holder sig tilbage, fordi de ikke vil risikere at investere i noget, der ikke er cutting-edge. Men pointen er ikke at være først med det nyeste – det er at bruge AI, hvor det giver mening. Find de områder, hvor AI kan skabe reel værdi, og byg derfra. Om det er kundeservice, dataanalyse eller procesoptimering, er det vigtigste bare at komme i gang.

3. Find de rigtige kompetencer – internt eller eksternt

Virker AI uoverskueligt, kan du alliere dig med nogen, der har erfaring. Det kan være interne ressourcer eller eksterne rådgivere, der kan hjælpe dig med at tage de første skridt. Ofte er det blot at få nogle friske øjne på, da det vigtigste ikke er at vide alt selv, men at have en plan for eller idé om, hvordan AI bliver en del af din forretning.
Der er allerede mange AI-løsninger tilgængelige, men det er ikke sikkert, de passer helt til jeres behov. Derfor er det sidste og måske mest afgørende punkt, om det er muligt at få indflydelse på hvordan jeres AI-løsning bliver trænet. Det kan gøre en verden til forskel.

AI-toget kører, og det venter ikke på nogen. Der kommer aldrig et perfekt tidspunkt at starte, så gør det nu. Ellers er risikoen, at du sidder tilbage på perronen, mens konkurrenterne drøner afsted.

Så skal vi ikke bare se at komme i gang?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.