Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Denne bærbare pc lover, at den kan holde strøm i næsten en hel arbejdsuge

Det er en ganske ualmindelig sejlivet bærbar, man får med Asus' Zenbook A14. Den ekstremt lange driftstid går endda ikke synderligt meget ud over ydelsen.

Mere, vil have mere.

Det er et evigt ræs mod hurtigere og kraftigere maskiner. I farten kan man dog overse, at de mange kræfter nok ikke altid er nødvendige, mens man i sine bestræbelser efter evigt kvikkere hardware har indgået kæmpemæssige kompromisser hvad angår driftstid og bærbarhed.

Dagens testemne, Asus Zenbook A14, er ikke hurtigst. Men det er noget af det letteste og mest bærbare, som du kan kan få fingre i.

Helt konkret er gevinsten her, at Asus lover op til 32 timers batteridrift ud af maskine – altså ikke langt fra en 37 timers arbejdsuge på en opladning.

En fluevægter

Asus’ serie af Zenbook-maskiner har altid være lette og slanke.

Men i A14’s tilfælde er der tale om en ægte fluevægter, hvor maskinen til trods for en ganske anvendelig 14 tommer skærm vejer lige under en kilo. Sammen med 65 watts USB-C opladeren, har du blot 1,2 kilo at skulle slæbe på.

Bag den lave vægt er, at Asus har fravalgt en egentlig metalkonstruktion og i stedet bruger et hybrid-materiale, som Asus kalder ’Ceraluminium’, som skulle forene kvaliteterne fra keramik og aluminium.

I praksis ligner det dog mest noget pænt forarbejdet plast. Konstruktionen imponerer dog ved at virke meget solid, til trods for den lave vægt.

Til trods for den fjerlette konstruktion, tilbydes alt det, man vil forvente af porte i så let en maskine. Her er to gange USB-C, en klassisk USB-A samt HDMI- og lyd-udgang.

Selve tastaturet og touch-feltet er også fine at arbejde med, om end selve tasterne er en anelse bløde i det, hvilket nok ikke huer alle.

Udmærket udsyn

En af de store fordele ved OLED-skærmteknologien er, at den kan gøre skærme barberbladstynde. En egenskab, som Asus tydeligvis udnytter her.

Der er dog flere sidegevinster, da teknologien samtidig tilbyder utrolig flotte farver og tårnhøj kontrast.

Skal man finde noget at kritisere her, vil det være, at Full HD-opløsningen er middelmådig.

Den kunne være højere, så alt stod skarpere. Skærmen er samtidig af den blanke type, hvorfor den giver en hel del genskin, som kan genere.

Den pæne skærm akkompagneres af ganske rimelig lyd – særligt når man tager i betragtning, at der er tale om så let og slank en sag.

Mådeholdent maskineri

Inde i maskinrummet på Asus Zenbook A14 finder du en ny processor, fra Qualcomms Snapdragon X familie.

I denne model, er det det dog det svagest familiemedlem (X126100), men den har dog lige så mange regnekerner som topmodellen. Otte i alt. Forskellen ligger i at topfrekvensen er sænket med op til 30 25 procent.

Til trods for få kerner og lavere frekvenser leveres der dog stadig glimrende ydelse i praksis.

Den kan ikke bare være med hvad angår kontoropgaver, men kan også løfte tungere regneopgaver på niveau med nyere Intel Core Ultra processorer. Et bevis på at Qualcomms arkitektur er uhyre effektiv.

Hvad du vil døje med, er at processoren er bygget omkring den effektiv ARM-arkitektur, hvilket giver et yderst lavt strømforbrug men også kompatibilitetsproblemer.

Det siger ikke så lidt, at et spil, som Microsoft Flight Simulator ikke fungerer her, til trods for at Microsoft er dem, der selv har ansvaret for at sikre at Windows 11 fungerer på platformen.

Hovedattraktionen er dog det lave strømforbrug. Asus lover her, at denne her maskine kan levere imponerende 32 timers driftstid.

Men nu er det at måle driftstid en noget elastisk disciplin.

Der er dog noget om snakken. Ved at indstille maskinen til bare at holde sig tændt, med skærmen skruet op til 50 procents lysstyrke, kan der fås lidt over 30 timers drift ud maskinen.

Det er uhyre flot, men heller ikke synderligt brugbart. Jeg ser helst, at man også kan lave lidt på maskinen, så ved lidt højrere lysstyrke og lette kontoropgaver, kan jeg dog få omtrent 12-14 timers drift ud af maskinen og dennes 70 Wh batteri.

Også ved drænende opgaver såsom 3D-spil, kan Zenbook A14 holde sig kørende i to til tre timer, mens andre bærbare kun leverer halvt så meget spilletid. Det skal bemærkes, at blæserne aldrig bliver larmende her, selv under pres.

Maratonmester

Det er en interessant satsning, Asus her har foretaget.

Ved at give afkald på topydelse, skaber Asus en maskine, som - du kan regne med - først vil blive træt længe efter, at du ikke magter mere skærmtid. Og det fortjener den stor ros for.

Alligevel kan Zenbook A14 styre udenom de svagheder, som platformen besidder. At have favorit-apps, der ikke fungerer, vil for de fleste være en dealbreaker. En lidt bedre skærm havde heller ikke været af vejen.

Asus Zenbook A14’s vejledende pris på 9.999 er derfor rimeligt, men med aktuelle dagspris på 8.299 kroner, for en bærbar med 16 gigabyte ram og 512 gigabyte lager begynder den at ligne et godt tilbud.

Det udløser derfor fire stjerner til den lille maratonmester.


Loading ikon