Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Derfor bruger fattigrøvene AI meget mere end de rige svin

Klumme: AI kan ikke bare oversætte mellem engelsk og dansk, den kan også oversætte fra socialklasse til socialklasse, fra DJØF’er til uorganiseret havnearbejder og fra Danmarks Radio til brugerne af Twitter.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

OBS: Du kan også lytte til Mogens Nørgaard læse dagens klumme op. Det kan du via boksen. Eller ved at finde den i RSS til din podcast-app eller på Spotify.

Allerførst
: Tak for kommentarer og forslag i anledning af min første podcast-udgave af klummen i sidste uge.

Chefredaktør Lars, der ved en del om disse ting, truede med at lægge Chopins sørgemarch (på engelsk The Funeral March) på som underlægningsmusik næste gang, hvis jeg ikke speedede min snak op med fem-syv procent, mens nogle smukke, kloge, mandlige venner, for eksempel Anders Kjærulf, mente, at det var et godt tempo, at jeg talte i.

Sonja mente, at jeg lød som en AI. En langsom AI, vel at mærke.

Jeg har derfor denne gang forsøgt at glæde jer alle sammen, og det kan jo aldrig slå fejl. Skriv gerne på mogensxy@gmail.com, når I har lyttet færdigt (uden at falde i søvn).

Lad os gøre det:

Endnu en weekend er kommet til et sted nær os alle, og der tegner sig et billede af halvvarme og meget våde dage i et mix, som de færreste kan forudse.

Jeg elsker, at man nu får lokale advarsler om monsoon-byger via eksempelvis TV 2, og man får SMS’er fra forsikringsselskabet om at lukke vinduerne.

Det bliver sgu, ahem, mere nærvejrende (undskyld!).

Til sagen:

- Først tager vi til Hundige Camping.

- Så ser vi på, hvordan prepping møder Folkemødet.

- Jeg siger en smule Undskyld.

- Den RIGTIGE prepping tages til nye højder.

- Noget RET vildt AI-stof vil få jer til at rette ryggen og stille glasset.

- Og til allersidst er der et længere PS om Biden vs. Trump, så I kan sove uroligt og få brug for en god øl mere.

Hundige (Strand) Camping

Apropos nærværende og nærvejrende: Shelter 2 på Hundige Camping i sidste weekend var en oplevelse.

For at sige det kort: Stedet er en Johnny Madsen-sang værdig. Allan Olsen kunne nok også sætte ord på.
Et par nedslag, som de siger i militæret:

- Der var en tysker, der stjal vores campingbord.

- Bommen ud til verden åbner klokken 08:00 og lukker klokken 23:00, og koden til bommen virker IKKE mellem 23:00 og 08:00. Bom!

- Der var knap en kilometer til stranden (navnet “Hundige Strand Camping” er godt fundet på)-

- For første gang i mit liv spurgte jeg AI’en, hvorfor Køge Bugt er så umanerlig lavvandet.

Jeg mener: Selv når man går ude i vandet, er det kun fodsålen, der bliver våd, og sådan vil det nok være det meste af vejen til Sverige, som Sonja bemærkede.

Det skyldes sedimenter fra for mange år siden, mens Sverige har det dér grundfjeld OG sedimenter, så de både har stejle klipper og flade vige, de heldige asener.

Vi har bare Køge Bugt, som er en ren walk-in for russerne, når de kommer. Men dog en meget lang walk-in.

Jeg tror, at de satser på at storme bulen ved højvande, så de kun skal traske et par kilometer før de når land. En kilometer mere, og de kan slå bivuakken op på Hundige Strand Camping.

Men, men, men: Café Mågen på Greve Marina/Hundige Havn er fantastisk.

Solid morgenmad, masser af kaffe, og de rigtige, lokale folk med kasketter (bådfolket) kommer og får sig en snak. Til gengæld er betjeningen god og priserne lave. Win-win-win.

Til frokost og aften ser det også godt ud: Tre tarteletter til 50 kr.oner, uspec’et (pænt!) smørrebrød til 20 kroner stykket, og så er der jo Ebbes Specielle Burger med en bøf, to spejlæg, tre skiver ost, otte stykker bacon og “div. tilbehør”. Den koster 95 kroner, og det skal jeg ned og prøve en af dagene.

Hvis russernes invasion bliver stoppet den første dag, er det kun på grund af Mågen.

De vil elske stedet, få sig en del øl og vodka og så ellers falde i vandet og drukne, når de skal pisse ligesom samtlige russere, der omkom under okkupationen af Bornholm fra 1945 til 1946, i øvrigt.

Der var gode øl til gode priser i både Rema og Netto,

Sonja fik sin rødvin, og da vi havde fået vores campingbord tilbage fra ham tyskeren (jeg spurgte i øvrigt, om jeg måtte tage hans eneste campingstol, men det måtte jeg ikke), gik det egentlig ret godt dér på Hundige Camping.

Vi giver ordet til AI’en, der fik besked på at skrive som Allan Olsen om dette unikke sted:

På Hundige camping, under den danske nat/

Her lyser månen op, hvor vi fandt vor skat./

Med guitaren i skødet og tankerne fri/

Vi sidder ved bålet, til natten blir daggry.

Vi sov så dér i vores nano-shelter omgivet af tyskere i campers, men ingen sagde noget, da Danmark spillede mod Tyskland. Ingen. Det kalder jeg en nation af gentlemen.

Prepping møder Folkemødet

Det minder mig om, at min ven CJ havde et godt, praktisk råd med hensyn til min prepperflugt ved hjælp af vinposer til Sverige:

“I det smukke vejr er det værd at bemærke, at man ikke nødvendigvis behøver at komme tørskoet til Sverige, så om sommeren kan én vinpose være nok, om vinteren er det en anden snak. Hvis der nu er rigtigt koldt, kan det være, at man kan gå til Sverige.”

Og så kom han med LØSNINGEN på vore overnatningsproblemer til næste års Folkemøde:

“Hvad med at sove på en havetrampolin, der er understøttet af en masse vinposer? Så er der heller ikke så langt, hvis man skal tisse, og skulle uheldet være ude, og der kommer noget ud af en deltager, som skulle have været blevet indenbords, så kunne man eventuelt lade flydedokken synke lidt, vupti så er der rent.”

Well, hvis man modificerer min vens idé en smule og trækker trampolinerne på land om aftenen, så har man jo en dejlig seng med masser af plads til at vende sig. Genialt. Tak fra Team Tramp.

Undskyld

Min tidligere chef (en god én af slagsen) Poul Fab, aka. Dr. APL, havde denne korrektion til min historie om Dr. Laurence J. Peter:

“Efterfølgeren, på dansk Peters Recept, er den, der beskriver, hvordan man undgår at blive forfremmet. Dit skønne eksempel med beskrivelsen af forholdene på firmaets parkeringsplads hedder "kreativ inkompetence.'"

En sjov anekdote om Poul Fab er denne: I næsten et halvt år i slut-80’erne kæmpede han indædt med at få regnet sin skat ud i et regneark.

Han fulgte alle reglerne, læste alle bestemmelserne, ringede et utal af gange til skattevæsenet for at få flere detaljer - men det lykkedes ham aldrig at ramme den lige i røven, som man siger nu om dage.

Hans forhold var ellers ret enkle: Han fik løn fra Sparekassen SDS en gang om måneden og boede i en lejlighed med kone og børn.

Som jeg husker det, så måtte selv skattefolkene give op og sige, at de heller ikke kunne forklare, hvorfor han ikke nåede frem til det samme som dem.

Min tidligere medarbejder Johannes plejede at kalde den slags for “ODB” - Okkult DataBehandling.

Prepping

Læser B påpegede, at i hans el-bil (fem år gammel) er der ikke FM-, men DAB-radio, og det duer jo ikke.

Jeg har inviteret B til at komme til Amager og lytte med, når kongen overgiver sig på FM-båndet og der indføres obligatorisk russisk-undervisning fra 1. klasse.

Læser O har sendt mig en mail, der næsten blev placeret under Undskyld-rubrikken, men så alligevel ikke grundet dens delvist politisk stærkt korrekte og delvist stærkt ukorrekte indhold.

Klar? Here we go:

“... Og utroligt nok, er det blot to mindre ting, som jeg vil mene, at du måske har ”glemt” på din prepping-liste, ikke at jeg overhovedet mener, at de vil være aktuelle for hverken dig eller mig, men når folk begynder at følge lister, så opstår tomrummet, hvis man glemmer nogle basale ting, som man ikke selv gør brug af.

1) Udprintning af dronningens nytårstale, hvor hvert billede fra filmen (den digitale MPG fil) med undertekst printes på et selvstændigt stykke fleksibelt papir, og når de 22.804 sider er klar, hæftes billederne i ryggen.

På den måde undgår vi de store RIOT-tilstande, der vil opstå, når folk ikke kan se nytårstalen på den indrettede fladskærm, (bemærk stavemåde, det er surt for en ordblind at hoppe ud af et fly med en fladskærm på ryggen). Nu kan folk beroliges, mens de sidder med deres flip-over animation og får ro i kroppen.

2) Det må være muligt at finde nogle fødevare-godkendte, som dermed kan få en dobbelt-rolle, hvor den anden rolle er opbevaring af vand. 😊

Den med dronningens/kongens Nytårstale er sgu vigtig. Ligesom telefonlisterne og nødplanerne inde på arbejdspladsen måske ikke kun skal ligge på OneDrive.

Staten ved bedst

Kan I huske den håbløse brochure, som Troels pludselig godt ville lave for at forberede folk på at forberede sig?

Altså den brochure han og de håbløse civilfolk i Krigsministeriet aldrig ville udgive, men alligevel godt ville udgive, da nogle civile gjorde det rigtige?

Well, nu har staten lige lovliggjort Uber på små øer.

Det kan jeg og I læsere da godt fnise lidt af i sommervarmeregnen.

Gad vide hvordan de bærer sig ad med lige pludseligt at bøje reglerne inde i ministerierne? Det må være nogle festlige whiteboardmøder, som de holder.

AIAiai

Jeg hørte om en biks forleden, hvor ledelsen havde slugt Microsofts cool-aid hook, line and sinker, som man sagde i gamle dage.

Det ville være ALT for dyrt at lade pøblen få en betalt licens til AI, for eksempel ChatGPT. Kun udvalgte ville få det - og de udvalgte var pudsigt nok alle it-folkene og - mest logisk af alt - alle chefer.

Det dér GPT4o var i øvrigt også noget værre noget, som faktisk heller ikke var rigtigt sikkert eller noget… så man ville satse på Copilot fra Microsoft. For en sikkerheds skyld, som man siger.

Jeg elsker det - det er jo PRÆCIST, hvad der står på side et i alle lærebøger, at man IKKE skal gøre, hvis man vil indføre noget nyt på en arbejdsplads.

Ah, jeg husker mine dage i salige SDS: Pc-revolutionen var over os, og pc’erne kunne gøre alle meget mere produktive.

Man valgte derfor, logisk nok, kun at sætte én pci hver filial (altså frontlinien, hvor sparekassen mødte kunderne og tjente pengene til hovedkvarteret) og én pc per mand i HQ, uanset hvad de cirka 1.000 m/k’ere ellers sad dér og lavede.

Copilot er for dyrt til masserne. Men heldigvis har eliten mulighed for at få det.

Nogle gange tænker jeg på, at fagforeningerne kunne få fornyet deres forhold til rigtige mennesker, hvis de tog ting som storrum og adgang til ny tech op på vegne af deres medlemmer.

Altså, som i: RIGTIGT tog det op, kørte kampagner og slog i bordet ved forhandlinger.

Så ville de da i det mindste blive lidt mere fagligt relevante, og de ville have nogle gode sager, der kunne komme i pressen.

Google brugte forresten forleden sine AI-muskler på liiige, sådan, vupti, at tilføje 110 nye sprog til Google Translate.

Det er jo helt vildt, hvis man tænker over det.

Et af OpenAI’s første projekter var produktet Whisper, der kunne oversætte fra og til virkeligt mange sprog.

Det frigav de som open source i Github før november 2022, hvor de annoncerede ChatGPT, og det er for eksempel grundstenen i det aldeles fremragende produkt Goodtape.io, som Zetland har lavet.

AI kan noget med oversættelse, som jeg også argumenterer for senere i denne klumme.

Nogen har stjålet titlen på en af mine faste klumme-rubrikker, nemlig AIAiai, og gjort det til et produkt, nemlig en højttaler.

Men jeg tilgiver dem. Ingen sagsanlæg fra min side. Jeg har andre rubrikker, hvis folk mangler et produktnavn, for eksempel Undskyld.

Vi skal igennem fire store emner mht. AI i denne klumme: 1) Hvad er generativ AI? 2) De fattige bruger AI mere end de rige. 3) En ny biks med en snedig plan og til sidst 4) en bullshit-detektor.

AI1: Hvad er Generativ AI?
Apple siger, meget fornuftigt, synes jeg, at “LLMs are commodity infrastructure, not platforms or products.”, eller på dansk: “Store sprogmodeller (der ligger til grund for den AI vi alle sammen bruger nu) er standard infrastruktur, ikke særlige platforme eller produkter”.

Vi ser og vil se AI alle vegne for at forbedre eksisterende produkter og hjælpe med at lave nye. De er byggesten. Vel talt, Apple.

AI2: Fattigrøve bruger AI mere end rige svin
Der stod noget virkeligt interessant i The Economist i denne uge om, hvem der reelt bruger AI.

Her kommer først et længere, engelsk citat, og så kommer ChatGPT’s oversættelse lige bagefter:

“Generally technologies disrupt the lower levels of the socioeconomic ladder,” says Richard Culatta of the International Society for Technology in Education, a non-profit group. Many jobs throughout the years, including travel agents, switchboard operators and typists, have been replaced by technology. “ai is the first technology that is flipped,” says Mr Culatta. This time, computer programmers, lawyers and radiologists fear for their jobs.

På (frit) dansk: "Generelt forstyrrer teknologier de lavere niveauer af den socioøkonomiske stige," siger Richard Culatta fra International Society for Technology in Education, en nonprofitorganisation. Mange jobs gennem årene, inklusive rejsebureauer, telefonoperatører og skrivemaskine-folk, er blevet erstattet af teknologi. "AI er den første teknologi, der er omvendt," siger Mr. Culatta. Denne gang frygter computerprogrammører, advokater og radiologer for deres jobs.

I USA bruger ikke-hvide AI mere end hvide, og en af årsagerne til, at det kan lade sig gøre er, at for eksempel ChatGPT også findes til mobilen, som alle har, uanset farve og stand, mens færre af de fattige har laptops.

AI kan jo ikke bare oversætte mellem engelsk og dansk, den kan også oversætte fra socialklasse til socialklasse, fra DJØF’er til uorganiseret havnearbejder og fra Danmarks Radio til brugerne af Twitter.

AI kan hjælpe en blegfed top-CEO og en brun dreng i femte klasse med at udveksle og kommunikere idéer - det er på sæt og vis den universelle oversætter på tværs af sprog, uddannelse, baggrund, erfaring, køn og alder.

Den hjælper ved ADD (fordi man kan tale med den), den hjælper ordblinde og andre, der skal formulere sig korrekt.

Den kan give dig selvsikkerhed nok til at skrive til folk med finere baggrunde (“skriv som en skoleinspektør på et gymnasium”, “skriv så en sagsbehandler på Jobcenteret kan forstå, hvad jeg mener”), og den kan hjælpe dig med undervisning af, og lektiehjælp til, dine børn.

Den kan hjælpe med idéer, oversættelser, klager og svar til myndigheder.

Den kan skrive en fremtidsfuldmagt eller et testamente, lave budgetter til banken, og hjælpe dig med at forstå noget du har læst (“giv mig fem nemme og tre svære spørgsmål ud fra teksten”).

Den kan endda udfylde det alenlange compliance-skema, der har hængt dig ud af halsen som en mare i månedsvis.

Før dit vigtige jobinterview kan den hjælpe dig med en analyse af det dér uvidenskabelige og åndsvage “personlighedstests”, som HR-folket sendte til dig, fordi de ikke ved noget om, hvad jobbet kræver, og den kan skrive ansøgninger (gid de snart forsvinder!) baseret på CV og annoncetekst, hvad alle vel gør efterhånden.

AI er den universelle oversætter på alle måder og giver dermed de fattige en stemme, de ellers har manglet. AI oversætter både horisontalt og vertikalt.

Internettet, Google, mobiler og SoMe demokratiserede viden, medier og kommunikation, så vi for alvor fik den globale landsby, som McLuhan talte om i et lille, beskedent 400-siders essay tilbage i 1964.

Han var dengang fascineret af, hvad jetfly og faste telefonforbindelser i alle lande kunne gøre for os med hensyn til at tale sammen og forstå hinanden.

Han anede selvfølgelig intet om internettet, mobilerne, gratis videosamtaler på tværs af Jorden, endsige AI’ernes ankomst til hele jordens befolkning i løbet af nogle få dage i november 2022.

Det, synes jeg, er ganske opløftende. En god nyhed på en fredag, der enten kan blive en halvlunken solskinsdag eller en meget våd regnvejrsdag.

AI3: AGI & SSI i 2027
Jeg refererede i sidste uge til min ven Jim, der havde fortalt mig, at jeg skulle læse et lille, friskt skrift på 165 sider kaldet SITUATIONAL AWARENESS, som en tidligere OpenAI-fyr havde skrevet.

I afsnit II skriver han om “Super Intelligence” (forkortet SI), som går ud på, at AI’er på et tidspunkt er nogenlunde lige så intelligente som os (det kaldes Artificial General Intelligence, AGI), og så kan de vel også lave AI’er ligesom vi kan, ikke?

Man regner med, at vi er ved cirka 74 procent AGI nu, så et godt gæt på en 100 procent AGI kunne være 2027.

Se, nu har Ilya Sutskever, der fyrede Sam Altmann, OG derpå undskyldte fyringen (på en måde) OG så skred fra biksen, fordi ChatGPT ville dræbe alle menneseker og sprænge jorden i luften, lavet firmaet SSI (Safe Super Intelligence).

Hvilket navn! Folk ELSKER selvmodsigelser. Førnævnte papir (“Situational Awareness”) var i øvrigt dedikeret til Ilya.

Forretningsidéen for SSI er (hold nu fast) “Fast Take-off”, det vil sige, at når AI’erne i 2027 er lige så kloge som os (AGI), kan de - ligesom os - lave AI’er, og SÅ kører toget mod Super Intelligence (SI).

En AI’er vil hurtigt kunne lave en AI, der så endnu hurtigere kan lave den næste AI, og så videre.

Når/hvis en masse AI’er så tilmed begynder at arbejde sammen, vil vi både få meget større evner OG, som vi vil se om lidt, bedre svar.

SSI vil muligvis tjene penge på at hjælpe bikse med at lave Fast Take-offs. Ingen aner dog reelt hvad de vil tjene penge på, men de har et par solide investorer, så mon ikke Fast Take-off er et godt bud?

Alle nørder ved, at STOL er en forkortelse for Short Take-Off and Landing, V/STOL står for Vertical/Short Take-Off and Landing, og JATO er Jet-Assisted Take-Off.

Det sidste betyder, at man spænder en raket på flyet, og SÅ kommer der skub i kalorius. Der er gode JATO-videoer på YouTube.

Lad os i den forbindelse alle mindes den første modtager af Darwin-awarden.

Han spændte en JATO-raket på sin amerikanske flyder og SÅ gav han den ellers gas (om jeg så må sige) ud af en meget lang og meget lige vej i Arizona.

Der kom først et sving - på grund af en klippe - meget, meget langt nede ad vejen, så vor ven følte sig på sikker grund, om man så må sige,

MEN kraften i JATO’en var heller ikke at kimse af, og den bragte vor helt hele vejen hen til svinget.

Man fandt ham senere som en integreret del af klippen, og man kunne se, at bremseklodserne var slidt helt ned til metallet, hvilket jo også er en slags “pedal to the metal”.

Jeg tror, at firmaet SSI ønsker at blive AI’ernes JATO.

Jeg tror personligt mere på gradvis udvikling end pludselig eksplosioner af viden og muligheder, men lad os se. Spændende bliver det.

AI4: En AI Bullshit-detektor!
Et af problemerne med AI er bullshit, også kaldet hallucinationer, hvor den bare finder på noget tilfældigt vrøvl.

Ligesom jeg før har skrevet om at bruge forskellige AI’er til at checke hinandens svar (jeg kalder det “AI-battle”), og dermed reducere bullshittet, så har nogle forskere skrevet et papir om, hvorvidt man på forhånd kan sige noget om graden af bullshit man vil få tilbage i hovedet i de situationer, som de kalder “confabulations”, der lyder underligt bekendt, når man spørger AI’en, hvad det er for noget:

“På dansk kaldes confabulations for "konfabulationer." Konfabulationer refererer til produktionen af fabrikerede, forvrængede eller misfortolkede minder om sig selv eller verden, uden bevidst intention om at bedrage. Dette fænomen optræder ofte hos personer med hukommelsesforstyrrelser eller visse neurologiske lidelser.”

Jeg føler mig på ingen måde ramt af den beskrivelse.

Forskerne forsøger altså at finde en metode til at forudsige konfabulationer (dvs. bullshit), og det ser ud til at virke ret godt.

Det er mildest talt et heftigt papir. Jeg forstår det ikke helt, men de nævner en række checkspørgsmål, de har anvendt og meget andet.

Jeg tror, atdet kan omdannes til et nyttigt script eller tool. Eller måske bare en god prompt.

Jeg savner i øvrigt stadig ét eller andet tool, der kan hjælpe mig med at gemme og dele prompts.

At kryptere eller ej

Lad mig runde af med noget vigtigt, men svært, dilemmastof:

Poul-Henning Kamp har opsummeret hele problemet med kryptering i en klumme, så jeg kan forstå det, og så kan alle forstå det. Han starter med denne skønne sætning:

“Det, som nok pisser mig allermest af i hele debatten om kryptering og privatliv, er når folk som ved bedre bevidst mudrer alting sammen som "kryptering."”

Og så skal jeg da love for, at vi alle får læst og påskrevet af Poul-Henning. Det er godt skrevet og bør læses af alle.

Det var så det. Sommerferien er over os, og den reelle arbejdstid falder til noget i retning af otte timer om ugen. Hvis I har været så kloge at være på arbejde i juli, mens alle andre er på ferie, så kan I jo læse alt muligt om AI i arbejdstiden (som om I ikke gør det i forvejen), og gå endnu tidligere, end I plejer. Storrummet generer jo heller ikke så meget, når det er tomt. God weekend til jer alle. Og skål!

PS: Biddenover versus Trumpeten
En anekdote, som jeg har fortalt mange gange før:

I 2016 spurgte jeg Cary i Dallas, om han ville stemme på Trump, og svaret var: “I hate that guy”. Så spurgte jeg, lidt forbløffet, om han ville stemme på Hillary? “I’ll never vote for that woman”, svarede han. Og så vandt Trump.

Biden er helt fra den, og Trump er helt fra den, og de er det heldigvis på hver sin måde, så det ikke bliver alt for kedeligt. Men alligevel: Dead man walking versus en Putin-marionet - det er altså noget af et valg at skulle tage.

En fyr, der kan sige det, som det er, er Christian Kirk Muff, der på 42. år sammen med Anders Christiansen jagter Palme-morderen/-morderne, nu i deres egen podcast, Det Hemmeligste af Det Hemmelige, som man betaler 239 kroner per kvartal for at lytte til, hvilket er godt givet ud.

I deres seneste nyhedsbrev skriver Muff sådan her om Trump, og det bliver mit hidtil længste citat, og jeg undskylder, men det er godt, det han skriver, og det er endda skrevet før, at man for alvor begyndte at diskutere Bidens mentale og fysiske deroute:

“Trump tror jeg arbejder eksklusivt for to dagsordener: Sin egen private, der handler om at berige sig selv og sin familie og opnå immunitet mod den kriminalitet, han lader til at have begået, som en naturlig følge af hans anden dagsorden, som er at tjene Putins interesser.

Jeg er klar over, at Trump ikke er dømt eller endog anklaget for at tjene Putins interesser, men den eneste måde at Trumps ageren i mere end 10 år giver mening, er ved at forstå ham som Putins aktør.

Jeg er nødt til at nævne, at jeg med egne øjne og ører af en insider i transaktionerne har fået forklaret, hvordan Putin har hjulpet Trump gennem tiden, når Trump har manglet penge.

Når jeg ikke kan fremlægge beviserne for hvad jeg så, skyldes det sikkerheden for kilder, som har vist mig enorm fortrolighed, og jeg kan aldrig afsløre kildernes identitet, hvilket betyder, at jeg lige nu ikke kan komme dette forhold nærmere. Andet end at sige, at hvis jeg stemte for Trump, ville jeg være overbevist om, at jeg i virkeligheden stemte for Putin. Og det sker ikke, selv med en pistol for panden.

Derfor burde sagen være klar, jeg ville stemme for demokraternes kandidat, den siddende præsident Joe Biden. Faktisk burde sagen være krystalklar, for jeg mener at Joe Biden i sin første valgperiode, set fra et europæisk perspektiv, har været en af de bedste amerikanske præsidenter nogensinde.

Den amerikanske indsats før russernes invasion i Ukraine var helt anderledes og meget effektiv i forhold til at forene europæerne og brug af frugterne fra de hemmelige tjenesters arbejde i offentligheden.

Biden og USA fortalte os allesammen, at russerne ville invadere Ukraine mange måneder før det skete. Derefter lykkedes det Bidens administration at skabe sammenhold og enighed blandt de europæiske stater på en måde, der har besværliggjort Putins sædvanlige taktik, nemlig en orkestreret splittelse mellem Europas stater.

Biden og hans folk har gjort så godt et stykke arbejde i forhold til at fastholde et samlet Europa, at vi ikke tænker på, hvor usædvanlig den europæiske enhed i forhold til Ukraine-krigen er. Og hvor stor en del af det forhold USA og Biden kan tage æren for.

Sagen er bare, at Joe Biden ikke lader til selv at kunne tage tøj på længere. Jeg er i tvivl om, hvorvidt han, når vi når til valget i november, ved, om undertøj skal uden på eller inderst. Biden er oppe i 80'erne, og hans kognitive og fysiske forfald er umulig at skjule længere.

Valget står mellem Putins mand i vest eller en olding, der snart ikke ved, hvad han selv hedder.

Amen. Husker I Christoffer Steele-notatet om Trumps afhængighed af Putin? Jeg tror stadig på det, selvom Trump kalder det fake news. Men der skal ske meget, hvis Trump ikke skal vælges for anden gang.

Halleluja og god weekend.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.