"Det har været det mest barske kvartal i min forretningskarriere."
Sådan lød den åbenhjertige åbningsreplik fra Ateas norske koncernchef Steinar Sønsteby, da han her til morgen præsenterede selskabets regnskab for årets andet kvartal.
Steinar Sønsteby henviste direkte til Ateas rolle i den danske sag om mulig bestikkelse i Region Sjælland, og han brugte meget af sin taletid på at fortælle om de konsekvenser, som sagen har haft for Ateas økonomi - ikke mindst i selskabets danske afdeling.
Siden sagen kom frem den 9. juni har Sønsteby og hans kolleger i Atea brugt meget energi på at tale med bekymrede kunder. Mere end 100 kundemøder er det ifølge koncernchefen blevet til på den konto, fortalte han blandt andet.
Stærkt påvirket
"Situationen i Danmark er meget stærkt påvirket af bestikkelsessagen, og vi vil gøre, hvad vi kan for at rydde op både eksternt og internt i tæt samarbejde med kunder og leverandører," lød det i dag fra Steinar Sønsteby, som gentog den tidligere melding om, at Atea samarbejder fuldt ud med politiet om at få klarhed over sagen.
Han oplyste desuden, at en række offentlige kunder i Danmark har aflyst eller udskudt en række ordrer med direkte henvisning til den igangværende bestikkelsessag.
"Vi har ikke tabt kunder, men nogle ordrer er blevet forsinket, og i Danmark har vi tabt ordrer," sagde Steinar Sønsteby.
Tumulten smitter af på kvartalsresultatet for hele Atea-koncernen, hvor overskuddet (EBITDA) er faldet med 11 procent - fra 177 til 157 millioner norske kroner. Ateas danske afdeling står for mere end to tredjedele af den mistede indtjening.
Aflyste og forsinkede ordrer betyder også, at væksten i Ateas danske forretning på bare en måned er gået helt i stå.
Ganske vist er omsætningen steget med godt ti procent til i alt 1,5 milliarder kroner ud af Ateas samlede kvartalsomsætning på 5,8 milliarder kroner.
Men tager man højde for opkøbet af firmaet Axcess i december i fjor, står den danske afdeling ifølge Atea lige nu reelt i stampe.
Som en konsekvens har Atea i Danmark indført ansættelsesstop, ligesom man har varslet såkaldt "selektiv tilpasning af arbejdsstyrken" - der må formodes at være et andet udtryk for fyringer.
Steinar Sønsteby trøster dog investorer og aktionærer med, at bestikkelsessagen i Ateas optik kun omfatter to kunder, og at sagen derfor er "begrænset i omfang", som han udtrykker det.
Atea forventer derfor, at salget til den offentlige sektor i Danmark vil komme tilbage på normalt niveau i anden halvdel af i år.
Allerede i sidste uge tog Atea det første skridt i den retning, da selskabet vandt udbuddet af en stor kommunal pc-aftale, som over de næste tre år vil give en omsætning på op mod en halv milliard kroner.
Ateas administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, har ikke ønsket at kommentere, hverken bestikkelsessagen eller det seneste kvartalsregnskab.
Læs også:
Alle seks i bestikkelsessag er blevet løsladt
Atea forbyder kundegaver og indfører whistleblower-ordning efter bestikkelsessag