Lettelse.
Sådan er reaktionen fra formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), efter at revisionsfirmaet PwC i dag har fremlagt sine konklusioner på en kulegravning af regionens it-indkøb for en snæver kreds af regionens toppolitikere.
PwC's kulegravning kommer efter at en foreløbig undersøgelse fra Rambøll efteråret havde skabt frygt for, at regionen i forbindelse med den aktuelle bestikkelsessag har betalt overpris for sine it-indkøb og at store millionbeløb og varepartier var afregnet og leveret udenom de officielle kanaler.
Den mistanke har PwC nu aflivet, lyder det fra Jens Stenbæk.
"Rapporterne fra Rambøll i efteråret antydede, at vi havde et stort et manglende match mellem fakturaer og betalinger på 55 millioner kroner. Der var også nogle skæve leveringsadresser for levering af it-produkter til nogen, der ikke havde noget med Region Sjælland at gøre, og endelig at vi måske havde betalt for meget for varerne."
"De tre anklager er nu frafaldet gennem rapporten fra PwC," siger Jens Stenbæk.
Han oplyser, at man nu kun mangler at gøre rede for 7.000 kroner ud af samlede indkøb på cirka 700 millioner kroner. Desuden har undersøgelsen kun afsløret tre eksempler på levering til adresser udenfor regionen.
Desuden lyder meldingen fra PwC, at manglende udbud af it-ordrer ikke har ført til, at regionen har betalt mere for sit it-udstyr.
Rod siden 2009
PwC-undersøgelsen har dog afsløret et syndigt rod i regionen forretningsgange, når det gælder bogføring og kontrol med regionens it-indkøb. Roderiet går ifølge Jens Stenbæk helt tilbage til 2009.
Han retter især søgelyset mod regionens eksterne revisionsfirma BDO, som han mener har ladt de ansvarlige politikerne i regionsrådet i stikken.
"Vi er lidt chokerede over, at det viser sig, at den eksterne revision ikke har sørget for, at der er ført tilsyn med it-området, fordi det er et højrisikoområder med mange indkøb og mange indkøbere."
"BDO er politikernes garant for, at der er det nødvendige ledelsestilsyn. Efter i dag må vi stille spørgsmålstegn ved, om det er blevet trykprøvet tilstrækkeligt," siger Jens Stenbæk, som understreger, at rodet i regionens it-afdeling ikke har ført til, at regionen har tabt penge.
"Men der er nok mere held end dygtighed. Når der ikke er lavet bogføring og registrering af de fysiske aktiver åbner man en mulighed for besvigelser. Men det ser ikke ud til at være tilfældet. Så det kan isoleres til det der vedrører selv bestikkelsessagen," siger han.
Læs også: