Kort før jul måtte Region Sjælland i huj og hast aflyse et stort udbud af software fra Microsoft for næsten 70 millioner kroner.
Den 11. december meddelte Region Sjælland, at udbuddet var afsluttet med KMD som vinder. Men allerede senere samme dag var der mail fra konsulentfirmaet Rambøll, som regionen havde sat til at gennemføre den praktiske del af udbuddet.
Rambøll oplyste, at udbuddet på grund af fejl var aflyst, og at den store ordre nu skulle igennem et ny udbudsforløb.
Fejlen bestod i, at Rambøll undervejs i udbudsforløbet havde glemt at sende et særligt dokument med spørgsmål og svar om udbuddet til Atea, som også havde budt på den store software-ordre. Atea havde derfor ikke haft mulighed for at indarbejde informationerne i deres tilbud, og derfor var Ateas tilbud blevet diskvalificeret i kapløbet med konkurrenterne.
Men fejlen hos Rambøll betød så også, at Region Sjælland kom i konflikt med udbudsreglernes bestemmelser om ligebehandling af tilbudsgivere. Derfor måtte udbuddet af den store softwareordre gå om.
17 dage senere - den 28. december - var der så igen brev fra Region Sjælland. Nu med besked om, at det nye udbud var vundet af netop Atea foran de to konkurrenter KMD og licenspecialisten Crayon.
Af brevet fra Region Sjælland fremgår det, at Atea havde budt ind med en pris på 66,9 millioner kroner - cirka to millioner kroner billigere end tilbuddene fra KMD og Crayon.
Hverken KMD eller Crayon har ønsket af kommentere forløbet.
Utilfredsstillende forløb
Hos Region Sjælland kalder it-direktør Per Buchwaldt forløbet for "utilfredsstillende".
"Rambøll har lavet en teknisk fejl i forbindelse med det første udbud. Det betød, at Atea i første omgang bød på en måde, så deres tilbud ikke var konditionelt (overholdt udbudskravene, red.). Så vi aflyste udbuddet og skynder os at gennemføre et nyt udbud, og det får så Atea som vinder," siger Per Buchwaldt.
Fejlen i det store softwareudbud er dobbelt uheldig for Region Sjælland og Atea, som begge er involveret i den store sag om påstået bestikkelse af nuværende og tidligere ansatte i regionen.
Det gør ikke Per Buchwaldts ærgrelse mindre.
"Ja, det er rigtig ærgerligt, når vi har gennemført udbuddet med den solide juridiske assistance, at vi så alligevel laver en fejl. Vi har selvfølgelig udtrykt vores ærgrelse over for Rambøll, og de har beklaget, og så kan man ikke gøre så forfærdeligt meget mere," siger Per Buchwaldt.
Glæde i Atea
Hos Atea er direktør Morten Felding tilfreds med udfaldet af det fejlramte udbud.
"Vi er sådan set tilfreds med både forløbet og udfaldet. Hvis udbyderen konstaterer at der er begået en fejl og så retter op på det, er det jo godt. Og så er vi naturligvis glade for, at vi ender med selv at vinde ordren," siger Morten Felding.
Udbuddet i Region Sjælland er et såkaldt miniudbud under SKI's rammeaftale 02.06.
Atea har i forvejen vundet et lignende udbud i Region Syd, og samtidig er en række store udbud af software på vej i både kommuner og, regioner og hos Moderniseringsstyrelsen, som samlet set vil løbe op i et sted mellem en halv og en hel milliard kroner.
Morten Felding afviser dog kategorisk, at Atea med sit billige tilbud dumper priserne på software til offentlige kunder.
"Det er korrekt, at der en lang række udbud i gang og flere andre er på vej. Dem satser vi hårdt på at vinde. Vi er en stor forretning, og vi har en ambition om at vinde det, vi kan."
Sætter Atea penge til på de her offentlige ordrer?
"Nej, det kan jeg afvise. Vi har et mål om at skabe profitabel vækst, og vi er ikke på hovedløs jagt efter tom omsætning og ønsker ikke at gå ud og dumpe priser, " lyder det fra Morten Felding.