It-direktør i Region Sjælland, Per Buchwaldt, afviser ethvert kendskab til, at regionen siden 2007 har haft en officiel rabatordning med it-firmaet Atea.
En af de sigtede i bestikkelsessagen i Region Sjælland, den tidligere Atea-direktør Peter Trans, forklarer ellers i dag til Morgenavisen Jyllands-Posten, at den særlige konto 2840, som ifølge politiet er brugt til at betale blandt andet rejser og dyre middage til ansatte i regionen, var en helt almindelige rabatordning, som har fungeret siden 2007.
Læs også: Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen
Ifølge Peter Trans fungerede rabataftalen ligesom en loyalitetsaftale hos eksempelvis SAS, hvor man som kunde løbende optjener point alt efter, hvor meget man køber ind.
Per Buchwaldt siger samtidig, at en rabatordning vil være en omgåelse af udbudsreglerne.
Han bakkes op af en udbudsekspert, som tvivler på, at den slags rabatordninger overhovedet er lovlige.
Peter Trans siger, at konto 2840 har karakter af en fuldstændig normal rabatordning, som I har haft hos Atea?
"Det kender jeg ikke noget til. I min optik har vi foretaget anskaffelser baseret på SKI-aftaler. Og der er jo ikke nogen rabataftaler ved siden af en SKI-aftale," siger Per Buchwaldt til Computerworld.
Men er det overhovedet tilladt i henhold til udbudsreglerne at generelt at lave rabatordninger?
"Hvis der er etableret sådan en aftale ved siden af en SKI-aftale, må det være en omgåelse af udbudslovgivningen. Jeg kender ikke til sådan en aftale, og jeg ved heller ikke, hvornår den skulle være indgået og mellem hvem," siger Per Buchwaldt.
På CBS i København tvivler lektor i udbudsret, Grith Skovgaard Ølykke, på, at en rabatordning, som den Peter Trans beskriver over for Morgenavisen Jyllands-Posten, holder sig indenfor udbudsreglerne.
"Umiddelbart lyder det mærkeligt, at man blander et loyalitetsprogram eller rabatordning sammen med rammeaftaler, der er fastlagt gennem et udbud."
"Jeg kender ikke til de konkrete aftaler, som Region Sjælland har indgået, men som udgangspunkt vil rabatordninger skulle være en del af selve udbuddet, ellers vil det påvirke konkurrencesituationen, når man indgår en rammeaftale," siger Grith Skovgaard Ølykke.
Hos SKI ønsker administrerende direktør Signe Lynggaard Madsen ikke at udtale sig om offentlige myndigheders brug af rammeaftalerne. Hun oplyser samtidig, at SKI ikke bruger rabataftaler i sine rammeaftaler.
"Vilkårene er ens på tværs af alle vores aftaler. SKI's rammeaftaler med leverandører indeholder ikke rabat- eller kick-back-ordninger," siger Signe Lynggaard Madsen.
Læs også:
Forsvarer i bestikkelsessag: Sigtelse mod it-topchef er ved at smuldre
Østre Landsret løslader tre sigtede it-topfolk i stor korruptionssag