Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Prøvekørt: 'Årets bil' er kvadratisk, praktisk og bare god

Kia EV3 har ikke nogen reelle svagheder - og det er måske dens eneste reelle svaghed.

Sydkoreanske Kia er på mange pionerer i det store verserende elektrificeringskapløb.

Selskabet, som igennem årtier har været snusfornuftens fanebærer, var blandt de første til at servicere dem med behov for en kompakt, men alligevel rummelig elbil til rimelige penge.

Den seneste af den slags fra selskabets hedder Kia EV3 og er produktet af flere års udvikling af den opskrift, som debuterede for over 10 år siden med modeller som ’Soul’ og ’Niro’.

EV3 er dog bygget ovenpå en ny platform, der løfter barren hvad angår både garanti, plads og rækkevidde for segmentet. Og det i en sådan grad, at bilen formået at stjæle titlen som ’Årets bil’ foran favoritter som Skoda Elroq og Renault Scenic.

Kvadratisk og praktisk

Kia er ligesom hos sit sydkoreanske søstermærke Hyundai ikke bange for at bryde uden for normerne, når biler skal formgives.

Det ender nogle gange i nogle deciderede skæverter, som den førnævnte ’Soul’, men lykkedes også i andre tilfælde, som i den kolonorme EV9.

EV3’eren hælder jeg til at placere i den vellykkede kategori. Her han man tydeligvis forsøgt at overføre kassetænkningen fra EV9, men altså krympet designet ned til 4,3 meters længde og 1,85 meters bredde.

Den undgår selvfølgelig ikke tidens trend mod højere, mere SUV-formede biler, hvorfor den rager ti centimeter over en tilsvarende VW Golf.

Resultatet er en bil, som er langt mere rummelig en sådan en relativ kompakt sag, har lov at være. Her er rigtig fin plads til fire, endda til nøds fem, mens der i bagagerummet kan stuves 485 liters bagage. Dertil kommer lidt plads under motorhjelmen til kablet og lignende.

Jeg måtte for øvrigt lige genbesøge tallene, for EV3 deler stort set samme mål som den vævre Volvo EX30 jeg testede for nyligt, men må konstatere, at bilen indvendigt er halvanden klasse større.

Vil man have mere med, kan der spændes op til et ton på krogen. Kia EV3 kan tilmed levere strøm via sit ladestik, så bilen kan fungere som en enorm powerbank på farten.

Lys og enkel

Inde i EV3 er der godt at være, særligt i den topudstyrede GT-variant jeg har med at gøre.

Selve kabinen virker åben og lys, både fra førersæde og bagsæde, mens man som fører har et godt udsyn, da man er lettere hævet over den øvrige trafik.

Instrumenteringen består af to 12 tommer skærme, som er sat sammen, så de fremstår som værende del af en stor skærm. Det er samme setup som man finder i eksempelvis BMW’s nyere elbiler, og det gør en lige så god figur her.

GT-versionen kommer med lækkerier såsom et heads-up display, som ligesom i nogle af sine koncern-søskende lider lidt af et begrænset synsfelt.

Selve kabinens materialer bærer præg af være godt skruet sammen og består af kvalitetsplast. Kia trodser også en af markedets mere uheldige tendens ved at byde på regulære knapper til betjening af vinduer, klimaanlæg og andet nødvendigt.

Det er også godt det samme, for selskabets stemmestyring er så godt som udueligt til at betjene noget som helst indenbords. Systemet, som ellers skulle være drevet af ChatGPT, dur nærmest kun til at levere forskellige variationer af ’Beklager, det forstod jeg ikke’ meddelelser.

En anden uheldig asiatisk tradition holdes også i hævd her i form af en meget ihærdig brug af ’bings og bongs’ til at signalere alt fra at nu tændes bilen, nu åbnes døren, nu løsnes sikkerhedsselen og meget mere. Man er helst fri.

Sikker og komfortabel

Alle ombordværende er altså godt siddende i EV3, som samtidig er udstyret med hvad der skal være af USB-stik til at alle kan være underholdt.

Samtidig er bilen udstyret med klassens største batteri, med hele 78 kWh i maven på bilen. Det rækker til over 600 kilometer på en opladning.

I virkelighedens verdene og med temperaturer mellem nul og ti grader, skal du nærmere regne med 450 kilometer og 400 ved motorvejskørsel. Men det er immervæk også noget af det bedste man kan opdrive i klassen og kun overgået af Renault Scenic med det helt store batteri.

Eneste lille svaghed vil dog være ved lynladerne, hvor der skal regnes med en god halv time for at tanke fra 10 til 80 procent.

Der lægges altså op til langtur, hvilket Kia også synes at prioritere med en komfortpræget affjedring og et let styretøj. Vind og dækstøj ved motorvejsfart er også ganske godt kontrolleret.

Presser man motorens 204 hestekræfter, kan man godt få klaret nul til 100 disciplinen på under otte sekunder, selvom EV3 på ingen måder lægger op til at være sportslig.

Kræfterne leveres dog på sikker og overbevisende vis, uden at miste greb eller give ryk i bilen.

Det eneste, der kan give anledning til irritation på eventuelle langture er kørselsassistenterne, hvor særligt

Snusfornuftens sejr

Det kan godt være at Kia EV3 ser lidt aparte ud, med sine sci-fi inspirerede forlygter.

Men ser ud over de skarpe linjer, er det en komfortabel og betryggende bamsefar af en bil, du får med EV3.

Snusfornuften sejrer her helvede til i en bil, som byder på godt med plads, godt med rækkevidde og enkel og sikker betjening.

Når selskabet samtidig tilbyder det store batteri, en fin udstyrspakke og syv års garanti til priser fra 289.999 kroner (eller skarpe leasing-priser fra 1.499 per måned), er det ikke til at spotte noget, som bilen reelt mangler – måske lige med undtagelse af en lille sjat vildskab.


Loading ikon