Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Knaldhurtig budget-Volvo er nok mere legesyg end godt er

Volvo EX30 er den mindste og hurtigste Volvo fra selskabet nogensinde. Det er ikke sikkert, at det nu også var en god idé.

Det er ikke din (eller min) fars Volvo, man møder, når man først stifter bekendtskab med dagens test-emne: Volvo EX30.

Hvis du forventede noget konservativt, tungt og bundsolidt med familieliv for øje, vil du blive overrasket – og skuffet – over den klejne bil.

Hvis du i stedet ser det som et humørfyldt svensk indspark til bybilledet, vil du kunne få glæde af Volvos aparte Volvo.

Lille humørbombe

At Volvo EX30 er en lille humørbombe, bliver kun understreget af testbilens citrongule farve som alt andet lige lyser op i her i vintermørket.

Egentlig er EX30 slet ikke så lille endda, med ydre mål der er tæt på at matche rummelige biler som VW ID.3.

Oppe foran sidder man da også godt og med et glimrende udsyn, mens forholdene til gengæld er noget miserable på bagsædet, hvor der bare ikke er meget benplads til overs, hvis dem på forsæderne er over gennemsnittelige 1,8 meter i højden.

Bagagerummet kan der heller ikke råbes hurra for, da de 318 liter, der tilbydes, vil gøre det lidt knebent hvis far, mor og to børn skal på tur.

Til gengæld kan der trækkes hele 1,6 tons på krogen, så bådtraileren kan du godt få med, så længe du ikke skal på nogen lang tur med den.

Både godt og skidt

Volvo EX30 er egentlig ikke noget rent svensk produkt, men rettere et produkt taget ud af det kinesiske moderselskab Geelys omfattende portefølje.

Platformen deles derfor med eksotisk klingende modeller såsom Zeekr X og Smart #1 – dog biler der begge er noget større end EX30.

I EX30 har man dog satset på skandinavisk minimalisme og måske endda gået for asketisk til værks, for selv om kabinen er lys og enkel, er det primært stift plast, som man er omgivet af. Sæderne i vævet hør trækker dog det overordnede indtryk op.

EX30 kan endda give indtryk af at være decideret skrabet, når man vender sig mod nogle af de større panelflader, som ganske vist ser pæne ud, men som er fremstillet af noget stift plast.

Det samme gælder kontaktflader som eksempelvis rattets knapper og de kapacitive dørhåndtag, som er nogle halvsløje sager, der ikke lystrer hver gang.

Selve betjeningen af bilen foregår ligesom i en Tesla primært igennem infotainment-skærmen – selv instrumentbrættet er at finde på den enlige, men store 12,3” skærm, hvilket kræver lidt tilvænning.

Under denne er systemet drevet af Google Android Automotive system, som byder på en moderne og effektiv løsning med muligheder for at hente dedikerede apps.

Den største fordel ved at slippe Google løs i bilen bliver, at stemmestyringen bliver ganske effektiv.

Således fandt jeg det faktisk mere bekvemt (og sikkert) at bede om at få sædevarme slået til, end at skulle navigere frem til funktionen på skærmen.

Stemmestyringen foregår også bedre her end i eksempelvis Tesla spritnye model Y, da EX30 her forstod, at det alene var mit sæde og ikke alle fire sæder, der skulle varmes.

Volvo-raket

Selv om EX30 ligner en lille humørbombe, er det en seriøs sag, når vi ser på teknikbladet.

Her er nemlig tale om ’Twin Motor Performance’-versionen, som får hele 428 hestekræfter og firehjulstræk at forlyste en med.

Det gør den til den hurtigst accelererende Volvo nogensinde med nul til 100-tider på supersportsvognslignende 3,6 sekunder.

De mange kræfter har bilen dog ikke lige let ved at tøjle, hvorfor du skal være på vagt, da en lidt for tung speederfod kan få alle fire hjul til at skride samtidigt, hvis underlaget ikke er knastørt og dækkene kolde.

Samtidig er ophæng, dæk og bremser ikke styrket synderligt i Performance-versionen til trods for, at bilen vejer propre 1,9 tons, hvorfor du som fører har en del at se til, hvis du lader alle heste ud af folden på en gang.

EX30 opleves derfor mere udfordrende og legesyg end det seriøse og sikre, der normalt forventes af en Volvo.

Her synes den lidt billigere, baghjulstrukne variant at være det bedre køb, da den stadig er rigelig kvik, da den klarer nul til 100 på ganske rappe 5,3 sekunder, mens rækkevidden forlænges med små 10 procent.

Lune langtursmuligheder

Det bringer os til EX30’s egenskaber som elbil, hvor det der på papiret ligner en fin rækkevidde for en bil af denne størrelse.

Officielt kan der regnes med op til 476 kilometer efter WLTP-forskrifterne, mens opladningen fra 10-80 procent kan klares på 26 minutter.

I min testbil med Performance-kræfter er vi nede på 449 WLTP-kilometer.

Det er umiddelbart rimelige tal, som skal vise sig at være noget optimistiske i virkeligheden – særligt her om vinteren.

Til trods for at bilen er ekviperet med varmepumpe, har den det overordentligt svært ved at holde varmen – hvorfor jeg skulle indstille klimaanlægget på 27-28 grader for at få en reel stuetemperatur i kabinen.

Samtidig er bilen ikke synderlig aerodynamisk, mens drivlinjen synes at være ekstra sultent ved temperaturer omkring nulpunktet.

Jeg kunne derfor ikke få den helt op på fire motorvejskilometer per kWh – hvilket giver en reel rækkevidde på knap 250 kilometer.

Heldigvis kan der lades rimelig kvikt med op til 155 kW ved hvert pitstop, mens der tilmed er mulighed for 22 kW opladning, hvilket udvider ens lademæssige muligheder.

Hvis jeg skulle på langtur med EX30, ville jeg vælge dog foretrække at tage af sted i lunere vejr og med den mere prisvenlige model med baghjulstræk.

Ikke nogen rigtig 'Volvo'

Det kunne man måske have sagt sig selv, men EX30 ligner ikke nogen klassisk Volvo og efter en uges bekendstskab virker den heller ikke som nogen klassisk Volvo.

Den er lille, sprælsk og ikke synderlig familievenlig.

Den er hurtig, men ikke synderlig betryggende at køre hurtigt i, og så er kvaliteten ikke på højde med det, der forventes af mærket.

EX30 er på mange måder antitesen til den klassiske svenske herregårdsvogn, som vil gøre sig meget bedre i det sydenlandske cafémiljøer end ved de svenske skove.

Man kan beklage sig over, at EX30 dermed ikke lever op til de klassiske Volvo-dyder, men man kan samtidig glæde sig over, at man bilen prismæssigt også ligger i et helt andet leje.

Med priser fra 265.000 kroner er den med flere banelængder billigere end nogen anden Volvo, om end den aldrig bliver decideret billig – særligt fordi prisen stiger med 28.000 kroner, hvis du vil sikre dig udgaven med det større batteri.


Loading ikon