Internettet i Danmark er blevet meget bedre de sidste 20 år. Før brugte mange langsomme forbindelser gennem gammel IT og teknologi, som gik gennem telefonledninger, men i dag bruger vi hurtigt fibernet og moderne 5G-forbindelse, som giver os lynhurtig forbindelse.
Men det er ikke alle steder i landet, hvor det er lige godt endnu, og det arbejder man stadig på at forbedre. Trods alle har adgang til samme højhastighedsforbindelse gennem f.eks. 5G, så virker det blot bedre nogle steder frem for andre steder. Derfor er det oplagt at få et samlet overblik over internetmulighederne for danske forbrugere. Dermed kan du også selv se, hvad du kan forvente - men også om det kan gøres bedre, end det du har nu.
Fibernet bliver mere almindeligt
I Danmark kan rigtig mange husstande nu få lynhurtigt fibernet - f.eks. i Nordjylland kan 8 ud af 10 danskere få fibernet til deres hjem pr. 2024. Det er en type internet, der bruger lys i tynde kabler for at sende data hurtigt og sikkert, og i starten var det mest i byerne, men nu er det også kommet til mange små byer og landsbyer i flere dele af landet.
Fibernet er godt, fordi det næsten aldrig går ned, altså meget stabilt, og det er som sagt lynhurtigt. Det betyder, at du kan se film, spille computerspil og have onlineundervisning/videomøder, uden at nettet hakker eller bliver langsomt. Det er især smart, hvis mange i familien bruger nettet samtidig – f.eks. én ser film, en anden laver lektier, og en tredje spiller computer online.
Nogle steder får folk fibernet gennem lokale projekter, hvor naboer og kommunen hjælper hinanden med at få det gravet ned, hvilket gør, at også landområder helt ude vestpå og øer kan få lige så godt net som folk i byen.
Mobilt internet og 5G dækker næsten hele landet
Udover fibernet har Danmark også meget stærkt mobilt internet, og det betyder, at du kan gå på nettet fra din telefon eller tablet, uanset hvor du er. Det nyeste system hedder 5G, og det er endnu hurtigere og smartere end 4G, som mange nok kender.
5G findes nu i næsten hele Danmark, fordi teleselskaber har sat mange nye master op. Det gør, at du kan streame videoer, spille spil på computeren og være på sociale medier, selv når du er i bilen, i sommerhuset, blot derhjemme eller på ferie.
Mange vælger at bruge mobilt bredbånd i stedet for almindeligt internet derhjemme, og det er smart, fordi det virker trådløst og er let at bruge overalt. Det passer godt til familier, der bor et sted uden kabler i jorden.
Gamle løsninger forsvinder langsomt
Før i tiden brugte folk internet gennem de samme kabler som deres fastnettelefon. Det kaldes kobbernet, hvilket er ved at blive lukket ned.
Teleselskaber har sagt, at de vil slukke for kobbernettet senest i 2030, og derfor skal mange finde en ny måde at få internet på.
Der er også nogen, der har internet gennem deres TV-kabel, hvilket stadig virker fint, især i byerne, men flere og flere skifter til fibernet, fordi det er endnu hurtigere og mere stabilt til daglige gøremål.
Det betyder, at gamle teknologier bliver skiftet ud med nye, og det er vigtigt, fordi vi hele tiden bruger mere og mere internet til alverdens formål – både til skole, arbejde og fritid.
Ikke alle har det samme internet
Selvom det går godt med udviklingen inden for IT-infrastrukturen, har ikke alle danskere lige godt internet. Det kan være svært at få hurtigt net, hvis man bor langt ude på landet, på en lille ø eller et sted, hvor der ikke bor så mange mennesker.
For at hjælpe med det har staten lavet en særlig pulje med penge, som folk kan søge til at få bedre internet. Den hedder "Bredbåndspuljen 2025", og mange små samfund har allerede fået hjælp derfra gennem ansøgning/tilskud, hvilket gør, at børn og voksne i hele landet kan få samme muligheder for at være online.
Godt internet er vigtigt – ikke kun til spil på computeren og film i fjernsynet, men også til skolearbejde, kontakt med kommunen, lægen og meget mere.
Hvad sker der i fremtiden?
I fremtiden bliver internettet - må man formode - endnu hurtigere og smartere. Fibernet og 5G vil komme til at arbejde sammen, så man både har hurtige kabler i jorden og trådløs forbindelse i luften. Det giver flere muligheder – både derhjemme og når man er på farten.
Flere ting i vores hverdag vil i fremtiden bruge internet. For eksempel elbiler, fjernvarme, og smarte el-målere, og derfor skal forbindelsen være 100% stabil og hurtig, så alt virker som det skal. Internet bliver ligesom strøm og vand – noget vi slet ikke kan undvære.
Der arbejdes også med at gøre internettet mere klimavenligt, for eksempel ved at bruge energi, der kommer fra sol og vind, og ved at bygge smart teknologi, som ikke bruger for meget strøm, men lagre det til senere brug.
Internettet i Danmark bliver hele tiden bedre, og der sker store fremskridt både i byerne og ude på landet. Med både fibernet og 5G har vi mange gode løsninger, og i fremtiden bliver de endnu smartere. Det er vigtigt, at alle – uanset hvor de bor i det danske land – kan være med og få en god og hurtig forbindelse.