Det gælder uanset om du spiller spil, shopper hos Zalando, tjekker din bank, streamer serier eller noget helt femte. De fleste glemmer adgangskoderne og skal konstant lave en ny. Andre bliver desværre hackede, da deres adgangskoder er alt for svage. Nedenfor hjælper vi dig med tips og tricks til at beskytte dine følsomme oplysninger på nettet.
Adgangskoder du bør undgå
Nogle personer er mindre kreative, når det kommer til at lave adgangskoder. Blandt de mest anvendte adgangskoder finder vi ”password”. Det vil sige det engelske ord for adgangskode. Hos vores tyske naboer bruger de ofte 123456.
Kærlighed er også ofte en del af adgangskoder. Flere personer bruger ”iloveyou” eller ”iloveu”, mens talkombinationen 5683, som skriver LOVE, også bruges ofte. Derfor er det bedst at undgå de adgangskoder, når du spiller casino, søger job, er på de sociale medier osv.
Sådan laver du en stærk adgangskode
Det er en god ide at lave en adgangskode på minimum 10 til 15 tegn. Den bør indeholde små og store bogstaver, tal og særlige symboler. Undgå at inkludere oplagte navne. Det vil sige at det ikke er smart at have navnet på din hund, mor, far, kæreste, eller barn, som din adgangskode. I Danmark er der mange som bruger adgangskoder som Mikkel og Rasmus.
I stedet bør det være en adgangskode, som er svær at gætte. Fx kan det være at du er vild med et bestemt citat. Det kan fx være ”Livet er det dejligste eventyr” af H.C. Andersen. Her kan du tage det første bogstav i hvert ord samt forfatterens navn. Der kan din adgangskode blive til noget i stil af ” LeddeHcA_5”.
Naturligvis er der kun tale om et eksempel ovenfor, og du bør komme op med det, som er nemmest for dig at huske. Det kan være et citat, en film, en bog eller mange andre ting. I sidste ende er det vigtigste at det er noget, som er helt særligt for dig, og som andre har svært ved at gætte.
Undgå at genbruge dine adgangskoder
Det anbefales at undgå at genbruge dine adgangskoder. Når du genanvender dine adgangskoder er du mere udsat for at blive hacket. Der er især en gruppe danskere, som ikke følger denne regel. Her tænker du måske at det er den ældre del af befolkningen, men faktisk er det modsat. Over halvdelen af 18 til 29-årige bruger de samme adgangskoder til flere forskellige digitale tjenester.
Husk på dine adgangskoder
Problemet med adgangskoder er vi efterhånden skal skabe så mange at det bliver svært at huske dem. Som sagt bør du ikke genanvende adgangskoden. Til gengæld kan du sagtens lave varianter. Fx kan du have ”LeddeHcA_” og skifte tallet ud i den sidste ende. Det vil sige LeddeHcA_1, LeddeHcA_2, LeddeHcA_3 osv.
Der findes også flere forskellige krypterede apps, hvor du kan gemme dine adgangskoder. De bedste opkræver et mindre gebyr for at opbevare dine adgangskoder. Det er deres måde at levere et godt produkt. Man kan sige at det er en god investering, hvis du undgår at blive hacket på den måde. Naturligvis er det op til dig at vurdere i den sidste ende.