Annonce fra Telenor
Så er der sikkert en række spørgsmål, der melder sig, når du skal have din løsning på nettet. Hvilken netværksteknologi understøtter bedst din løsning? Skal den fungere udenfor Danmarks grænser? Og hvordan sikrer du, at dine omkostninger til data og administration af simkort ikke stikker af?
Et hav af virksomheder arbejder i øjeblikket på at skabe fremtidens smarte IoT-løsninger, der skal kunne sende og modtage data gnidningsfrit på en trådløs forbindelse. Det kan være alt fra tracking-enheder og sensorer i affaldscontainere til digitale rottefælder, der automatisk melder ind, når en mus eller rotte er gået i fælden. Uanset hvilket produkt du arbejder med, kan du her finde gode råd til, hvordan du bedst forbinder din IoT-løsning.
1. Vælg den rette teknologi
De senere år er der kommet en række nye netværksteknologier til. Både danske og udenlandske netværksoperatører har investeret massivt i at implementere IoT-dedikerede netværksteknologier, der er designet til at understøtte brugen af IoT. Teknologierne har derfor forskellige fordele og understøtter IoT-løsninger på forskellig vis. Af den grund er det vigtigt, at du fra start finder ud af, hvilken teknologi der bedst passer på din løsning, så du får det maksimale ud af de nye teknologiske muligheder.
NB-IoT
Har din løsning eksempelvis brug for en lang batterilevetid og et stærkt, gennemtrængende signal? Så bør du tage et nærmere kig på NB-IoT, også kaldet NarrowBand, der er ideelt til løsninger, der sender få data. Med NB-IoT er du nemlig sikret dækning på steder, hvor andre netværk har ingen, eller blot svag, dækning. Det kan eksempelvis være bygninger dækket af beton og jern eller løsninger, der installeres under jorden.
Udover en stærk gennemtrængning kan NB-IoT transportere data med et markant lavere strømforbrug, end det du kender det fra eksempelvis 2G og 4G. Det kan have stor betydning for løsninger, hvor det er svært eller for dyrt at skifte batteri på enheden. Med NB-IoT kan du opnå batterilevetider på op mod 10 år, hvilket er markant mere, end hvad man har kunnet tidligere. Det kan være ideelt til enheder, der er installeret under jorden, eksempelvis i brønde eller vandløb, eller dybt inde i bygninger, hvor de er svære at komme til.
LTE-M
Har din løsning behov for at sende mange data med lav forsinkelse, for eksempel i forbindelse med live tracking af gods og køretøjer? Så bør du overveje LTE-M, der udmærker sig ved at kunne sende live data med en stærk dækning. Det er en fordel ved blandt andet tracking af varer og gods eller sporing af køretøjer og maskiner, hvor der typisk er adgang til strømforsyning.
Du kan få adgang til begge de nye IoT-dedikerede netværk (NB-IoT og LTE-M), samt de traditionelle LTE-netværk (2G, 4G og 5G) hos Telenor - og få rådgivning om, hvilke teknologi, der passer til din IoT-løsning.
2. Sikr din dækning
For mange IoT-produkter er dækning vigtig. Især hvis produktet sælges til en tredjepart, er det afgørende for kundeoplevelsen, at dækningen er stabil og produktet ikke fejler på grund af manglende dækning.
Det er derfor vigtig at vælge en operatør, der kan tilbyde en stærk dækning - både nationalt og internationalt. Hvis enheden både skal fungere i og uden for Danmark, er det desuden vigtigt at vælge en operatør, der har roaming-aftaler med udenlandske netværksoperatører. Roaming kan nemlig hurtigt blive relevant, hvis din løsning får international succes og efterspørges af udenlandske kunder i eksempelvis Tyskland, Storbritannien eller de omkringliggende lande i Norden.
Telenor IoT er Nordens største IoT-leverandør og har over 400 roamingaftaler i EU, USA og resten af verden - og de udvider løbende med nye aftaler på NB-IoT og LTE-M. Klik her, og læs mere om IoT hos Telenor.
3. Bestil test simkort
Det er vigtigt at du tidligt får dit produkt på nettet - gerne allerede under udviklingsfasen - når du tester og træffer valg omkring dine øvrige komponenter, såsom antenne, batteri og modem. På den måde får du vished for, at din enhed kan forbindes til netværket og at den i øvrigt performer som tiltænkt.
Du kan benytte dig af et gratis test simkort, der giver adgang til Telenors landsdækkende IoT-netværk, herunder blandt andet NB-IoT og LTE-M. På den måde kan du nemt og hurtigt få afprøvet din enhed på de nye netværk.
4. Optimer din løsning i Test Lab
Inden du skalerer din løsningen, er det oplagt at få testet og optimeret din enhed i et professionelt testmiljø, så du ved, hvordan enheden performer, før den sendes ud på markedet. Visse operatører tilbyder adgang til dedikerede IoT Test Labs og professionel rådgivning fra netværkseksperter, der har praktisk erfaring med udvikling af IoT-løsninger. Det vil være en god idé at benytte sig af, da du kan teste og derved optimere et par procenter på enhedens batterilevetid eller forbedre dækningen i de områder, hvor produktet skal sendes ud.
I Telenors IoT Test lab får du adgang til ét af Nordens førende Test Labs, hvor du kan afprøve din enhed live på netværket. Du kan simulere brugsscenarier og udforske produktets robusthed, dækning og batterilevetider.
5. Undgå abonnementspriser, der stikker af
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du vælger et IoT-abonnement, der giver dig den rette fleksibilitet - og hvor du undgår at økonomi og administration stikker af. Skal dit produkt sælges til en tredjepart, er det typisk vigtigt, at du minimerer administrationen af simkort og desuden har vished omkring omkostninger til din netværksoperatør, så du ved, hvad du skal indregne i prisen på dit produkt.
Med Telenors One IoT får du både lav administration og en fast pris at forholde dig til. Du fastsætter én samlet datapool, der deles af alle dine enheder. På den måde undgår du at betale for data, som du ikke bruger, og du kender altid dine omkostninger på forhånd. Klik her, og se resten af fordelene ved Telenors “One IoT”
Sådan kan din idé gøres til virkelighed
Arbejder du på en smart IoT-løsning, men som mangler at blive forbundet til nettet? Så bliv rådgivet hos Telenor. Her kan du både få svar på dine tekniske spørgsmål omkring valg af netværksteknologi, og hvordan du praktisk får din enhed sikkert på nettet. Telenors IoT-eksperter er vant til at rådgive store og små kunder og har praktisk erfaring med at forbinde virksomheders innovative løsninger til nettet. Læs mere om IoT rådgivning hos Telenor her.