En af årsagerne er blandt andet, at der i alle landets 98 kommuner bliver tilbudt gratis tandpleje til børn og unge, indtil de fylder 18 år. Dette lovforslag betyder også, at en tandlægepraksis selv skal holde styr på, hvilke tider hos tandlægen der er statsligt dækket, og hvilke der er egenbetaling. Med et regnskabsprogram, kan man få hjælp til, at holde styr på disse udgifter. Med et regnskabsprogram ville noget personale blive aflastet, så de kunne fokusere på andre arbejdsopgaver. Men hvorfor tilbyder Danmark egentlig gratis tandpleje indtil man er myndig - og hvad gør vores nordiske nabolande?
Gratis behandlinger bidrager til sunde vaner og god tandpleje i børn og unges fremtid
Det er rigtig godt, at Danmark tilbyder gratis tandpleje for landets børn og unge. Det er nemlig med til, at børn og unge i en tidlig alder får skabt sunde vaner inden for deres tandpleje, og at de samtidig lærer, hvordan de i fremtiden bedst passer på deres tænder.
Det er altså en god forebyggelse, at børnene og de unge lærer at passe på deres tænder, fra de er helt små af. Det skaber god grobund for, at børn og unge kan beholde deres egne tænder gennem hele deres liv.
Desværre er det også tit tilfældet, at når de unge fylder 18 år, så stopper de med at prioritere deres tænders sundhed. Den største årsag til det er, at de hellere vil bruge penge på andre ting i deres liv, og derfor vælger mange af de unge, at bruge pengene i budgettet på noget andet end en dyr tandlægeregning.
Det er dyrt at blive voksen
Mange unge danskere bliver altså dårligere til at passe på deres tænder, efter at de er fyldt de 18 år, og der er flere årsager til, at det ikke er godt. Selvom man ikke har huller i sine tænder, når man har været til sin sidste gratis børne- og ungetandpleje, så kan de stadig hurtigt udvikle sig, hvis man stopper med at dukke op til sin regelmæssige kontrol.
Derudover er det også nødvendigt, at unge mennesker bliver undersøgt hos tandlægen regelmæssigt, fordi tandlægen blandt andet vil kunne opdage mulige tandsygdomme, inden de udvikler sig. Tandlægen kan desuden vejlede i forhold til forskellige ting som tandplejevaner, kostvaner og rygning. Desværre er prisen altså en barriere for, at få de unge til at gå til tandlægen, efter at de er fyldt 18 år.
Unge studerende kan få studierabat hos tandlægen
Der kan gøres flere ting, for at få unge danskere til at gå mere til tandlægen. Nogle tror på, at det vil hjælpe at indføre gratis tandpleje til unge op til 24 år i stedet for de nuværende 18. Det vil blandt andet øge sandsynligheden for, at de unge skaber gode tandplejevaner resten af deres liv.
De individuelle tandlægeklinikker gør også deres for, at få de unge til at gå til tandlægen. Der findes for eksempel tandlægeklinikker, som tilbyder studierabat på flere af deres behandlinger. Det er ikke alle tandlæger, der tilbyder det, men der findes for eksempel en på Frederiksberg, som tilbyder studierabat på flere af deres behandlinger for de unge, som studerer i København.
Er man derfor ung og studerende, der indtil nu ikke har prioriteret de regelmæssige tandlægebehandlinger særlig højt i budgettet, så kan det være en god idé at skifte over til en tandlæge, der tilbyder studierabat.
Nabolandet tilbyder gratis tandlægebesøg til man fylder 23 år
Selvom de gratis tandlægebehandlinger stopper i Danmark, når man bliver 18 år, så skal vi ikke rejse langt for at komme til et land, hvor tandlægebesøgene fortsat er gratis helt frem til, at man bliver 23 år.
Gratis tandlægebehandlinger kan ses som en investering i forebyggelse, så man kan undgå fremtidige udgifter til behandlinger, og i Sverige har det siden 2018 været gratis for unge at gå til tandlægen indtil man blev 22 år, og i 2019 blev det rykket til, at det er gratis helt indtil, at man bliver 23 år.
Begrundelsen for det er, at den gode tandsundhed blandt børn og unge bedre fortsætter ind i deres voksenliv, og i Sverige kom de frem til, at egenbetaling hos tandlægen var en barriere ligesom i Danmark, som var med til, at de unge ikke tog til tandlægen.
Gratis tandlægebesøg vil kunne motivere de unge mennesker til at besøge deres tandlæge regelmæssigt, og på den måde bliver sandsynligheden større for, at de etablerer gode tandplejevaner gennem resten af deres liv.
Det er ikke til at vide, om den nuværende aldersgrænse for at kunne komme gratis til tandlægen en dag ændrer sig i Danmark, så det ikke længere stopper, når man bliver 18, men i stedet fortsætter nogle år endnu, indtil man kommer i tyverne. Men indtil da, så vil det helt sikkert være en god idé, at man skifter over til en klinik, der tilbyder studierabat, når man er ung og studerende.