App-markedet har aldrig været stærkere og satte i 2021 en ny omsætningsrekord med 34 milliarder dollar på apps i årets andet kvartal.
Apps er hurtigt blevet en stor del af de fleste menneskers hverdag, og bruges til et hav af forskellige ting, som for eksempel underholdning, arbejde og almindelige hverdagsfunktioner. Der er lige nu 2,87 millioner apps på Google Play Store, og 1,96 apps på Apple App Store, og tallene vokser sig kun større. Her er nogle af de mest populære App-kategorier.
Spil
En af de mest populære App-kategorier på Google Play er spil. I Googles afstemning om bedste spil i 2021 blev Pokemon United kåret til vinderen, men også spil som League of Legends: Wild Rift og Overboard! kan findes på listen over topspil. Ikke overraskende er det hovedsageligt actionspil som topper listen.
Nye spilapps bliver konstant føjet til listen, og både simple og mere komplicerede spil er populære blandt brugerne. Spil som kræver eksisterende kompetencer, som for eksempel poker, er også steget markant i popularitet på app-markedet. Det kan måske skyldes, at det nu til dags er blevet lettere at lære hvordan man spiller poker og andre komplicerede spil, og app-markedet har gjort det nemmere at få adgang til spil, hvor man kan træne sine evner.
Underholdning og sociale medier
Det kommer næppe bag på nogen, at både TikTok og Instagram var nogle af de mest downloadede apps i 2021. Mange bruger nu eksklusivt deres mobil eller tablet til sociale medier i stedet for at bruge computeren, og de fleste sociale medier har sørget for at deres apps er mindst lige så effektive som deres hjemmesider. Blandt andre populære sociale medier-apps kan man finde Facebook, Reddit og Twitter, som også har millionvis af downloads.
Men også anden underholdning end sociale medier og spil, kan nu opleves i appform. Apps fra streamingtjenester og TV-udbydere bliver flittigt downloadet: Netflix, TV2 Play, Amazon Prime og HBO Max er bare nogle af de apps, som bliver fundet frem, når danskerne vil se film og serier på mobilen eller smart TVet.
Forretningsapps
I takt med at flere mennesker arbejder hjemmefra eller arbejder på tværs af byer og lande, er Videomøder og videokonferencer er blevet mere almindeligt og en del af manges hverdag. Videoapps som Zoom og Skype er efterhånden blevet en fast del af erhvervslivet, og i mange brancher er det nærmest et krav at have dem.
Videoapps er dog ikke de eneste apps, som erhvervslivet benytter sig af. Mange apps bliver udviklet for at gøre arbejdsprocessen mere effektiv, og flere og flere firmaer har taget apps som Google Workspace, Dropbox Business og Microsoft Teams til sig og bruger dem i det daglige arbejde.
Livsstilsapps og sundhed
Mange appudviklere har valgt at fokusere på at gøre brugernes dagligdag nemmere og appellere til deres behov og interesser.
Datingsapps som Tinder og Bumble er på mange toplister over mest populære apps, og har ændret den måde, mange danskere møder nye mennesker og finder kærligheden på.
En anden populær genre af livsstilsapps er fitnessapps, som kan hjælpe brugernes med deres fitnessrejse. Mange populære apps har fokus på fitnessrutiner og workouts, mens andre fokuserer på sunde madvaner eller kalorietællere.
Også Pinterest forbliver et populært app hos mange brugere, hvor man kan dele og kommentere på billeder, som passer til ens egne interesser.
Uddannelsesapps
Mange nye apps har fokus på at optimere læringsprocessen, både for elever og lærere.
Der findes apps der hjælper elever med fag som engelsk eller matematik, og kan bruges supplerende til uddannelsen. Men der er også praktiske apps, som lærere nu bruger for at videregive information eller karaktergivning igennem. Et populært uddannelsesapp er for eksempel Google Classroom, som bliver brugt på skoler for at forenkle oprettelsen, distributionen og karaktergivningen af elevernes opgaver.
Det er dog ikke kun apps direkte rettet mod skolerne, som er populære, men også apps som tilbyder læring til alle, uanset niveau. Duolingo har længe været et af de helt store uddannelsesapp, som appellerer til alle, som gerne vil lære et nyt sprog. Apps som Unacademy gør det muligt for alle at tillære sig nye færdigheder, om end det er noget praktisk, kreativt eller underholdende.
Fremtidens forbrug
Dette er blot et lille udvalg af populære kategorier, men der findes efterhånden apps til alt, man kan forestilles sig.
Og det er ikke overraskende, at der bliver investeret i meget ny appudvikling. Nye statistiktal for 2022 beretter, at 49% af os åbner et app mindst 11 gange om dagen, og at den gennemsnittelige smartphonebruger bruger omtrent 10 apps om dagen og 30 om måneden.
Apps er blevet en fast del af manges liv, og det ses i de høje downloadstal. Den forventede indtægt for mobilapp i 2023 er 935 billioner dollars, så intet tyder på, at interessen i apps falder – tværtimod.
Man kan se Google Plays liste over deres topapps her.