Det er blevet meget normalt for børn og unge mennesker at bruge mange timer foran computeren – dybt koncentreret og i en helt anden verden. Men hvor meget tid må dit barn egentlig bruge på at spille computerspil? Er det godt eller skidt? Bør de også foretage sig andet end at spille? Mange voksne har en mening om gaming, og her får du et indblik i, hvordan gaming egentlig foregår, og hvordan du som forælder kan forholde dig.
Fra barn til “gamer”
I de seneste år er gaming og esport stormet frem, og det virker umiddelbart som om, at det er kommet for at blive. Det appellerer til mange, og især børn og unge har stor fornøjelse af aktiviteten, der ofte fylder rigtig meget i hverdagen. Pludselig bruger de udtryk som skins og loot boxes, og nyheder som Elden Ring runer til salg vækker vild begejstring. Den ene uge er det FIFA, den anden uge er det League og Legends og snart er det Elden Ring. Kataloget er stort, og verdenerne er mange.
Fællesskab og sociale forpligtelser
Hovedformålet med at “game” er underholdningen, men mange så under nedlukningerne, at det også var en måde at være social på. De fleste, som spiller, synes det er fedt at være en del af en større gruppe eller team, og ofte sidder man med både kamera og mikrofon på, så man kan snakke med sine venner imens. Der er et fællesskab omkring de spil, der spilles, og det gør, at der er en social forpligtelse over for de andre i spillet. Det er et socialt ansvar, som vægtes højt.
Tal med dit barn
Vil du vise dit barn, at du er interesseret i hvad han/hun laver, er det en god idé, at tage en dialog om aktiviteterne ved computerskærmen. Så viser du nemlig, at du gerne vil forstå spillet, og hvorfor dit barn finder lige netop denne hobby interessant. Det er vigtigt, at du tager dig tid til at sætte dig ind i spillet og engagerer dig – ligesom du ville gøre, hvis dit barn havde en anden fritidsaktivitet som fodbold eller guitarspil.
Synes du, at dit barn bruger for meget tid på at game, er det en god idé, at tage en snak om det. Er det et helt normalt tidsforbrug, eller skal den reduceres? Du kan jo starte med at spørge, hvor lang tid et spil tager, og om der spilles med andre. Få en fornuftig snak, og du vil sandsynligvis opleve, at dit barn faktisk er inden for pædagogisk rækkevidde.