Artikel top billede

(Foto: Carson Masterson/Unsplash)

Haltende konsulentforretning og en stor pensionssag koster IBM milliarder

IBM’s seneste regnskab lever ikke op til forventningerne. Det skyldes en skuffende udvikling hos selskabets konsulentforretning. Dertil har en pensionssag kostet milliarder af kroner.

Techgiganten IBM har netop annonceret sit seneste regnskab for tredje kvartal, som sluttede 30. september.

I det seneste kvartal omsatte selskabet for 15 milliarder dollar, hvilket svarer til 103,5 milliarder kroner.

Dette er en stigning på en procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Bundlinjen for kvartalet ender i røde tal med et minus på to milliarder kroner.

Den manglende vækst og negative bundlinje hænger sammen med en skuffende udvikling i IBM’s konsulentforretning, som står stille på omsætningen – eller faktisk går den en lille smule nedad med en halv procent og lander på 35 milliarder kroner.

Bundlinjen skyldes i høj grad også en pensionssag, hvor IBM overførte en del af selskabats pensionsforpligtelser selskabet Prudential Financial. Dette kostede et engangsbeløb på 18,6 milliarder kroner.

"Resultatet inkluderer effekten af en engangs, ikke-kontant pensionsafviklingsomkostning på 2,7 milliarder dollars (2,0 milliarder dollars efter skat) relateret til overførsel af en del af virksomhedens amerikanske ydelsesbaserede pensionsforpligtelser og relaterede pensionsaktiver til en tredjepartsforsikringsselskab, som blev annonceret i september 2024," skriver selskabet i regnskabet.

Software går frem

IBM’s softwareforretning klarede sig godt og voksede med ti procent, og derved omsætter den del af forretningen nu for 44,9 milliarder kroner. Blandt andet vokser Red Hat-forretningen med 14 procent.

"Vores resultater i tredje kvartal blev ledet af tocifret vækst i software, herunder en reacceleration i Red Hat. Vi ser fortsat stor fremgang i kunstig intelligens, da vores modeller er pålidelige, egnede til formål og lavere omkostninger, med præstationslederskab."

"Vores generative AI-forretningsbog er nu på mere end tre milliarder dollar (20,7 milliarder kroner), en stigning på mere end en milliard dollar (6,9 milliarder kroner, red,) kvartal-til-kvartal," udtaler IBM’s administrerende direktør og formand, Arvind Krishna, i en meddelelse i forbindelse med regnskabet.

Han forventer ligeledes, at software-delen vil vokse godt i næste kvartal.

Han nævner ikke meget om konsulentdelen i meddelelsen, men ved investormødet vedrørende regnskabet fik han sagt, at økonomisk usikkerhed den seneste tid har fået virksomheder til at holde igen på konsulentudgifter – i hvert fald på kort sigt.

"En pause i skønsbaseret forbrug påvirker vores konsulentvirksomhed," siger Krishna ifølge Reuters.

Han understøttes af IBM’s finansdirektør, James Kavanaugh, som supplerer, at mange kunder sparer på en række udgifter for at kunne investere i AI.

"Mange kunder kigger på, hvordan de kan frigøre omkostninger og produktivitet for at investere i GenAI," siger CFO’en.