Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Man skal selvfølgelig ikke sætte sine forhåbninger for højt. Til det er vi blevet skuffet for mange gange. Men så alligevel.
For med planen om den store omstrukturering af den danske sundhedssektor ligger også oprettelsen af et nyt nationalt innovationscenter, der skal bidrage til, at nye digitale sundhedsløsninger bliver implementeret.
Det kunne blive den åbning, vi har håbet på så længe.
Det kunne også blive en mulighed for, at vi endelig kan udnytte en af de særlige styrkepositioner, vi har i Danmark. Danmark er nemlig kendetegnet ved et exceptionelt rigt tech-økosystem.
Faktisk er vi internationalt anerkendt for netop det, og internationale investorer kigger sultent efter muligheder for at kunne placere deres investeringer i udviklerne af fremtidens løsninger. Ikke mindst i sundhedssektoren, hvor demografiske faktorer tvinger både stater og de sundhedsprofessionelle i knæ.
Hvis vi skal sikre, at vi både helt aktuelt, men særligt i fremtiden, kan håndtere den voksende gruppe ældre, patienter med kroniske lidelser og pandemier som Covid19, skal der nye innovative digitale løsninger til. Der ligger et enormt internationalt marked for denne typer løsninger i horisonten.
Måske betyder planen om et nationalt dansk innovationscenter for udvikling, kultivering og skalering af denne type løsninger, at Danmark – som vi har fået status af på områder som grøn energi og medicin – kan blive blandt verdens førende nationer.
Den ’sunde’ danske styrkeposition
Når et nyt innovationscenter og en medfølende ambition om at prioritere implementering af flere digitale sundhedsløsninger er interessant, skyldes det, at man også understreger, at man vil gå meget bredspektret ud: Mange små løsninger – apps og så videre – der specifikt tilgodeser lokale behov, særlige lidelser og patientgrupper. En brugerorienteret tilgang.
Dette er et markant skift fra en tidligere praksis, hvor man er gået oppefra og ned med store generelle løsninger, som både praktikere og patienter så har måtte forsøge at passe ind i eller blive hjulpet via.
Rent administrativt er dette naturligvis også nemmere, da man ikke behøver at forholde sig til – læs: kende – de særlige behov eller forudsætninger, brugerne måtte have. Men det betyder naturligvis også, at man har opereret med et næsten uendeligt antal blinde vinkler.
Det er disse blinde vinkler, det lader til, at regeringen nu vil gøre op med. Og derfor det bliver spændende. For det vigtigste, når det kommer til undgåelse af blinde vinkler, er diversitet. Multi-diversitet!
Og dét er måske den bedste nyhed det danske tech-økosystem har fået i mange år.
Hurra!
For hvis der er noget, der kendetegner det dansk økosystem af techinnovatører, så er det diversitet.
Det er ikke noget, ret mange er klar over, da de i dag langt fra får udfoldet deres potentiale. Alarmerende få af de innovative løsninger udviklet af teams, der repræsenterer et imponerende bredt spektrum af både køn, etnicitet, patienter, sundhedsprofessionelle, aldersgrupper og så videre kommer nogensinde videre fra de tidlige udviklingsstadier, da de ikke kan få adgang til den nødvendige finansiering.
Adskiller man sig fra normen, ryster kredsen af investorer - selv dem der repræsenterer de store offentlige fonde(!) – på hånden. Det ligner jo ikke det, de er vant til, og så er det simpelthen for usikkert. De har også sjældent indsigt i hvilke behov, der faktisk er en efterspørgsel på løsninger til, da de ikke selv har disse behov inde på livet.
Den brugerorienterede tilgang tilkendegivet af regeringen kunne varsle om nye vinde, og dermed på det længere sigt en kommende position som markedsledende inden for denne branche for Danmark og et væksteventyr på linje med det, vi oplever inden for vedvarende energi og medicinalindustrien.
I sidste ende kommer det an på, om vores indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde formår at sætte handling bag de flotte ord.
Hvis hun gør det, kan hun – overraskende nok – komme til at blive den minister, der reelt leverer mest på digitaliseringsområdet, selvom ansvaret jo egentlig ligger et andet sted.
Men med de aktuelle udfordringer for den nyudnævnte minister in mente, er det måske også meget godt.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.