Annonceindlæg fra SoftwareOne

ESG: It’s the end of the world as we know it

Med indførelsen af ESG og EU’s CSRD-direktiv i 2024 står virksomheder over for nye krav om bæredygtighedsrapportering.

Udover miljø og selskabsledelse fokuseres der nu også på det sociale ansvar, som bl.a. dækker mangfoldighed, inklusion og arbejdsforhold. Et komplekst område at leve op til og rapportere på, men også et aspekt, der er store strategiske muligheder i.

Af Pia Bundgaard Hansen

I 1987 sang popgruppen REM: “It’s the end of the world as we know it.” Og i et forretningsperspektiv har den linje aldrig været mere aktuel end nu. Hvor det tidligere har været tilstrækkeligt for virksomheders konkurrenceevne at levere det rette produkt til tiden, er det nu også afgørende at kunne dokumentere sin indsats på det sociale område. Vi går ind i en ny konkurrencemæssig æra, hvor virksomheder skal rapportere på S’et i ESG – som handler om social bæredygtighed, bl.a. mangfoldighed og inklusion, arbejdsforhold, menneskerettigheder, sundhed og sikkerhed samt socialt ansvar. Faktorer der fremover vil veje lige så tungt som årsregnskabet og være en central del af virksomhedens image og konkurrenceevne.

ESG er erhvervslivets nye ABC

De nye ESG-krav trådte i kraft i 2024 i form af det nye CSRD-direktiv fra EU. Det er nu lovpligtigt at rapportere om tre dimensioner af bæredygtighed; miljø, det sociale område herunder menneskerettigheder samt ansvarlig selskabsledelse (ESG).

EU ønsker med direktivet, at virksomheder får en mere ansvarlig tilgang til ressourcer som vand og råstoffer, reducerer klimabelastningen og forurening, beskytter naturen, forbedrer arbejdsforhold gennem hele værdikæden samt bekæmper korruption. Selv om kravene i første omgang gælder for de største danske virksomheder, sender det ringe i vandet gennem hele leverandørkæden. Kravene betyder nemlig et øget fokus på underleverandørernes indsats på disse områder.

Lad S’et sætte rammerne

Det sociale aspekt i ESG er dog mere komplekst at måle og rapportere på end miljø (E) og governance (G), og repræsenterer en fundamental ny måde at drive forretning på. Hos SoftwareOne mærker man, at kunderne har sværere ved at håndtere det sociale aspekt (S) i ESG.

 

Virksomhederne bør for alvor omfavne S’et og integrere det i kulturen, fordi diversitet og inklusion er en styrke til at rekruttere og fastholde medarbejdere.


”Virksomhederne bør for alvor omfavne S’et og integrere det i kulturen, fordi diversitet og inklusion er en styrke til at rekruttere og fastholde medarbejdere. S’et kan skabe en mere inkluderende fremtid. Det forventer mange unge jobsøgende allerede af en virksomhed i dag, for at den overhovedet er attraktiv som potentiel arbejdsplads,” forklarer Melanie Nash, Sr. Client Executive hos SoftwareOne, og hun uddyber:

”S’et kan ikke bare styrke mangfoldigheden, men også være med til at skabe trivsel, styrke samspillet mellem medarbejdere på tværs af etnicitet, køn osv. Med andre ord kan S’et bidrage til, at vi spiller hinanden gode. Den leverandør, der har et stærkt S til at begynde med, står stærkt. Forskning viser, at diversitet i arbejdsgrupper betyder bedre løsninger, der holder længere.”

Udvikler services til rapportering af S’et

Som international tech-virksomhed er SoftwareOne med til at drive denne forandring, godt bakket op af AI og innovative rapporteringsværktøjer.

Melanie Nash, Sr. Client Executive hos SoftwareOne

”Vi trækker på erfaring fra mange lande, hvor kunder står over for de samme udfordringer,” fortæller Melanie Nash og uddyber:

”Vi udvikler forskellige services, der supporterer vores kunder med at rapportere på ESG. For eksempel kan vi, som en del af vores procurement services, bl.a. hjælpe kunderne med at indarbejde ESG-kravene i deres kontrakter og sikre, at deres underleverandører lever op til ESG. Vi indsamler også ESG-rapporter fra de softwareleverandører, vores kunder handler med, så de nemt kan integrere dem i deres sociale rapporteringer.”

Der mangler kvinder i tech

Tal fra Danmarks Statistik viser, at i 2020 var kun en ud af fire beskæftigede inden for tech i Danmark kvinde, og i 2022 var færre end hver tredje optagede på it-uddannelserne en kvinde ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Som tech-virksomhed har SoftwareOne også selv udfordringerne med diversitet og mangfoldighed tæt inde på livet og arbejder målrettet med at styrke repræsentationen af kvinder i tech-branchen.

”Vi vil gerne være pionerer i branchen, og derfor afholder vi i november et ’Empowering Women in Technology’-arrangement i København, hvor vi sætter spotlight på manglen af kvinder i tech-verdenen, og hvordan vi tiltrækker nye kvindelige talenter,” siger Melanie Nash.

Arrangementet vil både adressere de udfordringer og muligheder kvinder står over for i branchen, og hvordan vi sammen kan skabe en mere inkluderende fremtid – ikke kun i forhold til tech, men også i den bredere sociale kontekst, som ESG kræver.

Empowering Women in Technology

Den 20. november inviterer SoftwareOne til Empowering Women in Technology, der sætter fokus på at være kvinde i tech-branchen. Arrangementet, der blandt andet byder på et spændende line-up af talere, foregår på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, Christianshavn kl. 9.00 til 16.00.

Det er gratis at deltage, meld dig til her.