Artikel top billede

Den kompakte projektor fra Samsung har både billede, lyd og smart-tv del indbygget i samme lille enhed, og du kan betjene den direkte eller caste fra din smartphone. (Foto: Samsung PR).

Test: Endelig en bærbar projektor med et billede, du gider at se på

Billedkvaliteten er steget markant på de bærbare projektorer, hvilket denne Samsung Freestyle 2 er et godt bevis på. Her får du storformat i overraskende god kvalitet for det halve af, hvad et mellemklasse 55” tv koster.

Da de små bærbare projektorer kom frem for alvor for fire-fem år siden, var de halvdyre og ikke vildt imponerende i kvalitet.

Markedet har været fyldt med ligegyldige enheder, men dem, der har overlevet, gør det ofte godt – som det er tilfældet her.

Storformat til ekstraværelset

Samsung Freestyle 2 er derfor ikke en lommeprojektor. Den cylinderformede enhed er faktisk 9,5 centimeter i diameter og 15,5 centimeter lang (med fod).

Den står på en solid, men tynd, metalfod, der kan vinkles hele vejen rundt, så du også kan projicere på loftet.

Det bringer vægten op på godt et kilo, hvilket bestemt gør den bærbar, når du skal i sommerhus eller lignende.

Dette kan tilkøbes og klikkes på. Det koster yderligere 1.299 kroner og skulle give op til tre timers drift.

Ved at gøre modellen større kan man bruge bedre teknologi og bedre objektiv – og deraf følger også en højere pris.

Prisen er hele 7.499 kroner, og det er mange penge for en projektor af denne type – og det er endda uden batteripakken.

For til omkring samme pris kan du få fysisk større modeller, der gør det mindst lige så godt. Og mange nok også bedre.

Men fidusen med Freestyle 2 ligger jo, som navnet antyder, i, at du let kan have den med overalt og få op til 100” billede på en hvid væg.

Jeg ser ikke Freestyle 2 som en fuldfed erstatning for dit flad-tv.

Til en stor permanent løsning skal du kigge efter et stort tv eller en stor projektor til installation.

Men til ekstraværelset, hvor der skal ses film, games eller bare binges for nedrullede gardiner, er den oplagt. Naturligvis også til ferieturen, hvor du reelt kun skal have strøm og netværk på din smartphone for at få oplevelser i storformat.

Freestyle 2 har indbygget Wi-Fi, HDMI-tilslutning og desuden en højttaler på bagsiden, der kan levere lidt lyd. Du kan som sagt også streame direkte fra din smartphone – så er der god nok dækning, er du kørende.

Ultraenkel opsætning og brug

Opsætningen er nærmest automatisk og minder i høj grad om det, du har ved et tv.

Det gode er, at flytter du rundt på projektoren – vinkler den anderledes eller flytter den til en anden væg – vil den justere billedet automatisk i løbet af få sekunder.

Så selv med en ultra-skrå vinkel vil den hurtigt rette op, så du får et billede, der er helt firkantet.

Da den skal ”overskyde”, vil du kunne se lidt ekstra lys omkring billedet, da den har justeret den såkaldte keystone til det ekstreme.

Dette ekstra lys vil du kunne se i et mørkt rum, men det er noget, jeg godt kan leve med i en projektor af denne type.

Det er vigtigt at understrege, at Freestyle 2 ikke gør noget forkert – den automatiske keystone-justering kan ikke gøre det anderledes, når du skal have et perfekt billede.

Så kan du positionere Freestyle 2, så den står vinkelret på den væg, den projicerer på, vil du få mest udnytte af dens lysstyrke og det bedst mulige billede.

Der medfølger også en lille fjernbetjening, og med den kan du let navigere rundt i menuerne, installere applikationer og streamingtjenester. Du kan som sagt også caste direkte fra din mobiltelefon eller tablet.

Den eneste forskel i forhold til et tv er, at du selv skal levere et lærred i form af en væg – eller et ægte lærred.

Modsat et tv skal du også leve med en indbygget blæser, og den er ikke helt støjsvag.

Sidder du tæt på, vil den være generende – lidt længere væk forsvinder den lettere i lyden fra film eller spil.

Der er tale om en blæserlyd, der er konstant, men den ligger i et toneleje, der gør, at den ikke kan ignoreres.

Så hvis du normalt let irriteres af blæserstøj, skal du prøve, før du køber.

Solide, farvefyldte billeder

Det helt afgørende for en projektor af denne type er, hvor godt et billede den kan generere på forskellige baggrunde.

Prøver jeg den på et high-end lærred, får jeg meget høj kontrast og et dybt, farverigt billede. Det fortæller, hvor god projektoren reelt er, og det er flot.

Men i praksis vil den blive brugt på en hvid væg, og her forsvinder noget af farvernes intensitet naturligvis.

Alligevel glemmer jeg hurtigt, at jeg ser film på min hvide væg i stuen. Billedet har god styrke og formår at stå roligt og skarpt - også selv om der kun er tale om en opløsning på HD og ikke 4K.

Det ser jeg dog ikke som en ulempe, da det vil kræve endnu mere lys og power (og mere støj) at lave 4K-opløsning – samt bedre båndbredde til streaming, som måske ikke findes i ”marken”, hvor du bruger den.

Der loves billedstørrelse op til 100”, men jeg vil ikke gå over cirka 60”, og det skal helst være i et let mørklagt rum. For i dagslys er der for lidt power i dens LED-lyskilde.

Du kan opnå 65” på en afstand af blot 1,7 meter. Ret godt gået.

Der er indbygget HDR10+-support og Dolby-lyd. Lydmæssigt er der god spredning, men der er naturlige begrænsninger for den lille højttaler på bagsiden.

Til et hurtigt setup i sommerhuset er det rart, at den er der.

I andre sammenhænge skal du tilslutte større højttalere. Så ikke imponerende lyd, men godkendt, formatet taget i betragtning.

Lækker, men kostbar løsning

Der er ingen tvivl om, at Samsung har bevist, hvor langt du kan nå med en forholdsvis lille bærbar projektor i Freestyle 2.

Jeg er imponeret over, hvor hurtigt det er at få den op at køre med et fint stort billede og alt det, du har i et flad-tv.

Men med en pris på mere end 7.000 kroner skal du også have et solidt behov. For der er tale om et supplement og ikke et alternativ til husalteret i stuen.

Til ekstraværelset er den også genial, men kun hvis du også gerne vil have den med til andre rum eller på tur.

For ellers kan du få bedre løsninger til prisen med en permanent løsning som et billigt tv eller en projektor til installation.

Derfor lander jeg på et hæderligt tre-tal. Men hold øje med prisudviklingen, hvis du er i markedet – de har det med at falde hurtigt til mere spiselige priser.


Loading ikon