Masser af fremmed snageri i statens it

Hver sjette statslige myndighed har oplevet, at uvedkommende personer har fået adgang til it-systemer og data. Blot fire procent af de private virksomheder rapporterer om indbrud, men det offentlige har ikke dårligere it-sikkerhed af den grund. Myndighederne er bare blevet bedre til at opdage indbrud, mener it-ekspert.

Hver sjette statslige myndighed har haft ubudne gæster i it-systemerne ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. I 2004 oplevede 16 procent af de statslige myndigheder, at uvedkommende fik adgang til systemer eller data.

Det tilsvarende tal for danske virksomheder er ifølge Danmarks Statistik blot fire procent.

Chefkonsulent Preben Andersen fra DK-Cert mener dog, at det er et tegn på, at myndighederne reelt har bedre styr på sikkerheden.

Større beredskab

- De offentlige myndigheder har et større beredskab og kan derfor bedre konstatere, når der har været ubudne gæster, siger Preben Andersen.

DK-Cert rådgiver først og fremmest institutioner tilknyttet Forskningsnettet om sikkerhed, men får også ofte henvendelser fra udlandet.

- Vi får henvendelser om, at nogen her i landet har ubudne gæster. Når vi kontakter dem, siger de som regel, at det ikke kan passe. Men det er fordi, de ikke har opdaget dem, forklarer Preben Andersen.

Han peger på, at danske myndigheder generelt er godt med og er opmærksomme på it-sikkerhed, fordi de i løbet af få år skal leve op til kravene i den offentlige danske it-sikkerhedsstandard.

Idealet er nul

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af uvedkommende, der får adgang til systemer eller data stort set uændret for statslige myndigheder i forhold til 2003.

Til gengæld er der sket en fremgang i mængden af myndigheder, der har investeret i overvågningssystemer til intrusion detection.

Formanden for Rådet for IT-Sikkerhed, Allan Fischer-Madsen, mener da også, at det er svært ud fra statistikken at konkludere, at myndighederne bliver overrendt af hackere.

- Idealet er selvfølgelig nul uvedkommende gæster. Men statistikken kan dække alt lige fra det relativt uskyldige til folk, der står og bladrer i sygejournaler, siger han.

Mens de statslige myndigheder med 16 procent står for flest opdagede brud på sikkerheden, så har 10 procent af kommuner og amter oplevet problemer.

Det hyppigst forekommende it-sikkerhedsproblem i det offentlige er ifølge Danmarks Statistik nedbrud på internetforbindelsen, efterfulgt af virusudbrud og denial of service-angreb mod netværket.

Relevant link

Rapporten fra Danmark Statistik




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere