Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Googles milliardaftaler med Apple er ulovlige, fastslår en ny historisk monopol-dom

En ny og historisk afgørelse i en amerikansk retssag kan få store konsekvenser for, hvordan vi i fremtiden vælger, hvilken søgemaskine vi bruger.

Google har brudt loven i et forsøg på at fastholde sit monopol på markedet for søgemaskiner, der kan få store konsekvenser for den amerikanske søgegigant

Det bliver ifølge New York Times fastslået i en ny og banebrydende kendelse fra en føderal dommer i USA. Kendelsen kommer efter, at det amerikanske justitsministerium og flere delstater har sagsøgt Google og beskyldt selskabet for ulovligt at fastholde sin dominans.

Det er blandt andet sket ved at betale virksomheder som Apple og Samsung milliarder af dollars hvert år for automatisk at håndtere søgninger på deres smartphones.

I forbindelse med sagen er det blandt andet blevet dokumenteret, at Google har betalt mere end 180 milliarder kroner for at være standardsøgemaskinen i konkurrenternes browsere og styresystemer.

Denne type aftaler har bidraget til, at selskabet har kunnet tage højere priser for sine søgeannoncer, og ifølge dommeren har de også haft den konsekvens, at konkurrenter som Microsofts Bing og DuckDuckGo er blevet holdt ude af markedet.

“Google er en monopolist og har opført sig som en monopolist i forsøget på at fastholde sit monopol,” lyder det fra dommeren Amit P. Mehta i kendelsen, og det forventes ifølge New York Times, at kendelsen vil få indflydelse på andre monopolsager, der i øjeblikket er undervejs mod Google, Apple, Amazon og Facebooks moderselskab Meta.

Historisk afgørelse

Efter afgørelsen har den amerikanske justitsminister Merrick Garland kaldt dommen for “en historisk sejr for det amerikanske folk.”

“Intet firma – uanset hvor stort og indflydelsesrigt det er – står over loven,” siger justitsministeren i en udtalelse.

Rebecca Haw Allensworth, juraprofessor ved Vanderbilt University, betegner ligeledes over for New York Times sagen som en milepæl.

“Dette er århundredets vigtigste monopol-sag, og det er den første af en række store sager mod Big Tech,” siger hun til avisen.

Der er endnu ikke blevet udmålt en straf i sagen mod Google, men sagen kan få konsekvenser for, hvordan Google gør sin søgemaskine tilgængelig for brugerne, og dermed hæmme selskabets muligheder for i fremtiden at indgå nye aftaler i stil med dem, der allerede er indgået med Apple og Samsung.

Google har allerede slået fast, at selskabet har tænkt sig at anke afgørelsen.