Et er at få det trådløse netværk til at fungere under optimale forhold, noget andet er at få det til at spille ud i hjemmets afkroge eller på ferie i tyndt befolkede områder.
Det har jeg berørt i de to forrige kapitler af Computerworlds guide-serie til et bundsolidt trådløst internet:
En helt tredje udfordring er at få det til at fungere, når grundlæggende infrastruktur er nede - i det her tilfælde, når strømmen går.
Wi-fi to-prep: En stationær router, som kan køre uden netstrøm
Asus er nok bedst kendt for deres hardcore gaming-grej – store, tunge og dyre routere, imponerende skærme og computere med masser af RGB-lyseffekter.
Men de er faktisk også stærke til mesh-systemer, mere diskrete netværksenheder og et stort udvalg af computertilbehør.
Da jeg modtog en pressemeddelelse fra Asus om en Travel Router, var min umiddelbare reaktion, at sådan én kunne være sjov at prøve.
Vidunderet er døbt RT-AX57 Go, og det ligner og er på størrelse med en discman – sådan et transportabelt aggregat, som i slutningen af forrige årtusinde blev brugt til afspilning af optiske skiver med digital lyd.
Stor router i miniature-format
Det eneste skrabede ved RT-AX57 Go er størrelsen. Den grundlæggende hardware, firmware og menustruktur minder meget om, hvad jeg er vant til at se fra Asus’ topmodeller. En vejledende pris på 1.074 kroner er heller ikke vildt for en wi-fi 6 (AX3600) router, som online handles for omkring 800 kroner.
Både hjemme og ude kan denne Travel Router bruges som enhver anden router. Tilslut et standard internetkabel og det medfølgende strømstik, foretag en grundlæggende opsætning i ASUS Router-appen, og du er i business.
Hvis du er på farten, og der er et LAN-stik på hotellet eller i loungen i lufthavnen, er opskriften den samme, men vær forsigtig og følg rådene i denne guide om wi-fi to-go-sikkerhed.
Gør det selv-mobilrouter
Jeg har især hygget mig med at bruge RT-AX57 Go som mobilrouter. Det har jeg gjort ved at opsætte min smartphone som mobilt hotspot og forbinde dens USB-C-port til USB-A porten på Asus’en. I denne opstilling kan du selvfølgelig bruge strømstikket til routeren.
Men hvad nu, hvis elnettet er nede? Så snupper du en powerbank i din prep-taske og bruger den som nødstrømforsyning – og krydser fingre for, at din mobiloperatør har garderet sig tilsvarende. I den beskrevne opstilling bruger RT-AX57 Go lidt over 0,5 ampere. Det vil sige, at en powerbank på 20 Ah (20.000 mAh) til et par hundrede kroner kan holde dig kørende med wi-fi i mere end et døgn. Og hvis din smartphone er ved at køre tør, kan du også tanke den op fra powerbanken. Det forkorter naturligvis den totale brugstid.
Travel Router, powerbank, kabler og smartphone; det er ikke så sexet en løsning som en Nighthawk, hvor det hele er sammenbygget i en smart lille enhed. Til gengæld er prisen langt mindre afskrækkende. En smartphone har du jo og sikkert også en powerbank eller to – ellers er de blevet ret billige, så skal du alligevel have en ny router, kan RT-AX57 Go måske være en idé.
Brugbare resultater
Som router har RT-AX57 Go kørt både kablet og trådløst i umiddelbar nærhed – mindre end to meter – fra min laptop med wi-fi 7-modul og 2.5GbE ethernet-adapter. Se Speedtest-målingerne herunder.
Alternativer
Hvis du googler ”travel router”, får du en masse hits fra TP-Links småtingsafdeling med 3G- og 4G-mobilteknik. Dette firma tilbyder også en meget tynd Archer Air R5-router med et fodaftryk som et A5-ark og omtrent de samme specifikationer – også prismæssigt – som Asus RT-AX57 Go.
En anden løsning, som fortjener at blive nævnt i 'prepper'-sammenhæng er SpaceX 'Starlink' terminaler, som ganske vist kræver strøm, men som altså kan tilgå virksomhedens sattelit-konstellation og dennes rum-baserede bredbånd, hvis alt andet net-infrastruktur skulle være nede.