Vi, der er kommet til at tilhøre den opkoblede generation, har – næsten – lige så meget brug for en hurtig og stabil wi-fi-forbindelse som for at trække vejret. Selv om vi måske passer på, tilbringer vi generelt stadig mere tid online, ligesom vores dataforbrug og kvalitetskrav er støt stigende.
Jeg har indledt med vi-formen – ikke at forveksle med det royale eller redaktionelle ”vi”, men jeg er jo absolut ikke alene, selv om mit erhverv giver mig en temmelig privilegeret adgang til ny it-teknologi.
I familiens lille hus er der praktisk talt perfekt indendørs wi-fi-dækning over alt på de tre etager. Men udendørs – i haven og det lille orangeri – er der blevet for mange wi-fi-udfald. Ikke fordi min hustru og jeg er gået ned på grej. Tværtimod. Men vores tolerance over for besværlige forbindelser nærmer sig bare det absolutte nulpunkt.
En anden, desværre mindre, del af vores liv tilbringer vi på et ikonisk badehotel, hvor der af princip ikke er installeret wi-fi. Og ikke nok med det, så er mobildækningen ved den del af Jammerbugten kun til at jamre over, for den er tæt på ikkeeksisterende.
Denne guide, som kommer i tre afsnit, adresserer udfordringerne i de to scenarier ovenover og dykker som bonus ned i fordelene ved en fiks lille Travel Router, som godt kunne blive fast inventar i min taske med rejse-gadgets og prep-ting.
Wi-fi to-stay: Udvidelse af husets mesh-system
En have er altid et besværligt område, når routeren eller mesh-systemet inden døre skal prøve at sparke svage, højfrekvente radiobølger ud gennem mure og energivinduer.
Det har jeg erfaret gennem efterhånden ganske mange år, og det blev en endnu større udfordring, da vi halvgarderede os mod de danske vejrluner ved at bruge ni kvadratmeter af haven til et orangeri, hvor vi nyder lyset og luften fra marts til november i et typisk år.
Dette lille hus består af fire millimeter glasruder, som af sikkerhedsgrunde er hærdet, hvad der desværre dæmper radiobølger ganske betydeligt i forhold til almindeligt glas, for slet ikke at tale om plast.
Jeg har tidligere eksperimenteret med at placere en mesh-satellit i orangeriet, men afstanden er for stor, så det har ikke givet en stabil, trådløs forbindelse til enhederne i selve huset.
Da jeg for tiden bruger et Deco-system fra TP-Link som mesh-reference, besluttede jeg at prøve en regn- og støvtæt X50-Outdoor fra samme produktfamilie og monterede den interimistisk på et sted, hvorfra der forholdsvis nemt kunne trækkes et kabel til en switch i kontoret/teknikrummet i kælderen. Eksperimentet lykkedes, og installationen blev gjort permanent – naturligvis på en måde, så det er nemt at skifte til en anden model.
Prisen for Deco X50-Outdoor er ikke ruinerende. Nogle forhandlere vil have op mod en tusse for satellitten, og lige nu har Bilka med flere den på tilbud for 749 kroner.
Markant forbedring
Jeg har Speedtestet wi-fi-dækningen i henholdsvis orangeriet (5 meters afstand), gårdhaven (3 meters afstand) og læskuret (12 meters afstand) efter og før tilføjelsen af mesh-satellitten. Forbedringerne er virkelig til at tage og føle på.
Den vigtigste parameter til streaming og surfing er downloadhastigheden, og den er gennemsnitligt op mod tredoblet til alle mine sædvanlige tre klienter.
Vil du vide mere om mesh-satellitten, har min kollega Peter Hyldahl foretaget en test af selve Deco X50-Outdoor. Den kan du læse ved at klikke her:
Alternativerne
Til trods for diverse standardiseringsforsøg er det sjældent nemt at udbygge et mesh-system, for eksempel fra TP-Link, med enheder fra andre mærker – eller produktfamilier.
Outdoor-versioner af mesh-satellitter er der heller ikke mange af til private.
Hvis du vil nyde alle mesh-fordelene ved Deco X50-Outdoor, bliver det svært at komme uden om et Deco mesh-system. Omvendt kan denne satellit konfigureres som router, hvad der bør gøre det muligt at bruge den til at forlænge ethvert andet wi-fi-system, men næppe med fuld mesh-funktionalitet.
Flere andre mærker har Outdoor-enheder til professionelle, og Ubiquiti ser ud til at prissætte deres løsninger knap så ”professionelt” som nogle af de gamle firmaer.
Mere i morgen
Således skulle det trådløse netværk i haven eller baggården være sikret. Følg med i morgen og overmorgen, hvor Computerworlds stiller skarpt på hvordan internetopkoblingen sikres på rejsen eller når strømmen går.