Artikel top billede

Du kan forlænge din Wi-Fi forbindelse betragteligt med en udendørs mesh-enhed. Den fungerer fint, men kræver strøm via POE eller netkabel, som producenten ikke har vist på sit pr-billede.

Test: Få turbo på dit Wi-Fi med en udendørs mesh enhed

Nu er det ikke lige årstiden, men har du behov for fart på dit trådløse netværk udendørs, er denne mesh-enhed absolut værd at overveje. Den kan stilles ude eller hænges på stakittet eller hvor du ønsker at have ekstra dækning.

Reelt er TP Link X-50 Outdoor blot en mesh-enhed, der kan tåle at være udendørs. Så simpelt kan det siges.

Men det er ofte det simple, der gør hverdagen lettere, og jeg kan sagtens se fidusen.

Forlæng dit netværk

For har du i forvejen et mesh-netværk, er du sandsynligvis godt dækket ind.

De dækker også fint langt ud i haven, men kan trods alt ikke sættes udenfor i al slags vejr.

Det samme gælder, hvis du har et udhus langt nede i haven – her kan de fleste mesh-enheder dække. Men har du en udendørs mesh-enhed, kan den dække den store have og helt ned og længere end redskabsskuret i bunden af haven.

Det handler naturligvis også om hastighed og antal brugere. For er i ofte mange udendørs, vil du kunne gøre alt hvad angår netværk bedre med Outdoo-mesh. Eller det er i hvert fald teorien.

Jeg kan også se løsningen som oplagt til den mindre virksomhed, der måske har spredt sine aktiviteter udendørs. For har du flere bygninger på et mindre areal, vil det give bedre mening at bruge almindelige mesh-enheder i hver bygning.

Enkel opsætning med muligheder

Således er TP Link X-50 Outdoor naturligvis vandtæt – IP65 certificeret.

Der kan naturligvis sættes flere enheder op – hvis du køber flere til den nette sum af 700 kroner stykket. For at fungere som mesh skal det være Deco-kompatible enheder.

X50-Outdoor kan stå frit, sættes på en væg eller hænges på en mast eller lignende via medfølgende spændebånd og beslag.

Den håndterer Wi-Fi 6 og naturligvis både 2,4 GHz og 5 GHz.

Den skulle dække op til 230 kvadratmeter, kan tåle støv, fugt og vibrationer.

Alle disse muligheder har jeg ikke kunnet teste over en længere periode.

Men den har i hvert fald holdt fint til at hænge ude i november måned, som jo har haft rekordnedbør. Så godkendt for vandtæthed.

Denne del klares let,da den 22,5 centimeter høje og 11 centimeter i diameter store enhed er pakket ind i plast. Bunden kan hives af, og her er en gummipakning, hvor du kan tilslutte kabler.

Strøm via POE

Men der er en hage – eller et kabel, om du vil. For selv om her er tale om mesh-enhed, der kan tale med andre mesh-enheder direkte, så skal den jo stadig have strøm.

Det kan klares via 230 volt direkte, men heldigvis også via POE, hvis du trækker kabel fra anden mesh eller din router direkte.

Så du slipper ikke for lidt manuelt arbejde eller at trække kabler, hvis du skal opnå den ekstra dækning.

Har du 230 volt udendørs er det fint, ellers må du gøre som mig– trække et langt ethernet-kabel ud til X50.

Og jo længere kablet trækkes, på længere afstand kan du tilgå dit netværk. Men det er en ringe trøst, da det alt andet lige er et stort arbejde at grave ned, eller lægge, så kablet ikke er i vejen.

Forbindelserne sker i bunden af kassen, der er forsynet med to kraftige gummiflanger, hvor kablerne kan gå ind. Den bløde gummi slutter så tæt, at vand ikke kan trække ind.

Bunden kan dog være mere end almindelig vanskelig at få monteret korrekt – især, hvis du har monteret den på en stang, og du skal arbejde med den uden at kunne vende den på hovedet. Så sæt kablet i, før du hænger den op, hvis muligt.

Det kan mærkes, men…

I mine uvidenskabelige målinger kan jeg sagtens måle, at jeg med udendørs mesh-enheden tilkoblet kan tilgå mit netværk i nabolaget, når jeg går tur i nabolaget.

Der er dog ikke tale om meget lang rækkevidde, men på 50 meter er dækningen tydeligt bedre. Jeg har en anden – indendørs – mesh stående tæt på et vindue, og her kan jeg let nå netværket 10-15 meter væk fra mit hus.

Så der er på alle måder tale om et produkt, der dækker et meget specifikt behov. Og har du det – både som privat, men måske især som mindre virksomhed - giver enheden her i den grad mening.

Har du et større udendørs-område, kan du tilslutte flere enheder og på den måde få udendørs dækning på et større areal.

Så trods god udførsel lander jeg på et gennemsnitligt tre-tal med pil opad. Den gør, hvad den skal, men er ikke unik og kræver trods alt kablet forbindelse på den ene eller anden måde.


Loading ikon