Artikel top billede

(Foto: PCWorld)

Første test: Denne helt nye wunder-CPU vil du have i din næste laptop

Første test af AMD's nye wunder-cpu viser, at den er født uden nogen reelle svagheder.

2024 er i sandheden AI-året – særligt når det gælder hardware, som igennem året har set stadig mere lovende chips, til at drive kunstig intelligens frem.

Her bydes på chips, som er så kompetente, at de snedige algoritmer snart kan køres lokalt i stedet for at skulle forbi en omfattende cloud-infrastruktur, som den der i dag driver ChatGPT eller Microsoft Copilot frem.’

Først så vi Intels Core Ultra processorer, som hurtigt blev overhalet på flere fronter af Qualcomms Snapdragon Elite serie og nu stempler en ny AI-optimeret bejler ind på scenen i form af AMD’s Ryzen AI 300 familie.

I dagens test, som er udarbejdet i samarbejde med Computerworlds søstermedie PCWorld, er det topmodellen med det indviklede navn, Ryzen AI 9 HX 370, som skal vise, hvad det dur til.

En væsentlig opgradering

Det AMD stempler ind med her er ikke bare en velkendt processor, som har fået klasket en AI-chip (kendt som en NPU) på siden.

Her er tale om spritny Zen 5 arkitektur akkompagneret af en ny fremstillingsproces, samt et væsentligt løft i antallet af kerner.

Nu får du i alt 12-kerner, heraf otte strømoptimerede kerner, til at klare de regnemæssige ærter for dig, mens den grafiske del også får en ny arkitektur og en tredjedel flere regneenheder at arbejde med.

Alt sammen meget, meget lovende. Særligt fordi der her teste den stærkeste HX-variant, som får lov til at snurre ekstra hurtigt – og det uden at den nødvendigvis bruger mere strøm, da den er indstillet til at nøjes med 28 watt strømforbrug – noget som selv slanke og lette maskiner kan håndtere.

Med i front

I dagens første test, renderingsbenchmarken Cinebench tager den nye chip teten, når alle regnetråde sættes i sving - omend den kun lander et mulehår foran Intels Core i9-13900H.

Resultatet er måske en kende under Intels nyeste og stærkeste Core 9 Ultra 185H, men den nyder dog godt af et strømniveau på 45 watt.

Den største svaghed optræder når selvsamme tests sættes til alene at anvende sig af en regnekerner ud af de 12 tilgængelige.

Det placerer AMD’s nye processor i midterfeltet, hvor det må se sig overhalet af både Intels, Apples og Qualcomms processorer.

Når det kommer til video-kodning med et program som Handbrake er AI 9 HX med blandt de tre første, om end den bliver overhalet med et mulehår

Måler man ydelse i en mere alsidige opgaver som i benchmark-programmet Procyon Office 365, placerer den nye AMD-CPU sig foran Intels Core 7 Ultra og under Snapdragon X Elite.

Stråler i AI og spil

AMD største forcer ligger dog i den indbyggede AI-chip, som assisteres af den indbyggede grafikchip til at give et væsentligt løft både når det gælder regulære 3D-spil men også AI-drevne opgaver.

Det ses tydeligst når AMD-chippen sættes til at anvende AI-effekter i et billedredigeringsprogram såsom Topaz Gigapixel til at opskalere et foto, hvor både NPU, CPU og GPU arbejder sammen.

Det reducerer bearbejdningstiden fra 228 sekunder i Core I7 modellen til 190 sekunder. Her skal det bemærkes at hvis det alene er CPU’en der løfter læsset, tager udregningen hele 1624 sekunder.

Desuden viser Qualcomms Elite processor sig at døje med overhovedet at få programmet til at fungere – et problem der længe har plaget ARM-baserede CPU’er, der kører Windows.

Her trækker AMD’s chip endnu en kanin op ad hatten ved at være kompatibel med Microsofts krav til Copilot+ maskiner, og giver dermed adgang til at AI-funktionerne afvikles lokalt – noget som Intels chip ikke kan mønstre endnu.

Når gælder spil sætter AMD’s nye processor også baren. I et spil som Cyberpunk 2077 og leveres ganske fornuftige 58 fps, mod 37 fps fra konkurrenter fra Intel og Qualcomm.

I et andet spil som Shadow of the Tomb Raider er der igen mere end rimelige 64 fps der opnås, mens Intel Core Ultra 7 giver 50 fps og Qualcomm Elite X begynder at ligne et slide-show med 30 fps.

Lovende – til trods for uændret forbrug

Lige så afgørende som ydelsen i en laptop er forbruget, da det er det, der i sidste ende bestemmer hvor lang tid maskinen kan fungere, før der skal spejdes efter en stikkontakt.

Her er sammenligningen mellem test-emnerne ikke direkte sammenlignelig, da der er tale om tre forskellige modeller med varierende størrelse skærm og batteri.

Her er den testede Asus Zenbook S 16 handikappet af sin større 16 skærm, men hjulpet på vej af hele 78 Wh batteri, hvor Intel-modellen har 14” OLED og et 75 Wh batteri og Surface Laptop 7 med Elite X processor har en beskeden 13,5” skærm og et endnu mere beskedent 54 Wh batteri.

Fælles for alle tre maskiner er dog, at de kan levere over 10 timers driftstid i den samme benchmark, mens Elite X modellen runder de 12 timer, før det giver op.

Taget i betragtning at AMD’s nyeste processor er i front i ydelse, lægges der op til et spændende efterår for laptops, hvor både AI og spil-fordele kan nydes, mens den generelle ydelse og Windows-kompatibilitet er i top.


Loading ikon