Godmorgen venner
I dag er det mandag 5. august, og vi nærmer os efterhånden det punkt, hvor sommeren begynder at synge på sidste vers.
Her til morgen er det Jacob Wittorff, der har pakket stråhatten, solcremen og rosé-vinen ned, og for første gang efter ferien sidder klar til at give dig morgenens nyhedsoverblik.
Dagens første historier handler om stigende AI-investeringer.
Så massivt har tech-giganterne investeret i AI
Microsoft, Meta (selskabet bag Facebook og Instagram, red.) og Alphabet (Googles moderselskab, red.) brugte ifølge Jyllands-Posten alene i årets første seks måneder 505 milliarder kroner på kapitaludgifter, der hovedsageligt dækker investeringer i nye datacentre, som skal understøtte AI-løsningers enorme tørst efter computerkraft.
Ifølge avisen er det en voldsom vækst sammenlignet med første halvår af 2023, hvor de tre selskaber til sammen brugte 334 milliarder kroner på kapitaludgifter.
Kapitaludgifter er en post, der blandt andet består af udgifter til ejendomme og udstyr, hvilket for it-giganternes vedkommende hovedsageligt er udgifter til at opføre datacentre og indkøbe bekostelige og kraftfulde computerchips.
Mange virksomheder vil investere endnu mere i AI til næste år
Den amerikanske cloud-virksomhed Vultr har gennemført en undersøgelse, der viser, at 88 procent af de amerikanske organisationer, som medvirker i undersøgelsen, planlægger at øge deres investeringer i kunstig intelligens i det kommende år.
Ifølge undersøgelse planlægger 66 procent af virksomhederne enten at bygge deres egne kunstig intelligens-modeller eller at bruge open-soruce alternativer.
Undersøgelsen viser også, at mangel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at 47 procent af virksomhederne vil bruge eksterne partnere til implementering og fastlæggelse af deres AI-strategi. Det er dog kun 15 procent, som vil bruge it-giganter som AWS, Google og Microsoft som partner.
Tyrkiet blokerer for Instagram
Fredag valgte Tyrkiet ifølge nyhedsbureauet Reuters at blokere for adgangen til det sociale medie Instagram.
Det sker efter at de tyrkiske myndigheder har beskyldt platformen for at blokere indlæg med kondolencer i forbindelse med mordet på Hams-lederen Ismail Haniyeh i sidste uge.
“Der er ganske enkelt tale om censur,” siger Fahrettin Altun, kommunikationschef for den tyrkiske President i et opslag på sociale med X, om Instagrams påståede blokering af indlæg om den myrdede Hamas-leder.
It-sikkerhedschef advarer: Rusland kan udnytte det åbne danske samfund
I Danmark er oversigter over søkabler og anden kritisk infrastruktur tilgængelig på internettet, hvilket blandt at skal sikre, at skibstrafikken ikke kommer i kambolage kablerne..
Men Ken Bonefeld, it-sikkerhedschef hos Norlys, advarer i Børsen om, at den danske åbenhed kan misbruges af fremmede magter, der ønsker at føre hybridkrig mod Danmark.
“I virkeligheden hader jeg jo at gøre dig opmærksom på det, for så skriver du om det. Så hvis russerne ikke skulle have opdaget, at der er noget, der hedder DKCPC (Danish Cable Protection Committee red), så får vi da i hvert fald gjort dem opmærksomme på det nu,” siger Ken Bonefeld til Børsen.
DKCPC oplyser til Børsen, at oversigterne over søkabler er vigtig i arbejdet med at undgå ulykker og at myndighederne ikke har givet organisation påbud om at fjerne oversigten over søkabler
Kina vil føre id-system på nettet – kan føre til mere overvågning
De kinesiske myndigheder har fremlagt et udkast til en ny plan, der skal udstyre borgerne med et unikt digitalt id på internettet.
Flere eksperter advarer dog ifølge Berlingske om, at det digitale id sammen med den allerede eksisterende og yderst omfattende overvågning og censur vil give myndighederne adgang til et hidtil uset niveau af overvågning af borgerne.
“Det virkelige formål er at optrappe kontrollen med det enkelte individ online,” skriver juraprofessor Lao Dongyan fra Tsinghua Universitet ifølge Berlingske på det kinesiske sociale medie Weibo.
Tidligere IBM-direktør fylder rundt
Lars Mikkelgaard Jensen, der er tidligere direktør for IBM Danmark, fylder i dag 70 år.
Han er ifølge Børsen uddannet cand.polit. Han blev ansat i IBM Danmark i 1983, og han var dansk landechef i perioden 2004 til 2014.
Siden 2019 har han været bestyrelsesformand for Sydbank
I dag er det 166 år siden, at det første transatlantiske kabel blev etableret
Verdens første transatlantiske telegrafkabel blev etableret 5. august 1858 efter cirka to måneders konstruktion. Det var den amerikanske handelsmand Cyrus West Field, som stod bag etableringen af kablet
Den første kommunikation via kablet fandt sted 16. august 1858, men kablets virkede kun i tre uger før det brød sammen igen. Et nyt og forbedret kabel blev etableret i 1865.