Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Inderligt undskyld til både Arizona og Albertslund - og også (lidt) til Djøf: I'm sorry

Klumme: Da I alle jo er på ferie og dangderer den ved poolen med stråhatten på, har I jo meget bedre tid end normalt til at studere mine skriverier. Så Undskyld-sektionen i denne uge er meget lang og meget omfattende, og jeg siger undskyld til rigtigt mange. Også det undskylder jeg for.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Ah, fredag igen. Solskin igen. Begge dele dog kun i et begrænset tidsrum.

Der sker jo ikke så meget i Danmark i juli, og det hele ser roligt og rimeligt ud, fordi MF’erne og alle de offentligt ansatte er på ferie.

Manglen på aktive lus-i-skindpelsen-folk (LISP-folk?) kan mærkes på den gode måde. På den ene side bidrager LISP-folk jo til BNP-forøgelser hele tiden, men på den anden side er det sgu rart med noget ro og forudsigelighed.

Desværre betyder det også, at mine læsere har bedre tid end normalt til at studere mine skriverier, så Undskyld-sektionen er omfattende i denne uge, idet jeg siger undskyld til Albertslund, Arizona, Skat og DJØF.

Det i sig selv bør jeg jo sige undskyld for.

Men på positiv-siden bringer jeg

- To gode øl-tidender.

- En bevægende beskrivelse af den mest geniale podcast, som jeg har hørt om længe

- Llidt om penible penal-bøder.

- Noget prosa OG poesi om fede og nemme jobs.

- Et lille, lettere useriøst afsnit med overskriften “Fuck NSO Group!”.

- Og et FEDT tip til de kære CfCS vedrørende deres NIS2-lovforslag.

Nårh ja, så ER der også lige et MEGET langt PS om store tasker i anledning af, at det er fredag.

Du kan også lytte til Mogens Nørgaard læse dagens klumme op herunder. Det kan du via boksen. Eller ved at finde den i RSS til din podcast-app eller på Spotify.

Ellers læs videre under boksen...

Det er jeg lidt stolt af, faktisk

Og, og det er jeg vitterligt stolt af, et alenlangt PPS med korte nyheder med hver sit link til en grundig historie, så I simpelthen har SÅ meget ferielæsning at hygge jer med, at I næsten kan holde til næste fredag.

Jeg går ud fra, at I - ligesom jeg - dårligt kan vente med at høre om alle disse ting, så lad os komme i gang.

Øl1: Refsvindinge FTW!
Jeg har lige besøgt Refsvindinge Bryggeri, og jeg kom til at købe tre kasser blandede øl derovre.

Jeg skulle derfor kunne holde mig kørende til sommerferie-start i begyndelsen af august, hvor jeg rejser ud af landet for at dykke i det varme vand.

Refsvindinge har gjort en del for at få nye kunder og lave nogle sjove ting.

De har opført syv hytter, som man kan leje for sølle 500 kroner per person per nat, og den leje inkluderer en rundvisning og rigelig med ølsmagning og alt muligt andet. Hvis man ønsker at leje sengelinned, så koster det 60 kroner ekstra. Hvis man ønsker aftensmad, så koster det 175 kroner oveni.

Alt i alt er det jo fantastisk. Det har været en sådan succes, at der er overtegnet i 2024 og i 2025 i hele udlejningssæsonen fra april til oktober. Man kan blive skrevet op på en aflysningsliste, hvis der skulle være nogen, der aflyser.

Sådan skal en virksomhed køres.

En anden begivenhed på Refsvindinge Bryggeri er deres kommende festival fra 27. juli til 28. juli i år. Den fjerde Hr. Rasmussen, der bryggede øl på bryggeriet, var jo John, der døde i 2020 (de har forresten en øl, hvor der står “Rasmussen+ Rasmussen+Rasmussen+Rasmussen” på etiketten).

Så i stedet for at festivalen hedder for eksempel Sunshine Festival, så hedder den Johnshine-festival. Find den på Facebook. Syrerock og anden musik samt en del gode øl.

Alle, der kan dokumentere, at de hedder John, har gratis øl under hele festivalen.

Jeg kan desværre ikke selv komme til festivalen, da jeg meget hellere vil tømme et meget stort hus i Holbæk. Men jeg kan godt forstå, hvis folk skynder sig at sikre sig adgang til denne festival.

Øl2: Vigtig update om EM-øllen
Jeg har tidligere fortalt, at denne glimrende øl fra Thisted Bryghus var faldet fra 14 til 12 kroner i Rema. Men onsdag så jeg den til 26 kroner i Meny i Skanderborg, og lørdag til 10 i Netto i Måløv. I forgårs stod den til gengæld ét sted i min lokale Rema til 12 kroner og et andet sted i samme butik til 15. Det kalder jeg det frie marked.

Et tip fra allerøverste hylde

Her kommer et hot tip fra en officer med søvnproblemer, hvilket man egentlig godt kan forstå, når man overvejer situationen i Forsvaret for tiden.

Han skrev til mig: “Forsvaret kører på den sidste lænsepumpe og venter på alle de lovede milliarder, så vi kan komme i gang med restaureringen”... og så gav han mig den (hold vejret…):

Bedste podcast-idé EVER

Når man har søvnproblemer, kan man da lytte til noget radio, og officeren har fundet ud af, at Radio4 har et midnatsprogram, der er helt genialt: Det hedder A til Z, og det består i sin enkelhed af, at man læser højt fra Salmonsens Konversationsleksikon, der vel er 100 år gammelt.

De er på episode 66 af A til Z, og de er nået til ordet "bank." GPT-4o mente, at man med rimelighed kunne sige, at ordet “bank” var omkring 1/10 inde i leksikonet, så det nok krævede 660 episoder i alt.

Det er et fantastisk program både for folk, der bare gerne vil lære noget nyt, mens de kører gennem landet midt om natten, og for folk, der har svært ved at falde i søvn.

En hjertelig tak til den søvnløse officer. Jeg håber for ham, at De Hjerteløses og De Ligeglades kombinationen af speeder og håndbremse overfor Forsvaret snart stopper. Den kombination får jo bare en bil til at køre rundt i små cirkler, alt imens det lugter dårligt.

Den HELT store omgang UNDSKYLD - begynd

Undskyld til Albertslund

Skiltet sagde “Offer for Forsøgs-Byggeri”. Med bindestreg. Altså ikke i to ord, som jeg skrev. Min fejl. Tak til O og undskyld til Albertslund!

Undskyld til Arizona

Øv! Historien om JATO-på-bil har vist sig at være opdigtet. Det burde jeg selvfølgelig have checket, før jeg skrev om det, i stedet for at konfabulere som en anden AI. Tak til P for at påpege det og sende mig dette link. Og undskyld til Arizona.

Undskyld til Skat

Læser M skrev, på grund af min historie om Poul Fab og hans forsøg på at beregne sin skat, om en eks-kæreste, der faktisk var i stand til at regne sin skat ud nøjagtigt, og da jeg ved, at M og eks’en begge arbejdede i et revisionsfirma dengang i 1990’erne, må jeg tro på historien. Så undskyld til Skat!

Undskyld til DJØF(!)

Jeg skulle have checket med ChatGPT, før jeg skrev om djöflar i sidste uge. “Ordet "djöflar" er ikke svensk, men islandsk og betyder "djævle" eller "dæmoner" på dansk.

Det er flertalsformen af "djöfull," som betyder "djævel." Ordet bruges ofte i religiøs og mytologisk sammenhæng for at beskrive onde åndelige væsener.” Tak til K for at være vaks ved havelågen. Undskyld DJØF og undskyld Sverige.

Den HELT store omgang UNDSKYLD - slut!

AIAiai - tre korte nyheder

1) Gartner ser AI som en ekstraskat. For en almindelig person, der får 25-45K om måneden, er 175 kroner egentlig ikke den store skat.

Men vil man lave de store løsninger, de store projekter og i det hele taget øge IT-budgettet som sædvanligt, år efter år, så kan man da hurtigt få brændt en masse milliarder af på AI-projekter drømt op rundt om en whiteboard.

For alle os andre, der bare bruger det som vores gode ven og hjælper, går det nok altsammen og jeg kan kun glæde mig til at høre, hvilke mærkelige ord og begreber Gartner opdyrker og -digter til næste års symposium i Barcelona.

2) Visma elsker AI og har lavet et forvirrende flow ift. innovation i stedet for et (eksisterende) forvirrende flow, fordi det egentlig er meget nemt at lave noget med AI, hvis man bare bruger almindelig, sund fornuft. Men det kan man jo ikke bare skrive - det skal laves om til en masse ord og sniksnak. Måske har de brugt AI til at blæse noget simpelt op til en masse?

3) Island, Jersey, Macao og Liechtenstein har hurtigere internet end Danmark. Alle andre er langsommere. Hvis nogen kan lave en sjov kombi af forbogstaverne IJMLD lytter jeg gerne. DJIMaL?

PenalPenibel: De onde NIS2-bøder
Der findes bøder man bare selv er skyld i og selv skal betale.

Jeg nævner i flæng den fartbøde, som Sonja fik for nogen tid siden.

Der findes også bøder, som man måske er personligt skyld i, men hvor Danske Bank betaler det for én, fordi man jo er direktør dér og aldrig nogensinde forstod, hvorfor der pludselig igen var overskud i biksen udelukkende takket være nogle kæmpesummer, der strømmede gennem én filial i Letland.

Når en bøde (det vil sige penge) skal betales, kaldes det generelt for en penal bøde. Man må elske jurister.

Men se, det rygte jeg hørte fra en ven, der altid plejer at have ret, og som havde hørt det fra en skrap advokat, var, at visse penale bøder i forhold til NIS2 var af en sådan art, at de chefer/ansvarlige, der ikke har passet deres arbejde, kan idømmes penale bøder, som de SELV skal betale, det vil sige, at deres virksomhed IKKE må betale dem for dem.

Jeg venter stadig på bekræftelse af dette, men det KUNNE jo være, at en penal bøde, der skal betales personligt, ville sætte den sædvanlige ledelse, der ikke gider interessere sig for den slags ting, i en penibel situation, når de opdager, at de enten skal betale en hel del af egen lomme - eller ryge i fængsel - for ikke at passe deres arbejde (there’s a first for everything, som man siger).

Jeg venter spændt på en afklaring. Hvis I ved noget, så skriv til mogensxy@gmail.com.

De fede, nemme jobs

Nogle har for nyligt tænkt over, hvor vidt man egentlig kan drive det uden en uddannelse, og specielt da hvor meget sådanne nogle ikke-akademiske halunker kan tjene.

Computerworld bemærkede, at seks ud af Top 10 var it-jobs. Her er Top-9 (fordi jeg ikke kunne læse det hele):

Systemanalytiker

  1. Softwareudvikling
  2. Rådgivning indenfor finans, forsikring og investering
  3. Forsikringsarbejde
  4. Andet arbejde med software (test, QA)
  5. Systemadministration
  6. Reklame & marketing
  7. Salg
  8. Teknikerarbejde indenfor byggeri og anlæg
  9. (Kunne jeg desværre ikke læse)
Det er jo dejligt med en masse vellønnede jobs i it, og jeg føler trang til et lille digt:

Alle kan få en chance/
i vores IT-branche.

Men dertil skal man lige huske de mange, der har en uddannelse uden skygge af relevans for it-branchen, og så begynder man måske at ane nogle årsager til, at branchen er populær OG at nogle ganske få it-projekter ikke går så godt…

Vi blander skæg og snot/
Så ikke alt går godt/
Men vi er brede og vi favner/
Og i meget mærkelige situationer vi ofte havner.

Fuck NSO Group

Pegasus laver ballade igen. Helt ærligt: Kan Israel ikke snart få styr på de idioter, så de ikke sælger deres lort til alle mulige monbobongo-folk og -regimer? Det er ikke et demokrati værdigt at huse sådan nogle fjolser.

NIS2

Sidste fredag gjorde jeg måske lidt grin med DJØF’erne i Centeret, der var forsinkede og derefter MEGET forsinkede, med NIS2-lovforslaget, for at de da bare havde kunnet bruge GPT-4o til at oversætte skidtet fra engelsk til dansk og komme videre med deres liv.

Well, C sendte mig dette link. Det viser sig, at NIS2 allerede er oversat fra og til alle sprog inden for EU, og tilmed i tre formater.

C morer sig, og skriver:

“Hvad kan vi konkludere på baggrund af det? Er der nogle djöflar som er langsommere (på indersiden) end andre? NIS2 er allerede oversat til alle europæiske sprog. Så det er jo dumt at det danske embedsværk ikke bare har taget den danske EU udgave og implementeret som dansk lov… kan det være at embedsværket mener de er kloge ved at bruge endnu flere djöflar ressourcer, så der skal ansættes flere i staten?”

Det var så det og det var næsten det hele, som Snapshot næsten sang til Melodi Grand Prix i 1983. Hvis der er ENDNU mere jeg skal undskylde for, så skriv det til mig på mogensxy@gmail.com, og hvis ikke, så kan I jo bare læse videre om store tasker i PS’et og læse fantastiske artikler i PPS’et. God weekend og skål!

PS: Store tasker
En af de store succeser i Miracle-tiden var de tasker, som vi fik produceret af et engelsk firma kaldet CQC nede i Barnstaple.

Det begyndte med, at jeg, som overvægtig direktør og derfor lettere anstrengt, på en vandretur med et militært marchhold spurgte oberstløjtnanten, der gik i spidsen for holdet, hvordan jeg kunne få lavet en civil version af de store, ret fede tasker, som forsvaret udleverede.

Han købte dem nemlig ind til Forsvaret, så han måtte da vide det.

Hans svar var nej, nej og nej. Og nej.

Det var ligegyldigt, hvad jeg prøvede, så var svaret bare nej. Problemet var som sagt, at denne oberstløjtnant rent faktisk var ansvarlig for at få lavet disse tasker, plus mange andre ting, som danske soldater bare ting med og i. Han var The GoTo Guy.

Nå, på et tidspunkt blev han så træt af at høre på mig, at han sagde “Så ring dog til Mike!”.

Jeg fik nummeret til Mike fra CQC og ringede til ham i hans domicil, og firmaets domicil i øvrigt, i Barnstable.

Mike sagde nej, nej, og nej.

På et tidspunkt i samtalen nævnte jeg, at vi, det vil sige Miracle, havde et mikrobryggeri. Så blev der en pause i telefonen, og så sagde Mike: “Hvorfor sagde du ikke det med det samme?”

Og fra da af var Mike og hans meddirektør bedste venner med mig og min meddirektør.

De kom på besøg for at se vores mikrobryggeri, og vi blev hurtigt enige om, at de skulle lave nogle gode og forskellige tasker til vores folk i Miracle.

Den første taske, vi fik lavet, var en kopi af den meget store taske, som Forsvaret udleverede til folk, så de for eksempel kunne fragte deres våben rundt i tog og bus, uden at det stak frem.

Vi døbte den The Body Bag. Men så sent som for nogle få uger siden hørte jeg fra en tidligere medarbejder, at han stadigvæk brugte disse tasker til alt muligt, og jeg kan tilføje, at jeg også stadigvæk bruger dem, nu 15+ år senere.

De er i en fremragende kvalitet. Vi fik dem nemlig lavet i sort, såkaldt ballistisk, nylon, som er et fedt materiale til tasker.

Jeg kan også huske, at jeg bad Mike om at få skrevet firmanavnet Miracle på taskerne, og han sagde, og jeg citerer, “Mogens! Hære rundt om i verden, de har altså ikke logoer på deres tasker!”

Nå, men han fandt et lokalt firma, der kunne sy logoer på for en 20’er. Alt i alt endte vi med at betale en meget fin pris for nogle helt fantastiske tasker.

Vi fik også lavet en sportstaske, som nogle af de kvindelige medarbejdere i Miracle ønskede sig, og der insisterede jeg på, at alle lynlåse skulle være af typen YKK nr. 10, som er den eneste lynlås i verden, der aldrig jammer og aldrig går i stykker.

CQC erklærede, at den taske havde verdensrekorden i YKK 10-lynlåse.

Der var også den fantastiske rygsæk, som min ven Senior (Jæger 23) erklærede var den bedste, som han nogensinde havde ejet. Jeg bruger den stadig.

Og så fik vi lavet en pc-taske, som en trainee hos firmaet i Barnstaple fik lov til at designe fra bunden af.

Han gik helt amok, og lavede den mest fantastiske og vilde pc-taske, der nogensinde er set i menneskehedens historie.

Jeg tvivler på, at andre civilisationer, når vi engang finder dem, har noget, der kan måle sig med den.

Forleden fandt jeg en af disse pc-tasker i mine gemmer, og jeg skal ikke bruge den, så derfor vil jeg bruge den som gevinst i en konkurrence.

Tasken er i rigtig god stand, og den er klar til at få en ny ejer.

Men hvad skal konkurrencen gå ud på? Forslag modtages på mogensxy@gmail.com.

PPS: Sommerferielæsning (alt er hacket)
1) Et halvt års opkald og SMS’er fra alle AT&T’s kunder i 2022 er blevet lækket.

Kun meta-data, ikke selve opkaldene eller selve SMS-teksterne. Og ingen FaceTime/WhatsApp/iMessage, da det kører som data.

Meeen - det vil jo kunne afsløre, hvilke politikere, der har ringet til hvilke journalister og hvilke lobbyister, der har ringet til hvilke politikere, så det er interessant nok. Og igen-igen var det via en svaghed hos cloud-leverandøren Snowflake, der efterhånden har så mange lortesager på halsen, at de kan dø af det.

Deres sikkerhed er flakey. LINK, FILING

2) Et ransomware-angreb i Indonesien lagde det meste af regeringen ned. LINK 1 , LINK

3) Og så har én eller andet reverse-engineered Ticketmaster’s algoritme, så de nu selv kan trykke billetter til alt muligt. LINK

4) Goldman Sachs har kigget på, hvor mange penge, der postes i AI, og hvor lidt firmaerne tjener på det.

De regner med, at det vil tage 10 år, før rigtigt givtige applikationer bliver bygget, og at det meste af indtjeningen til den tid vil skyldes besparelser fremfor nye indtægtskilder.

Der er gode eksempler på, at totalt revolutionerende tech kan producere præcist ingen som helst profit… LINK

5) At regulere AI ved at regulere LLM-modellerne er som at forsøge at stoppe finansiel svindel ved at regulere regneark.

Andrew Ng, en pioner indenfor ML, synes ikke om Californias foreslåede lov om at regulere LLM’er.

For mig personligt er det mystisk, at man kan regulere noget, som ingen aner hvad vil blive, men det har på den anden side aldrig stoppet DJØF’ere eller politikere eller kombinationen heraf. LINK

6) Er Generativ AI virkelig “smart”/”klog” eller ser det bare sådan ud? Det ser ud til, at ChatGPT ihvertfald er MEGET bedre til at løse kode-udfordringer, som den har set eksempler på under sin træning… LINK

7) Amerikanske læger bruger nu LLM’er til at diskutere med forsikringstagere - og uden tvivl omvendt. LINK

8) For snart mange år siden opdagede vi ved et sikkerhedsarrangement i min store stue på Nytorv, at alle deltagerne, selv dem, der hader Apple og elsker Android, havde iPhones af sikkerhedsmæssige årsager. Well, Microsoft har beordret deres folk i Kina til at bruge iPhones frem for Android af samme grund. Ja, der ER fordele ved at eje hele stakken i en teknologi. LINK

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.