Artikel top billede

(Foto: Anthony Quintano.)

Mark Zuckerberg og Facebook sagsøger det europæiske datatilsyn: Vil have ændret central afgørelse

Facebook-ejeren lægger sag an mod det europæiske datatilsyn for at annullere en beslutning fra myndigheden.

Meta har valgt at lægge sag en mod det europæiske datatilsyn European Data Protection Board (EDPB).

Meta, som er selskabet bag Facebook, Instagram, Whatsapp og Threads, ønsker, at retten skal annullere en beslutning fra EDPB, som omhandler brugeres accept af cookies eller betaling som alternativ.

Det fremgår af retsdokumentet

EDPB’s beslutning betyder, at Meta ikke kan benytte brugeres data til annoncering uden direkte samtykke.

Metas såkaldte "Pay or Okay"-metode, hvor brugere enten kan betale penge eller fortsætte, blev ikke set som et validt og frit samtykke.

”I de fleste tilfælde vil det ikke være muligt for store onlineplatforme at overholde kravene til gyldigt samtykke, hvis de kun konfronterer brugerne med et binært valg mellem at give samtykke til behandling af personoplysninger til adfærdsbaserede reklameformål og at betale et gebyr,” skriver EDPB i sin afgørelse.

Dette vakte ikke just tilfredshed hos Meta, som nu lægger sag an gennem sit irske hovedsæde, Meta Platforms Ireland Ltd.

Metas formål med sagen er følgende tre punkter.

  • At annullere EDPB’s udtalelse og beslutning om ’Pay or Okay’-modeller.

  • At EDPB skal kompensere Meta for det tab, beslutningen har forvoldt.

  • At EDPB skal betale sagens omkostninger.

Manden bag er utilfreds

Retssagen vækker en særlig irritation hos jurist og privatlivs-aktivist Max Schrems, som gennem sin organisation NOYB stod bag klagen over Metas ’Pay or Okay’-model, som i sidste ende førte til afgørelsen fra EDPB.

Han beskylder Meta for blot at ville chikanere EDPB og bruge myndighedens tid og penge, så der ikke er ressourcer til at håndtere sager.

"Meta sagsøger Det Europæiske Databeskyttelsesråd for "kompensation" fra en ikke-bindende EDPB-udtalelse om "pay or okay", der nævner Meta én gang i en fodnote, der henviser til EU-Domstolens sag 'Meta/Bundeskartellamt'," skriver Schrems på LinkedIn.

Det er langt fra første gang Meta og EU er i kamp. Senest har det været over privatlivs-problemer med Metas nye AI-funktioner, som skulle trænes på Facebook-brugeres data, hvilket EU ikke ønskede.

Og sidste år var Meta faktisk tæt på at forlade EU – altså helt praktisk lukke Facebook og Instagram grundet problemer grundlaget for dataoverførsler mellem EU og USA.

Dette problem blev dog løst, da EU og USA indgik en dataoverførselsaftale.

Find retsdokumentet i sagen mellem Meta og EDPB her.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering