Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Det svenske datatilsyn sagsøgt for ikke at tage klager alvorligt

Det svenske datatilsyn skal for retten.

Nabolandet Sverige må se sit datatilsyn blive slæbt i retten af privacy-aktivisten Max Schrems og hans organisation NOYB.

Det sker, fordi Schrems og NOYB mener, at det svenske datatilsyn Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) behandler klager korrekt.

"Selv efter en dom fra Sveriges højeste forvaltningsdomstol videresender IMY ofte bare en klage til den virksomhed, der ulovligt behandler personoplysninger - og afslutter derefter straks sagen uden at efterforske," skriver NOYB i en meddelelse.

Ifølge NOYB skal databeskyttelsesmyndigheder ikke blot behandle enhver klage, men også afhjælpe situationen.

“Seks år efter indførelsen af ​​GDPR ser vi fortsat myndigheder, der handler, som om de kan vælge og vrage, om borgerne får håndhævet deres rettigheder. EU-lovgivningen kræver, at enhver klage skal undersøges, og enhver GDPR-overtrædelse skal afhjælpes. IMY ser ud til at glemme, at det er en håndhævelsesmyndighed,” udtaler Max Schrems og fortsætter:

”EU-Domstolen har klart udtalt, at enhver national databeskyttelsesmyndighed fuldt ud skal undersøge klager og tage de nødvendige skridt for at stoppe krænkelsen. Der er ingen grund til, at folk i Sverige ikke skal have samme rettigheder som alle andre i EU.”

Derfor har NOYB nu indgivet en appel til den svenske domstol Kammarrätten i Stockholm for at sikre, at alle klager behandles korrekt.

”Om nødvendigt vil vi tage dette spørgsmål tilbage til Domstolen igen, men vi forventer, at de svenske domstole følger EU-lovgivningen og sikrer, at IMY gør sit arbejde,” afslutter Schrems.