Dine opslag, billeder, videoer og alt, du nogensinde har delt på din Facebook-profil, kan blive brugt til at træne Metas AI-teknologier, efter selskabet har annonceret ændringer i sin privatlivspolitik, der træder i kraft 26. juni.
Og det kræver ikke samtykke fra brugerne, hvilket kan være i strid med EU's regler for beskyttelse af personlige oplysninger.
Derfor opfordrer interesseorganisationen NOYB (none of your business) EU’s vagthunde for privatlivets fred til at handle omgående for at standse Metas kommende ændringer.
Helt konkret beder NOYB databeskyttelsesmyndighederne i de 11 lande, Østrig, Belgien, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Irland, Holland, Norge, Polen og Spanien, om at iværksætte en hasteprocedure på grund af de forestående ændringer.
Meta har påberåbt sig en legitim interesse i at bruge brugernes data til at træne og udvikle sine generative AI-modeller og andre AI-værktøjer, som kan deles med tredjeparter.
NOYB-grundlægger Max Schrems siger i en udtalelse til Reuters, at Europas øverste domstol allerede har taget stilling til spørgsmålet i 2021.
”EU-Domstolen har allerede gjort det klart, at Meta ikke har nogen ‘legitim interesse’ i at tilsidesætte brugernes ret til databeskyttelse, når det drejer sig om reklamer,” siger Max Schrems.
"Alligevel forsøger virksomheden at bruge de samme argumenter i forbindelse med træning af udefineret ‘AI-teknologi’. Det ser ud til, at Meta endnu en gang åbenlyst ignorerer EU-Domstolens domme,” fortsætter Schrems.
Han tilføjer, at de kommende ændringer i Metasprivatlivspolitik er ekstremt komplicerede for brugerne at fravælge:
"At flytte ansvaret over på brugeren er helt absurd. Loven kræver, at Meta får et opt-in-samtykke, ikke en skjult og vildledende opt-out-formular. Hvis Meta vil bruge dine data, er de nødt til at bede om din tilladelse. I stedet får de brugerne til at tigge om at blive udelukket," udtaler Max Schrems.
NOYB har allerede indgivet flere klager mod Meta og andre big tech-selskaber over påståede overtrædelser af EU's generelle databeskyttelsesforordning (GDPR), som truer med bøder på op til 4 procent af en virksomheds samlede globale omsætning for overtrædelser.