Den kinesiske ejer af TikTok, ByteDance, vil ikke underlægges reglerne i EU’s nye internet-regulerende lov, Digital Market Acts, hvor selskabet er blevet udråbt til såkaldte gatekeeper.
Gatekeeperne er EU’s betegnelse for de tech-selskaber, der er så store, at de via kontrollen over deres internet-baserede platforme spiller en afgørende rolle i adgangen til data, apps og den slags.
ByteDance har gjort vrøvl over udnævnelsen, og selskabet indbragte allerede i efteråret udnævnelsen til gatekeeper for EU-domstolen.
Domstolen har nu truffet sin afgørelse: TikTok er og bliver en gatekeeper.
ByteDance har ellers argumenteret med, at udnævnelsen af TikTok som gatekeeper underminerer hele ideen med DMA - nemlig at vriste dominansen ud af hænderne på de store og magtfulde it-selskaber.
For TikTok er ifølge ByteDance en af de små tech-spillere, som DMA netop skulle bane vejen for.
EU’s kriterier for at blive regnet for en ‘gatekeeper’ er, at platformen i EU har mere end 45 millioner aktive brugere om måneden samt en markedsværdi på mindst 75 milliarder euro.
Listen over gatekeepere består af en række store tjenester leveret af de store big tech-selskaber, herunder Amazon, kinesiske ByteDance (TikTok), Alphabet (Google), Meta (Facebook, Instagram og WhatsApp), Apple og Microsoft.
Reuters skriver, at EU-Domstolens mener, at ByteDance ikke med substans har underbygget sine argumenter i sagen.
“EU-Kommissionen har været i sin fulde ret til at udnævne ByteDance til gatekeeper,” lyder det fra domstolen.
Ifølge afgørelsen lever TikTok til fulde op til alle de opsatte grænseværdier for at blive underlagt DMA - herunder markedsværdi, udbredelse, antallet af brugere i EU og flere andre ting.
Gatekeeperne tvinges blandt andet til at give adgang til apps fra tredjepart på deres platforme og app stores, ligesom loven vil sikre, at det bliver nemmere for brugerne at skifte mellem apps.
ByteDance har nu mulighed for at anke dommen til EU’s højesteret.