Webkameraer er ikke så hotte, som dengang covid-pandemien vendte op og ned på alverdens mødeaktiviteter. Men derfor står udviklingen ikke stille.
Computerworld tester to webcams med spændende features: Face-ID og streamer-værktøjer.
De er begge fra Sandberg, og priserne er ikke afskrækkende – omkring 500 kroner online.
Har du lyst til at læse mere om at vælge det rigtige webkamera til netop din situation – og hvordan Computerworld tester den slags værktøj, så klik på dette link:
Adgangskontrol med ansigtsgenkendelse
Hvis du synes, at en firecifret PIN-kode er for svag som adgangskontrol til at logge ind på en Windows-computer, er det især på laptops – ligesom på smartphones – almindeligt med en fingeraftrykslæser.
Sådan et lille sensorfelt anses for en rimeligt sikker garanti for, at ingen andre end du kan logge sig ind på din egen enhed.
Men dit ansigt er lige så unikt som et af dine fingeraftryk, så hvorfor ikke også bruge det uundværlige webkamera som nøgle til din computer og slå to fluer med ét smæk. Sådan har de måske tænkt hos tilbehørsspecialisterne Sandberg, hvis Face-ID Webcam 2 er udstyret med teknologi til ansigtsgenkendelse og er kompatibelt med Windows Hello.
Så skal du blot sætte dig foran skærmen for at logge ind på din desktop- eller laptop-computer. Samtidig får du et fornuftigt webkamera med FHD (1080p) opløsning til dine videomøder. Alt sammen til en vejledende pris på 669 kroner – og omkring 500 kroner i flere onlinebutikker.
Et ekstra kamera til Face-ID
Til ansigtsgenkendelse har Sandberg valgt en relativt kompliceret konstruktion, hvor en kombination af en infrarød lyskilde og et særligt objektiv bruges til scanning af dit ansigt og registrering af en række punkter, som gør det unikt – og kan genkendes af Windows Hello.
Opsætningen af Windows Hello er på papiret ganske enkel: Højreklik på Start-knappen, vælg ”Indstillinger”, vælg ”Konti”, rul langt ned til ”Indstillinger for logon”, klik på ”Ansigtsgenkendelse (Windows Hello)”, klik på ”Konfigurer” og følg anvisningerne på skærmen. Kameraet kræver ikke nogen driver.
Selv om webkameraet har sin egen infrarøde lyskilde, skal dit ansigt være godt belyst under dataindsamlingen. Der sker ikke noget, hvis skærmen blot viser nogle prikker på dit ansigt. Først når rammen omkring det bliver blå og ”kører rundt” i urets retning, indsamler kameraet de nødvendige data.
Derefter er det nemt nok. Så længe du sidder ved skærmen, mens computeren starter eller genstarter, virker teknikken upåklageligt. Processen tager dog lidt længere tid end med normal start og indtastning af PIN-kode.
Hvor sikker kan du så være på, at kun du kan komme ind i din egen computer? Det afhænger af… Hvis kameraet er frakoblet eller blot ikke lige kan genkende dit ansigt, skifter computeren automatisk til logon ved brug af PIN-kode, og hvis en anden kender den, er du slet ikke sikker.
Jeg kan forestille mig, at logon med Face-ID kan være smart i et storrumskontor. Hvis du under ”Skærm og slumretilstand” sætter skærmen til at slukke efter forholdsvis kort tid uden aktivitet, for eksempel et minut eller to, bliver det sværere for nysgerrige sjæle at se, hvad du har gang i. Og når du igen er klar ved skærmen og flytter musen, er du på igen med det samme.
Gedigent webkamera med lang snor
Det er fint, at Sandberg inkluderer et aftageligt, to meter langt (der står 1,5 meter på pakken), kabel med USB-C-stik til kameraet og USB-A i den anden ende. Længden er mere end rigelig til en laptop og rækker også, hvis din arbejdsplads er indrettet med skærm(e) på bordet og en desktop på gulvet.
Selve kameraet kommer i tidens dominerende chokoladebar-design, pænt forarbejdet, og med den samme type holder, som de fleste andre også bruger, hvor der er et stativgevind i bundpladen. Objektiverne kan blændes mekanisk ved hjælp af en lille skyder på oversiden af kamerahuset.
Som nævnt er videoopløsningen Full HD (1.920 x 1.080 pixel eller 1080p) med en billedfrekvens på 30 Hz. Objektivets synsvinkel er 80 grader vandret, hvad der svarer til 20 millimeter vidvinkel og passer til en afstand på en halv meter – typisk ved skærmarbejde.
Som webkamera fungerer Face-ID Webcam 2 glimrende – prisen taget i betragtning. Du behøver ikke opføre dig som en statue, når du bruger det til videomøder. Kameraets ansigtssporing (Face Tracking) holder godt fast i dig, selv om bevæger dig, og autofokus-funktionen gør præcis, hvad den skal.
Webkameraets mikrofon har jeg testet ved hjælp af min Acer-laptop og Mic Test-appen, som er tilgængelig fra webcamtests.com. Testen foregår ved, at man taler ved almindeligt niveau i sin normale position i forhold til kameraet.
Selv gennem den bærbares mikroskopiske højttalere er taleforståeligheden i orden, og jeg kan have mit hi-fi-anlæg kørende med (dæmpet) underholdning i kontoret, uden at musikken kommer med på optagelsen. Støjundertrykkelsen er udmærket.
Konklusion
Sandberg Face-ID Webcam 2 er et fornuftigt webkamera, der byder på video- og audiooptagelse i en meget mere tilfredsstillende kvalitet end det indbyggede kamera i en typisk laptop.
Det unikke købsargument – logon med den indbyggede ansigtsgenkendelse – fungerer godt, men det samme kan siges om en PIN-kode eller en fingeraftrykslæser.
Schweizerkniv til en kommende influencer
Til prisen har Sandbergs Streamer USB Webcam Pro Elite nok den længste udstyrsliste, som jeg til dato har set på et lille webkamera.
For 699 kroner (vejledende, omkring 500 kroner online) får du blandt andet fjernbetjening, ePTZ (digital Pan, Tilt, Zoom), 2K-videoopløsning, stereolyd med dobbelt støjreduktion og tre lysfunktioner.
Producenten anbefaler webkameraet til både streaming, gaming og videosamtaler.
Fjernbetjent
En lille trådløs fjernbetjening er ikke det standardtilbehør, der oftest ledsager et webkamera. Sådan en enhed skal jo alligevel bruges sammen med en computer, og så kan man vel lige så godt skrive en app og styre det hele på skærmen og/eller med en smartphone?
Ikke her. Dette webkamera fungerer uden installation af en driver, og når det bruges sammen med Teams eller Zoom, overtager denne app styringen, og det er slet ikke nok til at udnytte kameraets faciliteter.
Efter min mening er den mest spændende egenskab ved kameraet dets ePTZ-egenskaber.
Oversat til dansk betyder det, at du – uden at bevæge kameraet – kan panorere (P), tilte (T) og zoome (Z).
Det kan lade sig gøre, fordi Sandberg udnytter den forholdsvis lave 2K-opløsning til at vise et udsnit af, hvad billedsensoren opfanger. Du starter med at zoome ind, så du kun bruger en del af sensorens billedpunkter. Derefter kan du panorere til venstre eller højre og tilte op eller ned. Alt dette styres med fjernbetjeningens zoom- og piletaster.
Blandt de andre funktioner på fjernbetjeningen er skift mellem automatisk og manuel fokusering samt makro til næroptagelser.
Nærbetjening
Til både produkter og portrætter er det smart at kunne vælge lysfordeling – lige forfra eller fra den ene eller anden side – og lysstyrke.
Dette foregår manuelt med den riflede ring omkring objektivet. Ydermere kan du sætte lysets farvetemperatur til Cool white, Warm white eller Light yellow (meget varm). Til det formål er der et touch-felt bag på kameraet, som i dårligt lys ligner et støbemærke. En eftertanke hos designerne?
Efter min mening er ringlyset for kraftigt og distraherende at se direkte ind i, når jeg deltager i et videomøde. Til gengæld er det godt til præsentation af produkter.
2K-videoopløsningen (1440p) giver en mindre forbedring af billedets skarphed i forhold til FHD (1080p). I nogle situationer kan det give en gevinst at nøjes med 1080p, fordi det tillader brug af en billedfrekvens på 60 fps, så motiver i bevægelse kommer til at stå skarpere på skærmen.
Webkameraets mikrofonsystem har jeg testet på samme måde som beskrevet overfor. I mine ører er lydkvaliteten lidt kedelig eller fraværende, men det hjælper at tale direkte til kameraet og måske hæve stemmen lidt. Støjreduktionen er jeg mindre imponeret over, for det virker, som om mikrofonen nærmest støvsuger rummet for støjkilder, der kan forstyrre optagelsen.
Konklusion
Sandberg Streamer USB Webcam Pro Elite er et webkamera, der kan en hel masse – og ikke gør det hele lige godt. Selve videokameraet er den bedste del af enheden, mens lyden er mindre imponerende.
Brugerfladen med en kombination af fysiske knapper og en fjernbetjening plus en primitiv manual kan virke lidt afskrækkende, men er du frisk på at eksperimentere, får du influencer-værktøj for alle pengene.