Artikel top billede

Robotstøvsugeren har en pænt stor base, da den har to tanke til vand øverst. Den har sensor i toppen, samt flere hele vejen rundt, til at mappe og undgå objekter. Hele fronten fjedrer, så den ikke vælter ting, den skulle støde ind i. (Foto: Roborock PR)

Test: Så rent bliver der, når du lader kunstig intelligens styre støvsuger og moppespand omkring i hjemmet

Denne nye robotstøvsuger kan både støvsuge og vaske gulv, som så mange andre. Men nu tages der mere avanceret computerteknologi i brug for at sikre, at støvsugeren selv kan regne ud, hvor der skal rengøres. Det hele udrettes endda til en fair pris.

Robotstøvsugere og kombinerede mopperobotter er kommet for at blive. Der er mange på markedet, og de er efterhånden blevet ret effektive.

En af de største spillere på dette markedet, Roborock, løfter barren ved at satse på kunstig intelligens i deres nye Qrevo S.

I praksis fungererer den ved at kortlægge dit hjem på ret snedig vis - noget, som kun få andre kan matche.

Det der dog i tidens ånd bliver kaldt AI er dog her en logaritme, der er i stand til at huske og lære.

Det er der ikke noget nyt i – hverken i denne robot eller så mange andre, der markedsfører sig med AI. Men det er en helt anden historie.

Intelligent 3D kortlægning

Modellen her benytter teknologi, som kaldes for PreciSense Lidar og Reactive Tech Obstacle Avoidance.

I min optik er det nogle indviklede termer, der dækker over, at den har sensorer og følere – både optiske og mekaniske – der sikrer, at den undgår objekter.

Det er imidlertid en opgave, der klares på fremragende vis.

På fronten finder man en fjedrende anordning, der betyder, at den kan komme helt tæt på eventuel løsøre uden at disse væltes.

Så Ming-vasen er nogenlunde sikret, selv om du skulle du have en sådan en stående på stuegulvet.

Den gode nyhed er, at gulvene samtidig er rene, og at katten ikke er død eller løbet hylende hjemmefra, når Qrevo S RR0829 har været i krig.

En anden god nyhed er også at prisen er 4.899 kroner, hvilket er behersket i forhold til modeller med tilsvarende evner.

Godt er også, at den larmer mindre end mange konkurrenter og meget let kan sættes til at køre i tidsrum, hvor du ikke er hjemme.

Det sidste kan de fleste, men støjen er alt andet lige imponerende lav.

Det er dog dens intelligens og de tilhørende sensorer, der imponerer mest.

Det er her, at den tager et spring i forhold til mange konkurrenter. Den mapper stuen og zonerne ret effektivt, og den gør det i første forsøg.

Selv når der flyttes større ting, finder den hurtigt ud af det. Igen, er det noget du kan finde tilsvarende hos konkurrenterne, men her går det bare hurtigere og bedre end de – efterhånden mange, jeg har prøvet.

Selve scanningen – mapningen, som robotstøvsuger ”folket” kalder det – er ægte 3D. Det kan ses på genstande, såsom stole, hvor den beviser, at den i den grad kan finde vejen rundt om et stoleben.

Enkel opsætning med mange muligheder

Alt styres naturligvis af en app, og den gør det let at sætte zoner op, fortælle hvad du vil – og hertil naturligvis også et skema, så den kan køre på bestemte tider af døgnet.

Her fortæller du også, om du ønsker støvsugning, gulvvask eller begge dele.

Det fine ved appen er, at den som udgangspunkt er uhyre enkel at bruge. At indstille zoner, tidsrammer og så videre, klares på under et minut, første gang du bruger den.

Men dykker du et skridt længere ned, kan du bede den om specifikke opgaver, specificere områder med mere.

Det hele kan naturligvis fjernbetjenes – også når du ikke er hjemme.

Fysisk stor, men effektiv

Den medfølgende dock er fysisk stor, da den indeholder to tanke – en til rent vand med sæbe opløsning, og en til det beskidte. De er begge lige til at hive op.

Der er i øvrigt indbygget Hepa filter og mopperne den benytter til gulvvask hæver sig, når der støvsuges.

Batteriet håndterer op til seks timer brug, og det tager hele 180 minutter at oplade. Du kan også håndtere den via Google Home, Alexa eller Apples Siri.

Støvsugeren tømmer selv den interne beholder op i en lille støvsugerpose med et effektivt og højtlydende sug, når den docker.

Har du både støvsuget og vasket gulv – hvilket i øvrigt gøres i to arbejdsgange – vil du opleve, at støvsugeren larmer lidt, når den lader.

Docking-delen med mere fungerer altså fint og helt som det er tilfældet hos mange konkurrenters produkter. Det, der gør Qrevo S og de nyeste generationer interessant, er hvordan de håndterer at gøre dine rum rent.

De bliver nødvendigvis ikke mere rene end med ældre maskiner, men de kommer mere end i hjørnerne og håndterer ret specielle opstillinger med masser af borde og stole, langt bedre.

Deri ligger nyheden og grunden til at skulle ofre 4.899 kroner på et støvsugning med vask. Indrømmet – jeg havde en del skepsis inden starten af testen. ”hvad skulle der være nyt ved den, som de andre ikke har” var min tanke.

Men i praksis har den bevist, at processor-teknologi og programmering i noget så simpelt som en robotstøvsuger faktisk også er under udvikling til det bedre. Derfor kvitterer jeg med et fire-tal – også grundet fair prissætning.


Loading ikon