Artikel top billede

(Foto: unsplash)

Undervurderet som kompetenceudvikler: Hvad kan vi lære af gamere?

Klumme: Jeg vil vove den påstand, at gaming er et “gateway-drug” til teknologi og innovation. Langt de fleste gode programmører og it-teknikere har været gamere. Og alle ved godt, at både programmørerne og it-teknikerne er verdens reelle magthavere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

*** Denne klumme er skrevet af et rigtigt menneske – ingen LLM'er har været involveret ***

Velkommen. I dag skal det handle om gaming. Nærmere bestemt hvad vi kan lære af computerspil.

Der er ikke mangel på kritiske røster, når snakken falder på computerspil. Nogle af påstandene, som manglende fysisk aktivitet, er fuldt berettigede.

Men påstande om, at gaming fører til alt fra firkantede øjne, manglende realitetssans og voldelig adfærd er myter. Mange har prøvet at underbygge påstanden om, at spil leder til alverdens dårligdom. Dette er i de fleste tilfælde anekdotisk bevisførelse og har således ingen videnskabelig forankring.

Mange it-folk har sandsynligvis haft en barndom, der har været præget af gaming.

Gaming er for mange retro og bringer en tilbage til en svunden tid. Retro er et sjovt ord, som er åbent over for fortolkning. For hvornår er noget retro? Er det fordi du har brugt det som barn? Er det bestemt af tid? Eller er det ny teknologi, der imiterer gammel teknologi? Faktum er, at ingen er enige om, hvad retro er.

I denne klumme vil jeg tolke retro som noget, der har været en stor del af min barndom, og som noget der har haft afgørende indflydelse på både min og mange andre it-folks livsbane.

Jeg vil vove den påstand, at gaming er et “gateway-drug” til teknologi og innovation. Langt de fleste gode programmører og it-teknikere har været gamere. Og alle ved godt, at både programmørerne og it-teknikerne er verdens reelle magthavere.

Gaming er ikke nødvendigvis den hellige gral, når det kommer til personlig udvikling. Hvis man kombinerer dette med menneskets iboende tendens til at overvurdere tings betydning, så bær over med mig, hvis jeg bliver alt for løssluppen og ikke-kritisk.

Lad mig alligevel skitsere, hvad jeg mener, at computerspil kan lære os, og hvad det giver af fremtidige karrieremuligheder i it-branchen:

Problemløsning og strategisk tænkning:
Gamere er vant til komplekse problemer, hvor hurtige beslutninger skal træffes, og det er en kompetence, der er guld værd i it-branchen.

Det handler ikke kun om tekniske færdigheder, men også om evnen til at se det større billede og finde kreative løsninger på udfordringer.

Mange har måske erfaret, at 3. persons spil lærer dig at træde tilbage og være objektiv, så får man et nyt perspektiv. Noget, som du ikke får i 1. persons spil.

Multitasking og koordinering:
Mange spil kræver, at man holder styr på flere ting på én gang og koordinerer med andre spillere.

Dette ligner til forveksling simultankapacitet, hvor teams i it-verdenen arbejder sammen om at udvikle løsninger, holder styr på projekter og sikrer, at flere opgaver bliver udført samtidigt og korrekt.

Hurtig læring og tilpasning:
It-branchen udvikler sig konstant, og evnen til at lære nye teknologier og tilpasse sig ændringer er essentiel.

Gamere er vant til hele tiden at tilpasse sig nye spilmekanikker og udfordringer, hvilket gør dem hurtige til at lære og implementere nye færdigheder.

Samarbejde og kommunikation:
Mange spil, især online multiplayer-spil, kræver stærke kommunikationsevner og evnen til at arbejde i teams.

Dette afspejler sig i den måde it-professionelle skal samarbejde for at løse problemer, udvikle nye projekter og drive innovation.

Konkurrence og motivation:
Gamere er vant til konkurrence og det at blive motiveret af udfordringer, hvilket kan overføres til den meget dynamiske og ekstremt konkurrenceprægede it-verden.

At holde sig ajour og fortsætte med at udvikle sig i en branche, der konstant forandrer sig, kræver mental robusthed. Noget som gamere ofte har i forvejen.

Problemløsning og logisk tænkning:
Mange spil kræver, at man tænker strategisk, analyserer komplekse problemer og finder løsninger på udfordringer.

Disse færdigheder er direkte anvendelige i it-verdenen, hvor der dagligt opstår udfordringer, der kræver kritisk tænkning og hurtige, effektive løsninger.

Resiliens og vedholdenhed:
Gamere er vant til at mislykkes og prøve igen, nogle gange mange gange, før de endelig opnår succes ved at gennemføre et spil.

Denne vedholdenhed er en væsentlig egenskab i it-verdenen, hvor fejl er en del af processen, og løsningen ofte kommer efter flere forsøg og iterationer.

Tilpasningsevne:
I gaming ændrer spillereglerne sig konstant, enten på grund af opdateringer, nye taktikker eller modstandernes adfærd.

Gamere lærer hurtigt at tilpasse sig nye situationer. En evne, der er hjælpsom i en branche, der konstant er i bevægelse med nye teknologier og trends.

Prioritering og hastighed:
Du skal ikke være længe i it-branchen, før du opdager, at man skal skynde sig som et egern i en nøddekonkurrence.

Gaming lærer dig at prioritere, og man opdager hurtigt, at man ikke har ubegrænset tid.

Teknisk forståelse:
Mange gamere udvikler en naturlig interesse for teknologien bag spillene. Det kan føre til en større forståelse for computere, netværk og software, hvilket er direkte relevant for mange roller i it-branchen.

De fleste gamere er meget teknisk kyndige, og disse evner kan overføres til mange discipliner i it-verdenen. Man lærer med andre ord at blive en rigtig troubleshooter.

Grammatisk (syntaks og sprog):
I min ungdom var der ingen blade, der leverede medier. Man kunne derimod få blade med kodelinjer.

Når man skulle indtaste et program, så lærte man lynhurtigt korrekturlæsning og syntaks, for ellers virkede programmet ikke.

Sprog kan den dag i dag være en stor del at det, vi lærer af it.

Jeg havde en engelsk chef i en årrække. En af mine sønner, som på det tidspunkt var 10 år gammel, kørte en dag med i bilen og kunne – til alles store overraskelse – gennemføre en flydende samtale på engelsk.

Det havde han lært af at spille og se YouTube-videoer.

Quirkiness:
Med alderen, så mister de fleste evnen til at gøre noget skørt.

Gaming tillader os at gøre skøre og ikke-konventionelle ting, og ofte ting der er umulige.

De mest kreative og utraditionelle it-folk beholder passionen for spil livet igennem. Man fristes til at spørge: ”Hvad ville du gøre, hvis du spillede et spil”?

Dannelse:
Nogle vil påstå, at måden du spiller på, er direkte reflekteret i måden du opfører dig på.

Nogle er meget tålmodige og vedholdende. Andre – der måske er ikke-gamere – er stærkt utålmodige og mister hurtigt interessen.

Indrømmet, gaming kan også være meget afslørende for dit sindelag, og jeg kan ikke udelukke, at jeg ikke har banket en knytnæve i PC-XT tastaturet efter af have tabt i Space Invaders.

Gaming er ofte undervurderet, når det kommer til udviklingen af kompetencer, selvom det i virkeligheden kan være en fremragende måde at opbygge færdigheder. Mange ser gaming som en ren underholdningsaktivitet, men det er langt mere end det. Generelt, så synes jeg, at gaming ofte bliver undervurderet som kompetenceudvikler.

På trods af disse klare fordele bliver gaming ofte ikke taget seriøst som en måde at udvikle færdigheder på, hvilket er en skam. I virkeligheden kan gaming fungere som en uformel uddannelse, der udvikler kompetencer, som it-professionelle bruger hver dag.

Vi spiller, fordi det er morsomt, og fordi det er lærerigt. Takket være evolutionen, så er vi lige så glade for at lære, som vi er for at spise. Men når vi har lært et spil at kende, så begynder vi hurtigt at kede os, og vi begynder at lede efter noget nyt at lære.

Spil er en sikker og konsekvensfri måde at lære på. Selvom dine forældre ikke ligefrem betragter din hobby som lårklaskende, og dit værelse lugter hengemt efter mange times gaming, så er det at spille en måde at nå et kæmpe uudnyttet potentiale.

Selv om gaming måske er en sentimental svaghed, så må man bare elske det. Har du lyst til at stifte bekendtskab med nogle af spil-verdenens klassikere, så er de ikke længere væk end din browser. De fleste spil er nemlig porteret til at kunne køre i en sådan.

Husk på, at det er helt fint at have en anden mening. Faktisk, så er nogle af de mest interessante mennesker dem, der har et andet perspektiv end dig selv. Verden ville være utrolig kedelig, hvis alle var enige. Kommentarer modtages således altid med glæde på mikkel.terp@gmail.com

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.