Artikel top billede

Med fire store, strittende antenner og et forholdsvis fladt kabinet signalerer Asus RT-BE88U ”router” og ”wi-fi”, så ingen kan være i tvivl om, hvad enheden skal bruges til. Den kan købes i producentens egen onlinebutik for 2.844 kroner. Hos danske forhandlere skal den koste mellem 2.986 og 2.999 kroner. (Foto: Asus PR)

Test: Traditionelt designet router glimrer på pris og features

Asus genopfinder ikke routeren med sin RT-BE88U-enhed. Til gengæld leveres der på klassiske dyder: Features og valuta for pengene.

Asus med hovedkvarter i Taiwan er kendt som en højprofileret producent af gaming-produkter, men virksomheden udvikler og bygger også et meget bredt sortiment af mere ”civilt” udstyr samt udvidelseskort og andet tilbehør.

Den testede router er et godt eksempel på en netværksenhed med professionelle noter tilsat en god portion snusfornuft.

RT-BE88U er en router, som fylder godt i landskabet.

Selve kabinettets fodaftryk svarer omtrent til et A4-ark. Hertil kommer antennerne, der rager næsten 50 mm ud, når de står lodret.

Byggekvaliteten er høj med gedigent sort kunststof og skarptskårne linjer, men de gyldne detaljer på antennerne og toppladen kan jeg dog sagtens leve foruden.

Ellers er routeren stilheden selv, for den klarer sig fint uden en indbygget ventilator.

Routeren er ikke den mest strømøkonomiske, jeg har testet.

Ifølge min præcise strømmåler bruger den 13 watt, som på årsbasis bliver til 114 kWh eller 285 kroner med en kWh-pris på 2,50 kroner.

Da Asus-folkene konciperede RT-BE88U-routeren, rystede de virkelig feature-posen, så resultatet er blevet en stærk kombination af frekvensbånd, tilslutninger og performance til en attraktiv pris.

Her følger en opsummering af de vigtigste specialiteter.

BE7200 – udspecificeret:

RT-BE88U-routerens totale, teoretiske båndbredde på 7,2 Gbps fordeler sig således på dens to frekvensbånd:

  • 2,4 GHz (længste rækkevidde): 1,4 Gbps.
  • 5 GHz (kortere rækkevidde): 5,8 Gbps.
Ved helt at droppe 6 GHz-frekvensbåndet kan Asus – i forhold til flere konkurrerende løsninger – fordoble kapaciteten på begge de to traditionelle frekvensbånd.

I mit testmiljø giver det en mærkbar forbedring af dækningen i tv-stuen og på første sal.

Dette tilskriver jeg, at Asus heldigvis har brugt 4K-QAM-teknologi.

Asus nøjes ikke med at tilbyde et enkelt gæstenetværk.

Denne router har Guest Network Pro med mulighed for at oprette op til fem SSID’er, for eksempel til en gæsteportal, IoT-enheder, VPN og forældrekontrol.

Dækningsområdet opgives til 3.000 kvadratfod eller 280 kvadratmeter. Er det for lidt til dig, er routeren AiMesh-kompatibel, så du ved at købe en forholdsvis billig, matchende enhed eller flere kan bygge videre og få et komplet mesh-system.

Masser af tilslutninger

Når det gælder tilslutninger, er RT-BE88U den mest overdådigt udstyrede router, som længe har besøgt mit testlab.

Til almindeligt WAN/LAN er der hele otte porte – fire, heriblandt en dedikeret gaming-port, på 2.5GbE og fire på 1GbE.

Det betyder, at mange brugere vil kunne spare udgiften til anskaffelse og ikke mindst drift af en switch, som kan være noget af en strømsluger.

I prisklassen er det i sig selv luksus med en 10G WAN/LAN-port. Endnu mere vildt bliver det med en SFP+-port, der gør det muligt at kommunikere via specielle optiske fiberkabler.

Jeg har nogle få af disse meget dyre kabler plus tilhørende netværkskort og switche, og de fungerer fint sammen med routeren.

Det er også muligt at konvertere SFP+-porten til en almindelig Ethernet-port.

Jeg har brugt en Ubiquiti UF‑RJ45-10G-adapter til noget under 1.000 kroner og har på den måde fået endnu en almindelig 10G-port på routeren.

De fleste brugere af en Asus RT-BE88U vil nok få endnu mere glæde af routerens SFP+-port, hvis de konverterer den til RJ45-stik med denne lille adapter. (Foto: Ubiquiti)

Meget nem opsætning, nærmest uendelige muligheder

Da jeg skulle til at opsætte RT-BE88U og satte den til min desktop-computer, hoppede routeren ind i min browser og sendte automatisk pc’en ind på asusrouter.com.

Jeg kunne også have brugt appen ASUS Router på min smartphone, men det går nemmere på en stor skærm.

Hele opsætningen var lige ud ad landevejen, og jeg sagde pænt nej til den gratis sikkerhedstjeneste Ai Protection fra Trend Micro. En firmwareopdatering var heller ikke nødvendig, og det hele var klaret på 10 minutter.

Hvis du er en wi-fi-nørd, som nyder at optimere alle tænkelige parametre i dit netværk, finder du næppe et bedre legetøj/værktøj end RT-BE88U.

På dette punkt har denne router det meste til fælles med Asus’ gaming-monster GT-BE98, som du kan læse om ved at klikke på dette link.

Bedre wi-fi-dækning end ventet – med et lille indgreb

Den tekniske del af testen er gennemført med routeren parkeret i mit kontor i kælderetagen.

Proceduren er nærmere beskrevet i flere test, senest af Netgear Nighthawk AS300.

Da jeg indledte testen af de trådløse forbindelser, klarede mine wi-fi 7-klienter (OnePlus 11 og Acer Swift53) sig meget dårligere end forventet i kælderen, hvor wi-fi-signalet er stærkest.

Efter en mindre ørkenvandring i menusystemet landede jeg ved ”Advanced Settings” i ”Wireless”. Dér studsede jeg over, at der manglede mindst et flueben, nemlig ved ”Enable 160 MHz” i 5 GHz-frekvensbåndet.

Da jeg havde vinget det af, blev hastighederne i kontoret og værkstedet omtrent fordoblet.

Hvorfor Asus som standard har deaktiveret denne mulighed, fatter jeg ikke. Og da jeg var i gang, satte jeg også et flueben ved ”Auto select channel including channel 12, 13”. Dette gav dog ingen mærkbar virkning.

Routerens trådløse performance har jeg testet ved at bruge appen Speedtest og lade tre klienter registrere pingtid samt download- og uploadhastighed på fem forskellige positioner i mit hus.

Derefter har jeg kogt de resulterende 45 målinger ned til et CPI (Connected Performance Index), hvor jeg simpelthen har adderet de 15 målinger af downloadhastighed.

Det aktuelle CPI på 12.720 er flot for en enlig BE7200-router i et ret krævende miljø med tre etager.

Konklusion

Asus RT-BE88U er en usædvanlig wi-fi 7-router i den forstand, at producenten har byttet et højt 6 GHz-frekvensbånd til dobbelt båndbredde på de bedre dækkende 2,4 GHz- og 5 GHz-bånd.

Routeren leverer en solid dækning af hele mit testmiljø, og dens mange tilslutninger betyder, at du får en fornuftig mellemklasse-switch med i prisen – og strømforbruget.


Loading ikon