Siden de allersidste brikker i den nye wi-fi 7-standard faldt på plads i begyndelsen af januar 2024, har de store netværksfirmaer haft travlt med at få de officielle produkter på markedet.
Er du ikke bange for at fuske på egen hånd, kan du – muligvis – opgradere din eksisterende Windows/Intel-computer.
Nogen tsunami er der dog endnu ikke tale om, for foreløbig har blot en enkelt router med den nye teknologi fundet ind i min test-pipeline.
Til gengæld er det en absolut top-topmodel fra Asus’ øverste hylde med grej til gaming-folket.
Prisen er derefter.
Asus GT-BE98 kan købes for omkring 6.500 kroner, og da den bruger cirka 22 W, næsten uanset belastning belaster den elregningen med 193 kWh på årsbasis. Ved en kWh-pris på 2,50 kroner kan det blive til knap 500 kroner.
Fire frekvensbånd er blot begyndelsen
IEEE 802.11be er det officielle navn på den stadig nye wi-fi 7-standard, og den testede Asus-router er døbt ROG (Republic Of Gamers) Rapture (engelsk for ekstase eller passion – eller raptus – på dansk) GT-BE98 BE25000, hvor ”25000” står for en total, teoretisk båndbredde på 25.000 Mbps – hele 25 Gbps (gigabit per sekund).
Asus har opnået denne respektindgydende specifikation ved at udstyre routeren med ikke færre end fire frekvensbånd.
En endnu bedre nyhed er, at den totale båndbredde måske snart ikke er helt så teoretisk som tidligere.
Endnu en ny forkortelse i wi-fi 7 er MLO (Multi-Link Operation), som skal gøre det muligt for en – kompatibel – enhed at tilgå flere frekvensbånd samtidig og brede sig over dem som en anden gøgeunge i en rede.
Ifølge Asus er firmware-support for MLO til GT-BE98 ”under udvikling og vil blive frigivet i slutningen af 2023 eller senere”. Det bliver nok ”senere” …
Mens vi venter på, at software-folkene får omsat de nødvendige færdselsregler til brugbar kode, kan vi glæde os over andre udnyttelser af de mange frekvensbånd.
Hvis GT-BE98 skal dække et stort areal og/eller flere etager, kan det være smart at tænke i mesh-baner.
Teknisk er det muligt, men de færreste vil nok bryde sig om at investere i to, tre eller endnu flere eksemplarer af denne dyre router.
Så er det godt, at mindre kan gøre det. Asus har kunnet tilbyde en AiMesh-arkitektur, længe før de to første bogstaver blev noget, som alle absolut måtte forholde sig til.
Den teknologi gør det muligt at ”forlænge” den dyre router med kompatible enheder, der ovenikøbet kan udnytte en af de hurtige kanaler som backhaul (returvej) til at speede trafikken op mellem routeren og en eller flere klienter.
Rigeligt med tilslutninger og menuer
Hvis du anskaffer en Asus GT-BE98 i dag, kommer du ikke til at mangle tilslutninger i en overskuelig fremtid. Routeren er udstyret med syv ethernet-porte, og to af disse har en båndbredde på 10 Gbps.
Den anden 10G-port er også mærket ”Gaming Port”, og den tildeler automatisk enhver tilsluttet enhed den højest mulige prioritet – uden at du skal ind og pille i menuerne.
Og hvad angår menuer, tilbyder Asus en hel vifte af værktøjer, som bør kunne holde selv den mest erfarne gamer beskæftiget i dagevis.
GT-BE98 kan tilgås via en app, som hedder ASUS Router, men jeg finder det nemmere at overskue cockpittet på en stor computerskærm.
Dette er muligt blot ved at åbne en browser og logge ind på www.asusrouter.com
Herfra skal der lyde endnu to anbefalinger: Download den 160 sider store PDF-manual fra Asus’ supportside. Vælg ”English” som sprog på skærmen.
Den danske oversættelse af skærmteksterne er sådan set ganske god, men det kan blive meget enklere at finde en løsning, når du i tilfælde af problemer copy/paster den engelske tekst på skærmen ind i manualens søgefelt.
Professionelt gæstenetværk
At GT-BE98 kan håndtere et meget betydeligt antal samtidige brugere og klienter, kan næppe overraske den opmærksomme læser.
Asus kommer ikke med specifikke løfter på dette punkt, men et forsigtigt gæt kunne være, at du sagtens kan invitere gaming-vennerne og deres computere hjem – eller bruge routeren i en mindre spilcafé.
Den avancerede Guest Network Pro-funktionalitet åbner muligheder for det hele.
Performance i verdensklasse
Jeg kan ikke forestille mig, at potentielle liebhavere til en muskel-router som Asus GT-BE98 er blevet skræmt skrigende bort af min beskrivelse af enhedens kompleksitet.
Andre brugere bør heller ikke være bekymrede, for den grundlæggende opsætning foregår efter opskriften ”start appen og følg anvisningerne på skærmen.”
Dette tog en lille halv time, og jeg valgte af hensyn til husfreden at holde routeren parkeret i mit kontor.
Men de otte antenner slået ud og lagt ned til maksimal lodret udstråling op og ned har routeren et fodaftryk på 600 x 600 millimeter, og det pynter altså ikke i et opholdsrum.
Ikke desto mindre leverer routeren også en meget tilfredsstillende trådløs dækning af de tre etager i mit testmiljø.
Det skal fremhæves, at der heller ikke har været nævneværdige udfordringer med at kommunikere med klienterne på de forskellige frekvensbånd.
Det har de og automatikken i routeren stort set klaret på egen hånd.
Konklusion
Asus ROG Rapture GT-BE98 kan bedst karakteriseres som en meget avanceret, professionel wi-fi 7-router, der også er fyldt med faciliteter til gaming.
Routeren koster mange penge, men udstyrslisten og præstationerne taget i betragtning, kan den ikke betragtes som dyr.
To etager dækker den med lethed, og dens rækkevidde kan nemt og økonomisk udvides med en AiMesh-kompatibel enhed.