Artikel top billede

Det kan sagtens være at din næste skærm bliver en OLED type. Den nye G6 fra Samsung beviser i hvert fald, at de håndterer mange genrer. Også spil for den sags skyld. (Foto: Samsung PR)

Test: Denne OLED skærm er en fantastisk allrounder - med en kæmpe udfordring

OLED kan gengive farver på en nærmest organisk facon, som er fascinerende. Kombiner det med, at denne Samsung Odyssey G6 kan bruges til alle formål, der dog kommer med en høj pris og en mere beskeden skærmstørrelse.

Hvis jeg fik at vide, at en skærm på 27” koster 7.490 kroner, ville jeg straks tænke ”overpris” eller at her er tale om en niche-monitor med en farvegengivelse til professionel brug.

Det er ikke tilfældet her. Faktisk er Samsungs Odyssey G6 en allround-skærm, der håndterer alt fra gaming over underholdning til kontorbrug.

Set i det lys er prisen høj – ikke mindst på grund af størrelsen. Her ville jeg som minimum forvente 32-34”.

Grunden til den høje pris skal findes i et fornemt panel. Samsung var i sin tid sent ude med OLED-teknologien, men er kommet grundigt efter det.

OLED panel med fart på

Panelet her har en opløsning på 2560 x 1440, men endnu vigtigere har det god lysstyrke.

Panelet lyser op med op til 250 nits hvilket på papiret ikke er imponerende, men i praksis er der masser af saft i skærmen, og mangler ikke den maksimale lysstyrke, som man savner i nogle OLED-fjernsyn.

Mange vil til gengæld savne 4K opløsning, men jeg synes pixelstørrelsen er ret god til allround brug. Ikke mindst nu, der ”kun” er tale om en skærm på 27” og ikke de mere udbredte 32” modeller.

Billedstørrelsen er i øvrigt 16:9 og opdateringsfrekvensen går op til hele 360 Hz.

Så altså et hurtigt panel, der understøtter visningen af film uden sorte kanter i top og bund.

OLED gengiver jo ofte med en glød og farvegengivelse i tv-sammenhæng, som er ret unik.

Det oplever du ikke helt på samme måde i denne Samsung. Men det betyder ikke, at den er ringe. Her kan du nemlig skifte mellem mange indstillinger i den store menu, der tilmed er nem at navigere rundt i.

Justeringer foregår via en joystick bagpå, hvilket er fint og enkelt.

Men den er placeret helt inde i midten på bagsiden i stedet for – som er mere udbredt – ude i højre side.

Her kan jeg dels justere selv, men også indstille, hvor meget blåt lys med mere jeg ønsker. Pointen er, at den er god til en lang række formål.

Roligt og farverigt

Således oplever jeg et dybt og roligt billede, når jeg streamer via computeren til skærmen fra en streaming-kanal.

Der er en glød og varme, som jeg kender fra OLED tv, men ikke helt samme dybde.

Skift til et hurtigt spil, og den bevarer roen. Skærmen er da også lavet til at håndtere spil uden problemer.

Til billedbehandling kan jeg nævne bedre alternativer. Ikke fordi G6 på nogen måde er ringe. Der er fin opløsning, og farverne er nogenlunde neutrale. Men til prisen – og er det dit hovedformål – findes der altså bedre alternativer.

Til allround-brug er Samsung altså god og på nogle punkter langt over gennemsnittet. Ikke mindst roen i billedet kombineret med den flotte farvegengivelse er nærmest vanedannende.

Opløsningen er som nævnt 2560 x 1440 pixels, men sætter du den til en grovere opløsning for at få for eksempel større ikoner og tekst, fejler den.

I ikke ”native”-opløsning er tekst og linjer tydeligt hakket, og selv en LED-skærm til den halve pris er bedre på dette punkt.

God men ikke for alle

Denne OLED-skærm er på mange måder en fantastisk allrounder, men ikke for alle.

Dens mange indstillinger er meget brugbare, den har gode vågeblus muligheder, og justeringer, der gør, at den er meget behagelig at arbejde med.

Ergonomien er også i top, da du let kan justere den ret meget i alle retninger. Eneste ulempe er som nævnt placering af menu-knappen midt bag på skærmen.

Opløsningen er fin i min optik, men til nogle formål er 4K bedre. Det sammenholdt med at prisen er halvhøj for de blot 27", der serveres, gør, at jeg lander på et tre-tal i karakter.

Men bestemt et spændende alternativ til de horder af LED-typer, som du kan finde på hylderne.


Loading ikon